Vágólapra másolva!
A világméretű futballnagyüzem az olimpia idején is dolgozik: szerdán négy kontinensen több mint ötven világbajnoki selejtezőt és barátságos mérkőzést rendeztek. A magyar válogatott a vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében, a Puskás-stadionban fogadta Montenegró válogatottját, és nem túl magas színvonalú, de eseménydús 90 perc végén 3-3-as döntetlent ért el.

Barátságos mérkőzés:
Magyarország - Montenegró 3-3 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 3000 néző
v.: Havrilla (szlovák)
Magyarország: Babos - Szélesi (Bodnár, 80.), Vanczák, Juhász (Tímár, 61.), Lőw (Bodor, 80.) - Vadócz, Tóth B. (Vass, 46.) - Dzsudzsák, Hajnal, Huszti (Halmosi, 69.) - Priskin (Rudolf, 69.)
Montenegró: Poleksic - Zverotic (Jeknic, 84.), Batak, Tanasijevic, Bozovic - Boskovic (Bogavac, 91.), Vukcevic (Burjanovic, 66.), Pekovic, Drincic - Jovetic, Vucinic (Balovic, 74.)
gól: Priskin (29.), Hajnal (55., 88. - a másodikat 11-esből), ill. Jovetic (45., 68. - az elsőt 11-esből), Vukcevic (51.)

A magyar válogatott másodszor találkozott a montenegróiak legjobbjaival - az első alkalommal, másfél évvel ezelőtt, idegenben 2-1-es vereséget szenvedett. A mostani összecsapás annyiban feltétlenül más volt, hogy mindkét fél számára ez volt az utolsó lehetőség a kísérletezésre a 2010-es világbajnokság hamarosan kezdődő kvalifikációs sorozata előtt.

Az MLSZ honlapján megjelent információk szerint Erwin Koeman szövetségi kapitány kedden délelőtt és délután is Vácott tartott edzést a magyaroknak. Délelőtt különböző felmérések és tesztek is szerepeltek a programban, kora este pedig a bemelegítés és a kiadós átmozgatás után a pontrúgásokat is gyakorolták a játékosok.

Kedden este a montenegróiak is tréningeztek, ők a meccs helyszínén tartottak egy másfél órás laza, átmozgató edzést. A kezdőben helyet kapott a Roma támadója, Mirko Vucinic, a Sporting középpályása, Simon Vukcevic és a Fiorentina frissen szerződtetett tinicsillaga, Stevan Jovetic.

Koeman a kapuba Babos Gábort állította, a csatárposzton pedig - a korábbi meccsektől eltérően - nem Huszti Szabolcs, hanem Priskin Tamás kapott lehetőséget, aki az első Montenegró elleni mérkőzésen a magyar válogatott gólját szerezte. Gera sérülés miatt a kispadra sem ült le.

Dzsudzsák Balázs már az első percben megmozgatta a Debrecenben védő Poleksicet: Hajnallal kényszerítőzött a bal oldalon, a visszakapott labdával a tizenhatos csücskéig száguldott, és egy védővel a nyakán célba vette a rövid sarkot. A montenegrói kapus szögletre ütötte az életerős lövést.

Az első pár perc magyar fölénye után kiegyenlített játék folyik, sőt egyre veszélyesebbek lettek a vendégek. Vucinic ugrott volna ki lesen, aztán Drincic csavart mellé ígéretes szögből. Huszti elfutásával és beadásával válaszoltunk, Hajnal kis híján meg tudta szerezni a labdát középen.

Forrás: [origo]

Ebben az időszakban egyértelműen Dzsudzsák volt a legaktívabb játékosunk, Tanasijevicet kerülte volna meg, de a Dinamo Moszkva védője csúnyán felrúgta. Sárga lapot is kapott érte. Később Vukcevic majdnem ziccerbe került tíz méterre a kapunktól, Lőw szerelését szerencsére szabályosnak látta a bíró. Nem biztos, hogy igaza volt...

Vucinic villant egyet, egy alapvonaltól visszagurított labdával egyből kapura tört, de hosszan szöktette magát, így Babos könnyűszerrel felszedte előle. A túloldalon Dzsudzsák kavarta meg a montenegrói védelmet, kiharcolt egy szögletet. A beívelést Vadócz jócskán mellécsúsztatta. Tóth Balázsnak is sárgát kapott, Jovetic mezét cibálta a kelleténél feltűnőbben.

Huszti fülelt le egy rossz passzt a montenegrói térfélen, húszról tüzelt, a Poleksicről kipattanó labdát Hajnal 14 méterről, állítás nélkül fölébombázta. Nem volt idő az elpuskázott lehetőségen búsongani: Huszti beadását Priskin Tóth Balázshoz továbbította, a Genk futballistája egy embert lerázott magáról, majd visszapasszolt Priskinhez, aki belsővel, higgadtan a jobb elsó sarokba helyezett. 1-0!

