Vágólapra másolva!
Továbbra is őrzi három és fél éve tartó hazai bajnoki veretlenségét a Chelsea, miután a Premier League 5. fordulójának csúcsrangadóján a Stamford Bridge-en 1-1-es döntetlent játszott a címvédő Manchester Uniteddel. Kétgólos előnyt tékozolt el Halmosi Péter csapata, a Hull City a vendég Everton ellen. A magyar középpályást végig a pályán tudó hazaiak a 73. percig 2-0-ra vezettek, ám öt percen belül két gólt kaptak, s a lefújásig már nem tudták kiharcolni a győzelmet.

A Premier League 5. fordulójának vasárnapi programjában került sor az angol bajnoki címvédő Manchester United Chelsea elleni vendégjátékára.

A Vörös Ördögök finoman fogalmazva is visszafogottan kezdték az idei szezont, a Stamford Bridge-re pedig abban a tudatban utaztak, hogy egy esetleges vereség következményeként a vesztett pontokat tekintve már hattal is leszakadhatnak egyik legfőbb riválisuktól, az elmúlt évek tapasztalata alapján ekkora különbséggel akár végig is lehet menni a bajnoki idényen.

A kezdő sípszót követően egyáltalán nem látszott, hogy a tét - amelyet csak fokozott, hogy Roman Abramovics csapata három és fél éve nem kapott ki hazai pályán bajnoki mérkőzésen - bénítólag hatna Sir Alex Ferguson együttesére, sőt, a vendégcsapat azonnal magához ragadta a kezdeményezést. Fletcher révén már az ötödik percben vezethettek volna vendégek, a skót középpályás azonban nagy helyzetben még kevéssel a jobb kapufa mellé belsőzött.

Nem sokkal később Cech kalandozott ki kapujából, Berbatov a kígyó térről próbálta visszaemelni a labdát az üres kapura, majd Rooney még megtoldotta, nem is sokkal tévesztett célt.

Getty Images

Park passzol, Cech már verve

És ezzel még nem volt vége: Rooney remekül készítette le a labdát a tizenhatoson belülre jobbról teljesen üresen felfutó Rio Ferdinandnak, a középhátvéd azonban érezhetően idegenül mozgott csatárpozícióban, így óriási helyzetben a minden mindegy alapon elé hemperedő Cech kapusba vágta a labdát.

Eközben már a brazil Alex volt Terry társa a védelem közepén (Ricardo Carvalho sérülése miatt volt kénytelen korán cserélni Scolari), és a másik oldalon is volt egy kényszerű változtatás: a Maloudával ütköző, a játékot folytatni nem tudó Van der Sart Kuszczak váltotta.

A 18. percben aztán már nem úszta meg a Chelsea: Berbatov védhetetlennek egyáltalán nem tetsző lövése kijött Cechről, a jókor jó helyen lévő Park pedig okosan a rövid sarokba passzolta a labdát.

Getty Images

Malouda egyetlen értékelhető megmozdulása a mérkőzésen: adtak már ilyenért büntetőt

A vezető gólt követően visszavett az iramból a Manchester, a Chelsea pedig hiába próbált fogást találni ellenfelén, egy tizenegyesgyanús ütközésen kívül (ekkor sérült meg Van der Sar) nem tudott komoly gólhelyzetet kidolgozni.

A második félidőre Scolari beküldte Drogbát, mégpedig a sokat nem mutató Malouda helyére, az első hazai lehetőség azonban nem az elefántcsontparti gólzsák, hanem Joe Cole előtt adódott, aki viszont nagy helyzetben gyakorlatilag lyukat rúgott.

Ferguson behozta Ronaldót, a portugál mozgásán - csakúgy, mint a Villarreal ellen - azonban ezúttal is érződött a hosszú kihagyás. Ez is belefért a MU-nak, hiszen a Chelsea nem jutott helyzetig, egészen a 65. percig, amikor Joe Cole került ziccerbe, de mellbe lőtte Kuszczakot.

A 73. percben Anelka egyenlíthetett volna, azonban egy jobb oldali beadást követően hiába állt tökéletesen üresen a manchesteri ötösön belül, sporttörténelmi módon a két lába között suhant el a labda.

A 80. percben aztán megtört a jég: Lampard ívelt a tizenhatoson belülre egy szabadrúgást, a csereként beállt Kalou pedig a manchesteri védők díszkíséretében a bizonytalankodó Kuszczak kapujának jobb alsó sarkába bólintott.

A Chelsea megérezte a vérszagot és nekiesett ellenfelének, azonban a MU sem maradt adósa, így őrült rohanás vette kezdetét a három pontot jelentő győztes gól megszerzéséért. A mindent eldöntő találatot végül egyik csapatnak sem sikerült bevinnie, így maradt a mérkőzés képe alapján igazságosnak mondható 1-1-es döntetlen.

Kétgólos előnyt tékozolt el Halmosi Péter csapata, a Hull City a vendég Everton ellen. A magyar támadót végig a pályán tudó hazaiak a 73. percig 2-0-ra vezettek, ám öt percen belül két gólt kaptak, s a lefújásig már nem tudták kiharcolni a győzelmet.

A forduló legnagyobb különbségű győzelmét a Manchester City aratta, mely hazai pályán 6-0-ra kiütötte a Pourtsmoutht.

Premier League, 5. forduló:
Chelsea - Manchester United 1-1 (0-1)
gól:
Kalou (80.), illetve Park (18.)

West Bromwich Albion 1-2 (1-2) - részletes tudósítás
gól:
Morrison (33.), illetve Carew (27.), Agbonlahor (28.)

Hull City - Everton 2-2 (1-0)
gól: Turner (18.), Neville (50., öngól), illetve Cahill (73.), Osman (78.)

Manchester City - Portsmouth 6-0 (2-0)
gól: Jo (13.), Dunne (20.), Robinho (57.), Wright-Phillips (68.), Evans (78.), Fernandes (83.)

Tottenham Hotspur - Wigan Athletic 0-0

Az állás:
1. Arsenal 5 11- 2 12 pont
2. Chelsea 5 10- 3 11
3. Liverpool 5 5- 2 11
4. Aston Villa 5 10- 7 10
5. Manchester City 5 15- 7 9
6. West Ham United 5 2-11 9
7. Hull City 5 7-10 8
8. Sunderland 5 5- 6 7
9. Everton 5 9-11 7
10. Blackburn Rovers 5 6-11 7
11. Fulham 4 4- 4 6
12. Middlesbrough 5 6- 8 6
13. Portsmouth 5 5-12 6
14. Wigan Athletic 5 7- 4 5
15. Manchester United 4 4- 4 5
16. Bolton Wanderers 5 5- 7 4
16. West Bromwich Albion 5 5- 7 4
18. Stoke City 5 7-10 4
19. Newcastle United 5 4- 9 4
20. Tottenham Hotspur 5 4- 7 2