Vágólapra másolva!
Az elmúlt három esztendőben egyaránt kiszámoltuk, hogy a naptári évet tekintve melyik, topligában szereplő futballista érte el a legtöbb gólt tétmérkőzésen - vagyis hogy ki volt az év gólkirálya. Természetesen 2008-ban is figyelemmel kísérjük ebből a szempontból az eseményeket, és "féltávnál" úgy tűnik, hogy idén akár új rekord is születhet.

A bajnokságok ugyan a legtöbb országban nem naptári év szerint, hanem őszi-tavaszi rendszerben zajlanak, ennek ellenére az egyéni díjak nagy részét éves teljesítmény alapján osztják - gondoljunk csak az Aranylabdára vagy a FIFA World Player-trófeára. Az Aranycipőt azonban szezon szerint ítélik oda, mi viszont 2005 óta minden esztendőben kiszámoltuk, hogy ha ezt is naptári év szerint írnák ki, akkor ki végezne az élen.

Az European Sports Magazines nevű szervezet által "feltámasztott" Aranycipő-versenyben az sem mindegy, hogy az adott futballista melyik bajnokságban szerepel, hiszen az öt topligában szerzett találatok duplán számítanak - így aztán rendre a legerősebb európai pontvadászatokban szereplők végeznek az élen. Az egyszerűség kedvéért így aztán mi is csak ezt az öt bajnokságot (angol, francia, német, olasz és spanyol) vettük figyelembe - ugyanakkor nem csak a bajnoki találatokat, hanem az összes, tétmeccsen elért gólt összeszámoltuk, hogy megtaláljuk, ki volt az adott esztendő gólkirálya. 2005-ben Luca Toni nyert 38 találattal, egy évvel később David Villa volt a legeredményesebb ugyanennyi góllal, tavaly pedig Cristiano Ronaldónak 33 gól is elég volt az elsőséghez.

A 2008-as esztendőnek eddig a fele telt el, és a 2007-es győztes egyelőre most is őrzi az első helyet - ráadásul Cristiano Ronaldo eddigi teljesítménye arra utal, hogy akár új rekord is születhet. A portugál szélső ugyanis tavasszal rendkívül eredményesen futballozott, azon kevés labdarúgók egyike volt, aki a vizsgált sorozatok mindegyikében (bajnokság, hazai és nemzetközi kupa, válogatott) betalált, és összességében már 25 találatnál tart. Egy évvel korábban ennyi góllal már az év végén is ott lehetett lenni az élmezőnyben! A Manchester United focistája csak a bajnokságban 18 gólt rúgott az idén, ehhez jöttek még a többi tétmérkőzésen szerzett találatai - a válogatottban mindössze egyszer volt eredményes, igaz, azt az Európa-bajnokságon érte el.

Cristiano Ronaldo mögött is nagy a tülekedés, hiszen a kameruni Samuel Eto'o csak eggyel van elmaradva tőle. Az afrikai támadó teljesítménye már csak azért is figyelemre méltó, mert a bajnokságban mindössze 14 meccsen játszott az idén - ezeken azonban 14 gólt ért el! A Bajnokok Ligájában egyszer sem volt eredményes, és a Spanyol Kupában is mindössze egy találatig jutott, viszont a címeres mezben alaposan kitett magáért: a vizsgált labdarúgók közül a válogatottban senki sem ért el több találatot. Eto'o az év elején az Afrika-kupán öt találattal gólkirályi címet szerzett, és ehhez a vb-selejtezőkön négyet tett hozzá.

A harmadik helyen holtversenyben két vérbeli középcsatár áll, akik közül a spanyol Daniel Güiza szereplése a nagy meglepetés. A hispán támadó a szezon egyik nagy felfedezettjének számít, és kiváló helyezését elsősorban a remek bajnoki teljesítményével alapozta meg, 2008-ban a topligákban ugyanis senki sem szerzett nála több gólt. Güiza 19 alkalommal talált be a Primera Divisiónban, és ehhez kettőt a spanyol kupában, kettőt pedig a válogatottban (egészen pontosan az Európa-bajnokságon) tett hozzá.

A folytatásban viszont már vele nem számolhatunk, hiszen topligán kívülre igazolt, a török Fenerbahcéban már játszott is az MTK ellen. A vele azonos gólszámmal álló Luca Toni viszont az ősszel is gyarapíthatja találatai számát: az olasz támadónak az Európa-bajnokság nem sikerült valami jól, és 2008-ban a válogatottban még csak egy gólt szerzett, viszont mind a nemzetközi porondon, mind a Német Kupában betalált a Bunesliga mellett, és ez összességében már 23 gólt eredményezett.

Toni Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan mind a négy fronton betalált, és ezt rajtuk kívül csak kevesen mondhatták el magukról. A mali Frédéric Kanouté, illetve a horvát Ivica Olic volt még ilyen univerzális - utóbbi a bajnokságon kívül mindegyik sorozatban egyetlen találatot ért el, így aztán összesítésben eléggé hátul található. Az ellenkező végletet Alessandro del Piero képviseli: a Juventus FC támadója sem a válogatottban, sem pedig a nemzetközi kupában nem volt eredményes (utóbbiban nem is lehetett, elvégre nem játszott), de így is összeszedett 17 gólt, amivel jelenleg befér az első tíz közé. Honfitársa, Filippo Inzaghi azonban még ezt is felülmúlta: ő csak a bajnokságban talált be, ott viszont 11-szer.