Forrás: [origo]

Vucinic előtt első ízben adódott igazán nagy lehetőség. Egy kényszerítő után Tóth Balázs lepattant róla, és a római ráfordulva kevéssel emelt Babos kapuja mellé. Odaát Huszti nagyjából ugyanannyival tévesztett célt, amikor kiszorított helyzetből, látványosan átnyeste a labdát a kapujából fölöslegesen kimozduló Poleksic fölött.

A 45. percben Vucinic tizenegyest harcolt ki, Vanczák a bíró szerint szabálytalan megmozdulásáért - hátulról mintha valamelyest valóban meglökte volna ellenfelét - sárgát kapott. Jovetic büntetőjébe Babos beleért, de hárítani nem tudta. 1-1.

A második félidő elején Joveticet nem tudtuk tartani. Az első kiugrása után is csak üggyel-bajjal tisztáztak a védőink, de a másodikat már lövéssel fejezte be. Azt ugyan Babos bravúrral hárította, de a kipattanót Vukcevic gondolkodás nélkül a jobb alsó sarokba vágta. A védelmünk nagyon lassan regált az akciónál. 1-2.

A montenegróiak nyomban megmutatták, hogy védelmi hibáért ők sem mennek a szomszédba. Szép támadás végén Vadócz a jobb szélről Hajnalhoz ívelt, aki a kaputól tíz méterre teljesen zavartalanul mellre vette a labdát, és laposan a hálóba bombázott. 2-2!

Forrás: [origo]

A gyors gólváltás mintha elkényelmesítette volna a feleket, megfogyatkoztak az igazán ambiciózus támadások. Vucinic megeresztett egy gyenge lövést, egyébként mezőnybirkózás folyt. Hajnal Tamás megpróbálta megtörni ezt az állapotot, de az ő kísérlete sem bizonyult védhetetlennek.

Vucinicre előbb nem figyeltünk eléggé, aztán meg rajta kívül senkire. A Roma légiósa betört a tizenhatosra, a magyar védők késve, egyszerre többen rátámadtak, így a montenegrói egyszerűen kipöckölte közülük a labdát, Jovetic pedig az ötös sarkáról a kiszolgáltatott Babos mellett berúgta a harmadik vendéggólt. 2-3.

Nem lettünk sokkal frissebbek a cseréktől, Dzsudzsáknak kellett szabadrúgást kiharcolnia. A PSV játékosa maga végezte el - Poleksic simán védte a bal felső sarokra tartó csavarást. A montenegróiak zártan védekeztek, és időnként pontos kontrákat indítottak. Az egyik ilyen végén Banovic nagy helyzetben melléemelt - nem rajtunk múlt.

A 85. percben Halmosi középen kiugrott, átesett a kivetődő Poleksicen, a bíró büntetőpontra mutatott. Hajnal a tizenegyest védhetetlenül a bal falső sarokba küldte, 3-3. A semmiből lőttük ezt a gólt, de így még inkább örüljünk neki. Amint annak is, hogy ezúttal legalább egy pontot megmentettünk Montenegró ellen.

Érdekes, hogy az utóbbi találkozókon a védekezéssel nem volt nagy baj, támadásban azonban meglehetősen vérszegénynek tűnt a magyar válogatott, míg most éppen fordítva alakult. Szép gólokat szereztünk, de hátul gyermeteg hibákat követtünk el - a dánok ellen ennél sokkal jobban kell majd koncentrálni.

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon hasznos mérkőzést játszottunk, láttam jó dolgokat és rosszakat is, melyeken javítanunk kell. Montenegró erős ellenfél volt, rengeteg gondot okoztak nekünk. A második félidőben a cseréknek is lehetőséget akartam adni, hogy mindenkit láthassak a dánok elleni világbajnoki selejtező előtt. Ma nem tetszett, hogy keveset beszéltek egymással a játékosok, ellenfelünknél sokkal jobb volt a kapcsolat a csapatrészek között. Vezetésünk után túlságosan gyorsan vágtuk előre a labdákat, amelyeket túl hamar elvesztettünk és sok gondot okozott a visszaszerzésük. A második félidő jelentős részében ellenfelünk jobban játszott nálunk, csapatunk erejét mutatja viszont, hogy bár vereséget érdemeltünk volna, döntetlenre hoztuk a meccset."

Zoran Filipovic, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya: "Jó mérkőzést játszottunk, melyen hat gól született. Az első félidőben a nagy meleg miatt nem volt nagy az iram és a játék színvonala sem volt magas. A második játékrészben sok helyzetet dolgoztunk ki, ha ezeket jobban kihasználjuk, nyerhettünk volna. Sok sikert kívánok a magyar válogatottnak a szeptemberben kezdődő világbajnoki selejtezőkön."