Vágólapra másolva!

Az amerikai álomról szólt az 1994-es foci-vb dala

A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Miután az 1990-es világbajnokság hivatalos dala nagy sikert aratott, természetesen az 1994-es torna szervezői úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokban sorra kerülő viadalnak is szüksége van egy himnuszra. A befutó a Gloryland lett, amely a torna során rengeteg alkalommal hangzott el - de azóta szinte mindenki elfeledkezett róla.

A World Cup szervezőbizottsága nem akárkit kért fel a torna himnuszának megírására: a Gloryland című dal szerzője ugyanis nem más, mint minden idők legsikeresebb popduójának, a Hall and Oates nevű formációnak az egyik tagja, Daryl Hall. Az 1946-os születésű zenész már a hatvanas évek első felében is a zeneiparban dolgozott, és olyan előadóknak írt számokat, mint Smokey Robinson vagy a The Temptations, de karrierje igazából azt követően indult meg, hogy John Oatesszal közösen létrehozta a Hall and Oatest.

Az első nagylemezük 1973-ban jelent meg, de a korai albumok nem arattak kiugró sikert. Két évvel később kiadót váltottak, ami bejött, hiszen egyre több daluk került fel a slágerlistára, és 1977-ben az első listavezetőjük is megszületett a Rich Girl című szerzeménnyel.

http://www.youtube.com/v/PV32dRjQZho&hl=en&fs=1

Ezt megint egy sikertelenebb időszak követte, azonban az 1980-as évek elején sorra gyártották a slágereket. A legemlékezetesebb alighanem a Maneater című volt, amely négy héten keresztül vezette a slágerlistát az Egyesült Államokban, és a rock and rollt, illetve a rythmm and bluest egyaránt felhasználó sajátos stílusú zenéjükkel (amelyet ők maguk rock and soulnak neveztek) lassan az USA egyik legsikeresebb popzenei duójává váltak: egyetlen páros sem adott el több lemezt náluk, és hat daluk is eljutott a slágerlista élére. A Hall and Oates a mai napig sem oszlott fel, de 1990 után már csak két, saját dalokat tartalmazó albumuk, illetve két feldolgozás-lemezük jelent meg.

Hall első önálló lemeze még 1980-ban jelent meg, amit később még kettő követett (egy 1993-ban és egy 2003-ban), és közben arra is volt ideje, hogy megírja az 1994-es vébé himnuszát. Ezt a Sound of Blackness nevű, többszörös Grammy-díjas gospelkórussal adta elő. A nóta minden ízében nagyon "amerikai": nem csak a stílusában, hanem a szövegében is. Tulajdonképpen sok köze nincs is a labdarúgáshoz, bármilyen sporteseményhez, sőt, az "amerikai álomhoz" is köthető: bármit is szeretnél elérni, lényeg, hogy legyél biztos magadban, és elérheted az álmaidat.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu