Vágólapra másolva!
Alaposan leszerepelt az előző idényben a Serie A-ban a Lazio, hiszen a 2007-ben megszerzett harmadik hely után a rómaiak legutóbb csak a 12. pozícióban végeztek. A fővárosiak mintha egy évvel elcsúsztak volna a játékospiacon: most erősítettek úgy, ahogyan tavaly kellett volna, amikor a csapat a Bajnokok Ligájára készült.

A rómaiak bronzérme kisebbfajta meglepetést okozott a 2006-2007-es pontvadászatban, az pedig még inkább, hogy a Bajnokok Ligájára készülve az egyesület egyáltalán nem erőltette meg magát a játékospiacon.

Tény, hogy a meghatározó játékosok közül nem ment el senki, de a kettős terhelésre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy a Lazio azért igyekszik majd jelentősen erősíteni. Nem így történt, és ennek meg is lett a negatív eredménye: miközben a csapat tisztességesen helytállt a BL-ben (ami azért így is csak a csoport utolsó helyére volt elég a Real Madrid, az Olympiakosz és a Werder Bremen mögött), a bajnokságban már korántsem szerepelt ilyen jól, és nagyon sokáig a kiesési zóna közelében tartózkodott.

A téli szünetben néhány kölcsönjátékossal sikerült erősíteni a kereten (érkezett David Rozehnal, Stefan Radu, Ousmane Dabo és Rolando Bianchi), de a drukkereknek így is nagyon sokáig izgulniuk kellett az élvonalbeli tagság miatt. Miközben az Olasz Kupában egészen az elődöntőig menetelt a gárda, ami ismét csak azt mutatja, hogy a rómaiak egy-egy meccsre fel tudták szívni magukat (gondoljunk csak arra, hogy az AS Roma elleni derbit is megnyerték 3-2-re), de nem tudtak egyenletesen jó teljesítményt nyújtani.

A 2008-2009-es pontvadászatban a Laziónak tehát csak a Serie A-ra kell majd koncentrálnia, érdekes tehát, hogy az egyesület elnöke és egyben tulajdonosa, Claudio Lotito (aki tavaly nyárig váltig hangoztatta, hogy nem akarja eszetlen költekezésbe verni a klubot) most dupla annyi pénzt adott ki erősítésekre, mint egy évvel korábban. Persze az is igaz, hogy a BL-szereplésből befolyt összeg immár a csapat rendelkezésére áll, és ezúttal játékoseladásból is sikerült hízlalni a klubkasszát: a svájci Valon Behramit a West Ham Unitednek, Gaby Mudingayit pedig a Bologna FC-nek adták el - ez több, mint 12 millió eurós bevételt jelentett.

A kiadások azonban még ezt is felülmúlták, hiszen a Lazio máris 20 millió eurót költött, márpedig ilyen méretű játékosvásárlásra utoljára a 2001-2002-es pontvadászat előtt volt példa a klubnál. Akkor viszont még Sergio Cragnotti volt a tulajdonos, és a Lazio az élcsapatok közé számított nem csak Olaszországban, hanem Európában is...

A nyári szerzemények közül a legdrágább az argentin River Plate kapusa, Juan Pablo Carrizo volt, akiért 7,5 millió eurót fizettek. Ő az a kapus, akit már tavaly nyáron is meg akartak venni, és meg is egyeztek a Riverrel, ám a portás állítólagos olasz útlevelével akadtak gondok, így a transzfer meghiúsult. Ezért védett szinte végig a veterán Marco Ballotta, aki minden tőle telhetőt megtett, de azzal alighanem a Lazio-drukkerek is egyetértenek, hogy egy jobb kapussal bizony előrébb végezhetett volna a gárda. Most ezzel nem lesz gond...

Mint ahogyan valószínűleg a védelemben is kevesebb lesz a probléma, hiszen a tavasszal kölcsönben szerepelt Rozehnalt és Radut egyaránt végleg megvették (a két focista együttesen 7,2 millió eurót kóstált), és a jobb oldalra pedig leigazolták a svájci Stephan Lichtsteinert a Lille OSC-től. Persze a középpálya sem maradt ki a szórásból, hiszen kölcsönbe érkezett a Real Zaragoza brazilja, Matuzalem (akinek nem lesz ismeretlen a Serie A, hiszen korábban éveken keresztül játszott az olasz élvonalban), ami pedig a csatársort illeti, oda az argentin Mauro Matías Záratét vették meg. Érte a katari Al-Szaddnak kellett fizetni, de a dél-amerikai tavasszal az angol élvonalban, a Birmingham Cityben bizonyította, hogy a topligákban is megállja a helyét.

Az igazi próba persze majd csak augusztus végén kezdődik, és a felkészülési mérkőzéseken a rómaiak nem kápráztatták el a drukkereiket: szoros vereséget szenvedtek a Liverpool FC és az FC Porto ellen is, igaz, a PAOK Szalonikit legyőzték 2-0-ra. Ezeken a mérkőzéseken úgy tűnt, hogy a gárda mestere, Delio Rossi a Milannál elhíresült "karácsonyfa-taktikát" alkalmazza, vagyis egyfajta 4-3-2-1-es felállásban küldte pályára együttesét. Az előretolt ék szerepkörében hol Stephen Makinwa, hol pedig Zárate játszott - Tommaso Rocchi az olimpiai szereplés miatt nem kapott lehetőséget, az ötkarikás játékokon pedig megsérült, és egy darabig nem is fog a Lazio rendelkezésére állni. Éppen ezért a hírek szerint a rómaiak még egy támadót szeretnének igazolni, és felmerült az egykori közönségkedvenc, Hernán Crespo kölcsönvétele is az Intertől. Ha az argentint valóban sikerülne megszerezni, akkor a klubbal tényleg komoly tényezőként kell majd számolni a Serie A-ban, ám a keret erőssége alapján a Lazio így is versenyben lehet a nemzetközi kupaszereplést érő helyekért.

www.infosport-focivilag.hu