Vágólapra másolva!
Aligha van még egy olyan klub a Premier League-ben, amely annyira elmaradt volna az előző szezonban a szurkolók várakozásaitól, mint a Newcastle United. A Szarkák abban bíztak, hogy minimum a középmezőny elején végezhetnek, ám ehhez képest csak a 12. helyen zártak, ráadásul menet közben edzőt is váltottak. A kispadon most a nagy közönségkedvenc Kevin Keegan ül, de a nyári átigazolási piacon a klub egyelőre nem volt túl aktív, pedig a védelmet nem ártana megerősíteni.

Newcastle-ban a 2006-os hetedik pozíció is csalódást jelentett, hát még az egy évvel későbbi 14. helyezés, és a legutóbbi pontvadászatban legalább a középmezőny első felében szeretett volna végezni a gárda.

Ennek érdekében nem sajnálták a pénzt, az új menedzser, Sam Allardyce összesen 36 millió eurót költhetett. Eleinte úgy tűnt, hogy ennek meg is lesz az eredménye, de egy idő után a csapat egyre lejjebb csúszott a tabellán, és így már a mester által favorizált, meglehetősen direkt játékstílus sem tetszett a drukkereknek, akik korábban hozzászoktak a látványos támadófutballhoz.

Allardyce-t végül menesztették is, és az év elején nagy meglepetésre a klub élő legendájának számító Kevin Keegan került a kispadra, aki két és fél éve egyetlen csapatot sem irányított, sőt, nem hivatalosan vissza is vonult az edzőségtől. Egykori egyesülete kérésének azonban nem tudott nemet mondani, és a Newcastle vezetősége ezzel a lépéssel legalább azt elérte, hogy a szurkolók nem fordultak el a gárdától. Mert az eredmények eleinte nem javultak, sőt: Keegan első nyolc mérkőzésén a Szarkák csupán két pontot kapartak össze, csak négy gólt szereztek, és visszaestek a kiesőzóna közvetlen közelébe.

A keret ahhoz azért túl jó volt, hogy az együttes búcsúzzon a Premier League-től, a Newcastle-nak sikerült elkapnia egy jó sorozatot, és így a bajnokság végére feljött a 12. helyre - amit két pozíciónyi előrelépést jelentett az előző idényhez képest, de összességében véve azért nem okozott felhőtlen örömöt a St. James' Parkban.

A kérdés már csak az volt, hogy a holtszezonban mennyire sikerül összerázni a gárdát ahhoz, hogy az új pontvadászatban versenyben legyen az első tízbe kerülésért. Keegan mindenesetre nagytakarítással kezdett, és elküldött a csapattól pár futballistát, akikre nem tartott igényt. Ingyen távozhatott a jobbhátvéd Stephen Carr, és két középhátvéd Lamine Diatta, valamint Stephen Ramage.

Az egy évvel korábban 4,3 millió euróért megvett David Rozehnalt eladták a Laziónak, több, mint egymilliót bukva az üzleten (a cseh bekkért a rómaiak csak hárommilliót fizettek), és a rendkívül sokat sérült Emre Belözoglu is elment - őt a Fenerbahce 4,5 millióért vette meg.

Mint látható, a legtöbb távozó a védelemből került ki, és azzal szinte minden Newcastle-szurkoló egyetértett, hogy elsősorban egy közép-, illetve egy balhátvédre van szüksége a gárdának. Keegan azonban nem tagadta meg magát, hiszen az elsősorban a bátor (gyakran fejetlen) támadójátékáról híres mester első szerzeménye egy jobbszélső volt: az RCD Mallorca argentin focistája, Jonás Gutiérrez.

Sőt, a második igazolás sem a védelembe érkezett, hiszen nem sokkal később a newcastle-i gárda megvette a Liverpool FC 21 esztendős középpályását, Danny Guthrie-t, aki az előző szezonban kölcsönben a Bolton Wanderersben szerepelt. Ő sem számít kifejezetten védekező stílusú focistának, inkább amolyan támadó középpályás, aki remekül lát a pályán, és jól passzol - de nem a labdaszerzés az erőssége.

Eközben persze a Newcastle-t sorra hozták kapcsolatba a hátvédekkel is, szóba került többek között az Arsenal FC svájci bekkje, Philippe Senderos, vagy éppen a spanyol RC Deportivo argentin focistája, Fabricio Coloccini is. Utóbbi maga is szívesen folytatná pályafutását a Szarkáknál (legalábbis az ügynöke szerint), azonban a Depor csak csillagászati összegért (több, mint tízmillió fontért) engedné el, és ezt valószínűleg még a Newcastle sem tudja kifizetni.

A balhátvéd posztjára Keegan elsősorban a Blackburn Rovers labdarúgóját, Stephen Warnockot szeretné leigazolni, akiért cserébe még Damien Duffot is hajlandó lenne odaadni. Ebben a transzferben lenne ráció mindkét részről: a Newcastle-nál lassan Dunát (jobban mondva Tyne-t) lehetne rekeszteni a szélsőkből, miközben a Blackburnnek David Bentley eladása után éppen szüksége lenne egyre - ráadásul Duff korábban már játszott is a Roversnél. Egyelőre azonban még ez sem valósult meg, de a Szarkák hívei azért egy új bekkel máris megismerkedhettek.

A Newcastle ugyanis próbajátékot követően szerződtette a francia FC Metz középhátvédjét, Sébastien Bassongot, aki ingyen igazolható volt. A St. James' Parkban azért bíznak benne, hogy nem ő az utolsó új szerzemény augusztus végéig...

www.infosport-focivilag.hu