Vágólapra másolva!
A 2008-as Európa-bajnokság nem kis részben a balhátvédek tündöklésének a jegyében telt el, hiszen az ezen a poszton szereplő játékosok közül többen is kiemelkedően futballoztak. A csehek védőjére, Marek Jankulovskira sem lehetett panasz, de a kontinensviadalon az AC Milan bekkje azért nem tudta bizonyítani, hogy miért tartják pozíciójában a világ egyik legjobbjának.

Az 1946 és 1949 között zajlott görög polgárháború következményeképpen százezrek hagyták el Csehországot, és többségük az akkori szocialista államokba menekült - emiatt jött létre például Magyarországon a Belojannisz nevű település, és így került az akkor mindössze nyolcesztendős Pando Jankulidisz a csehszlovákiai Ostravába.

A Görögország macedón területén született fiatalember innentől kezdve már eredeti nevén, Jankulovskiként szerepelt, elsősorban a futball-évkönyvekben, hiszen labdarúgó lett belőle. Mégpedig nem is rossz: 1962 és 1965 között a csehszlovák élvonalban szereplő Spartak Brnóban kergette a labdát, és a csapattal a nemzetközi porondra is kiléphetett.

Az 1962-63-as idényben a VVK-ban egészen a negyeddöntőig jutott a csapattal, és eközben három gólt is szerzett a sorozatban, a következő idényben pedig a Népstadionban is pályára lépett a Ferencváros ellen.

A Brnót követően Pando Jankulovski az NHKG Ostravában fejezte be pályafutását, és ebben a városban született fia, Marek is 1977. május 9-én, aki örökölte édesapja tehetségét. Az ifjabbik Jankulovski már hétesztendősen a Baník Ostrava kölyökcsapatában játszott, és a remek utánpótlás-neveléséről is híres egyesületben gyorsan haladt előre a szamárlétrán.

Forrás: Getty Images

Még nem volt 20 esztendős, amikor az 1994-95-ös szezon hajrájában bemutatkozhatott a felnőttek között a cseh első osztályban, majd a következő idény elején kölcsönadták őt a harmadik vonalban szereplő VTJ Znojmónak. Itt aztán hamar kiderült, hogy a korosztályos válogatott középpályás sokkal jobb futballista annál, hogy ebben a divízióban szerepeljen: a harmadosztályban ugyanis fél év alatt 15 bajnokin tíz gólt szerzett!