Vágólapra másolva!
Nem sikerült valami jól az előző szezon a Bayer Leverkusennek, hiszen hiába harcolt a nemzetközi kupaszereplésért, a végén elmaradt a kitűzött céltól. Ennek következménye a szakvezető, Michael Skibbe menesztése lett, és az új tréner, Bruno Labbadia visszatért az egyesületnél megszokott sikerrecepthez, a brazil futballisták szerződtetéséhez.

A leverkuseni gárda utoljára a 2004-2005-ös idényben szerepelt a Bajnokok Ligájában, de azóta is rendszeresen ott volt az UEFA-kupa mezőnyében. A klub számára minden szezonban a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása a cél, nem volt ez másként a legutóbbi bajnoki szezonban sem, és sokáig úgy tűnt, hogy a gyógyszergyáriak ezt gond nélkül elérhetik, hiszen még márciusban is a harmadik, azaz BL-t érő helyen álltak.

A bajnoki hajrá azonban katasztrofálisan sikerült, utolsó tíz mérkőzéséből csak kettőt tudott megnyerni az együttes, hetet viszont elveszített, és így végül csupán a hetedik helyen zárta a Bundesligát - vagyis lemaradt az európai porondról.

A vezetőség pedig gyorsan levonta a következtetést, és pár nappal a pontvadászat végét követően menesztette Michael Skibbét, akinek pedig még egy év volt hátra a szerződéséből. Az indoklás teljesen egyértelmű volt: "Nem értük el a célunkat a bajnokságban, ezért döntöttünk az edzőcsere mellett. Úgy érezzük, hogy egy váltás új lendületet adhat a csapatnak az új idényre" - nyilatkozta a Bayer igazgatója, Wolfgang Holzhäuser.

Az új tréner megtalálása sem tartott sokáig: három nappal később már ki is nevezték a kispadra az egykori kiváló csatárt, Bruno Labbadiát. A 42 esztendős szakember korábban még sohasem dolgozott az élvonalban, az alacsonyabb osztályokban azonban jó eredményeket ért el: az SV Darmstadtot a negyedik vonalból egészen a harmadosztály ötödik pozíciójáig vitte, majd a Bundesliga 2-ben a Greuthert Fürthöt vezette a hatodik helyig.

Labbadiától nyilvánvalóan az az elvárás, hogy a Leverkusen ismét kijusson a nemzetközi porondra, és az új idényben csak a Bundesligára kell majd koncentrálnia, amely valamelyest megkönnyíti a dolgát.

Forrás: Getty Images

Új fiúk Leverkusenből: Eddy Soezer pályaedző, Patrick Helmes, Constant Djakpa, Henrique Adriano Buss, Renato Augusto és Bruno Labbadia vezetőedző

A keret átalakulása azonban eleinte nem ment valami zökkenőmentesen: azt tudni lehetett, hogy Carsten Ramelow és Szergej Barbarez is befejezi pályafutását, és a klubvezetés nem tart igényt Paul Freierre, valamint Jan-Ingwer Callsen-Brackerre sem, azonban az érkezők listáján csupán az 1. FC Kölntől átköltözött Patrick Helmes állt. Persze kiszemeltekben nem volt hiány, és a vezetőség úgy döntött, hogy azt az utat választja, amely korábban már rengeteg sikert eredményezett - és ez az út Brazíliába vezet.

A Leverkusen ugyanis egykoron úttörőnek számított a német labdarúgásban abból a szempontból, hogy kiterjedt megfigyelő-hálózatot épített ki Brazíliában, és előszeretettel igazolt onnan futballistákat. Az első dél-amerikai légiós az 1987-88-as idényben Tita volt, és azóta olyan labdarúgók fordultak meg a csapatban, mint Jorginho, Paulo Sérgio, Émerson, Zé Roberto, Lúcio vagy Juan. 1988 óta mindössze három idényben nem volt brazilja a klubnak: az 1988-89-esben, az 1992-93-asban - valamint a legutóbbiban.

A vezetőség egyik tagja, Michael Reschke el is utazott Rio de Janeiróba, hogy nyélbe üssön pár transzfert, és bár az első kiszemeltet nem sikerült megszereznie (a Fluminense védője, Thiago Silva leghamarabb csak januárban érkezhet), második nekifutásra sikerrel járt. A Leverkusen ugyanis megvette a Flamengo játékmesterét, Renato Augustót, mégpedig nem is olcsón: a gyógyszergyáriak tízmillió eurót fizettek a középpályásért.

Ezzel Renato Augusto az egyesület történetének legdrágább focistája lett, valamint az idei nyár második legdrágább német igazolása - ennél többet csak a VfL Wolfsburg fizetett Andrea Barzagliért. Labbadia az általa favorizált 4-1-3-2-es taktikában középső, támadó középpályásként számít a brazilra, de lehet, hogy augusztusban mégsem számolhat vele - a focista ugyanis vésztartalék a brazil olimpiai válogatottban.

Renato Augusto azonban nem az egyetlen brazil lesz a Leverkusen keretében. A gyógyszergyáriak még egy középhátvédet mindenképpen igazolni akartak (elsősorban Lukas Sinkiewicz sérülése miatt, ő ugyanis várhatóan idén már nem léphet pályára), és végül sikerült egy rendkívül gazdaságos megoldást találniuk. Megegyeztek ugyanis az FC Barcelonával, hogy a katalánok által nyolcmillió euróért a Palmeirastól megvett Henrique kölcsönben a Bayerben folytatja pályafutását.

www.infosport-focivilag.hu