Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Miután az 1998-as világbajnokság hivatalos himnuszának számító Ricky Martin-szám, a The Cup of Life világsláger lett, a FIFA úgy érezte, hogy a 2002-es torna előtt már egy teljes albumot kell kiadnia.

A nagylemezen összesen 20 szerzemény kapott helyet, és az első ezek közül a Boom című dal volt Anastacia előadásában - amely az Ázsiában megrendezett vébé hivatalos dala lett.

A nótát éneklő Anastacia Lyn Newkirk muzsikus családból származik, hiszen édesapja klubénekes volt, édesanyja pedig színésznőként a Broadwayen is játszott. Az 1973-ban született hölgy viszonylag későn, 26 esztendősen lett világhírű, amikor is szerepelt a Music Television tehetségkutató műsorában, a The Cutban, ahol ugyan "csak" második helyen végzett, de tehetségével, énektudásával lenyűgözte a zsűrit, és rögtön lemezszerződést is kapott.

Első albuma 2000-ben jelent meg Not That Kind címmel, és a lemezről kimásolt dalok elsősorban Európában számítottak nagyon sikeresnek. Az egy évvel későbbi, Freak of Nature hasonlóan jól szerepelt a slágerlistákon, és ennek az albumnak a limitált kiadásán szerepelt a Boom című dalt, amelyet a FIFA később a 2002-es világbajnokság dalának is kiválasztott.


Anastacia szervezetében 2003 januárjában mellrákot diagnosztizáltak, de a betegséget még idejében fedezték fel ahhoz, hogy operációval, majd radioterápiával meg lehessen gyógyítani - és az énekesnő 2004 elején máris új lemezt adhatott ki.

Alighanem a számok születésének körülménye is hozzájárult ahhoz, hogy ez az album (amely az előadó nevét viselte) lett Anastacia legsikeresebb lemeze, köszönhetően elsősorban az európai eladásoknak. Az énekesnő ezt követően 2005-ben is a piacra dobott egy nagylemezt, a legújabb albuma pedig idén októberben jelenik majd meg - a két nagylemez elkészítése között pedig egy nevével fémjelzett ruhakollekciót, illetve parfümöt is összehozott, vagyis nem unatkozott ez idő alatt.

Ami a Boomot illeti, a dal valóban rendkívül lendületes, de ennél több köze nem nagyon van a labdarúgáshoz. A FIFA alighanem úgy vélte, hogy sokkal fontosabb, hogy éppen aktuális, feljövőben lévő sztárt szerezzen meg a vébéhez, mint hogy a nóta a futballról szóljon - a dal szövegvilága nem különösebben mélyenszántó. Kétségtelen tény viszont, hogy a ritmusra nem lehet panasz.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu