Vágólapra másolva!
Hét év telt el azóta, hogy Michael Owen megkapta a France Football Aranylabdáját. Az angol támadó akkor mindössze 22 éves volt, és karrierje tulajdonképpen a Liverpooltól való távozása óta lefelé ível, elsősorban gyakori sérülései miatt. A legújabb hírek szerint azonban hamarosan visszatérhet Liverpoolba - a kérdés már csak az, hogy egykori klubjához, vagy annak riválisához, az Evertonhoz.

Owen 1998-ban valósággal berobbant nem csak az angol, hanem a nemzetközi labdarúgásba is, és 2001-ben megérdemelten kapta meg az Aranylabdát, később azonban hiába ontotta a gólokat, az igazán nagy sikerek elkerülték. A 2001-es kupadiadalok (a Liverpoollal elhódította az FA-, az angol liga-, az UEFA-, majd az európai Szuperkupát is) óta mindössze egy trófeát nyert: 2003-ban ismét a ligakupában végzett az élen a Vörösökkel. A Real Madridnál azonban hiába volt kiváló a gólátlaga, sohasem tudta igazán elfogadtatni magát, és egyetlen év után távozott a spanyol fővárosból.

2005 nyarán még nem volt olyan nagy meglepetés, hogy a Newcastle Unitedbe szerződött, hiszen a Szarkák akkor még élcsapatnak számítottak a Premier League-ben, és az egyesületnél joggal gondolhatták, hogy az Alan Shearer, Owen duó vezérletével végre ismét nyerhetnek valamit. Shearer azonban egy év után visszavonult, és a kettős a 2005-2006-os bajnokságban sem szerepelt sokat együtt, mivel Owen lábközépcsont-törést szenvedett. A csatár később is rengeteget hagyott ki különböző sérülések miatt: a 2006-os világbajnokságon a térdszalagja szakadt el, ami miatt nyolc hónapos pihenőre kényszerült, miközben a Newcastle egyre lejjebb csúszott a tabellán.

Mindennek köszönhetően már 2007 nyarán felmerült, hogy Owen távozni szeretne a Szarkáktól, míg a klub számára a támadó magas fizetése jelentett némi problémát, de a transzferből akkor semmi sem lett. A előző idényben a csatár viszonylag sokat játszott, 27 bajnokin 11 gólt ért el, de mindez a gárda eredményességén nem sokat változtatott. Owen a nyári felkészülési időszakban azonban megint sokat hiányzott, és ismét felerősödtek a távozásáról szóló pletykák, hiszen szerződése már csak egy évig volt érvényes. A hírek szerint a klubvezetés szívesen hosszabbított volna Owen szerződésén, de abban a heti fizetése 120 ezer font helyett "csak" 80 ezer lett volna, amibe a játékos nem ment bele.

A második fordulóban a Bolton Wanderers ellen csereként pályára lépve győztes gólt szerzett, de közben folyamatosan tartották magukat azok a híresztelések, hogy a Newcastle az átigazolási időszak végéig meg akar válni tőle. Ebből végül semmi sem valósult meg, pedig két pletyka is elterjedt ezzel kapcsolatban: egyrészt hogy az Everton FC az utolsó pillanatban bejelentkezett, másrészt pedig hogy a Szarkák akár kétmillió fontért is hajlandóak lettek volna őt eladni. A kettőt nehéz összeegyeztetni, de állítólag Kevin Keegan távozása mögött is az állt, hogy a szakmai vezetőség kis híján eladta a feje fölött a legeredményesebb csatárát.

Ilyen előzmények után kisebbfajta meglepetést okozott, amikor a Newcastle szeptember első napjaiban hivatalos közleményt adott ki, amelyben az szerepelt, hogy hároméves szerződéshosszabbítást ajánlottak Owennek, és az új kontraktusban nem hogy csökkentenék, hanem növelnék a fizetését. A közlemény szerint az egyesület ezzel is hangsúlyozni szeretné azon szándékát, hogy meg akarja tartani a közönség kedvencének számító futballistát. Owen szerződése ugyanis az idény végeztével lejár, ami azt jelenti, hogy jövő nyáron ingyen távozhat, és a FIFA hatályos rendelkezései értelmében januártól legálisan megkezdheti a tárgyalásokat más egyesületekkel.

Forrás: AFP

Mindez persze megint csak beindította az angol bulvársajtót, a News of the world nevű újság pár nappal ezelőtt arról írt, hogy Owent elsősorban a két liverpooli egyesület szemelte ki. A csatár a Vörösök színeiben nyolc szezont is lehúzott korábban, és az Anfield közönsége alighanem örömmel fogadná visszatérését, annál nagyobb szenzáció lenne viszont, ha Owen a városi rivális Everton FC-ben kötne ki. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy a csatár gyermekkorában nagy Everton-rajongó volt, és a Kékek csatára, Gary Lineker volt az első számú példaképe, arról nem is beszélve, hogy a két egyesület közül jelenleg azért inkább a Toffeesnek lenne nagyobb szüksége egy gólerős támadóra.

Nem árt megjegyezni, hogy bár a két liverpooli egyesület hatalmas riválisnak számít, jó néhány olyan futballista akadt, aki megfordult mind a két csapatban - bár arra kevés példa van, hogy egy focista közvetlenül az egyik klubból a másikba igazolt volna. Ezt utoljára Abel Xavier tette meg 2002-ben, aki az Evertonból szerződött a Liverpoolba, de ennél sokkal nagyobb felzúdulást keltett két évvel korábban Nick Barmby transzfere, aki szintén az Goodison Parkból tette át a székhelyét az Anfieldre. Két olyan játékos is akad, aki mind a két liverpooli gárda színeiben betalált a merseyside-i derbin David Johnson az 1970-es, és Peter Beardsley az 1980-as, illetve az 1990-es években.

www.infosport-focivilag.hu