Vágólapra másolva!
A hét végén három topligában is városi rangadóra került sor: Spanyolországban a 149. barcelonai randevúra játszották, Olaszországban a két milánói együttes, az FC Internazionale és az AC Milan 269. alkalommal csapott össze, míg Angliában a Mersey-parti derbin az Everton FC és a Liverpool FC 205. találkozóját játszotta egymással.

Utóbbi találkozón egyértelműen a vendégek voltak az esélyesebbek, és a Vörösök érvényesíteni is tudták a papírformát, a spanyol Fernando Torres duplájával begyűjtötték a három pontot. Ezzel tovább növelték előnyüket a két csapat egymás elleni örökmérlegén, hiszen a 205 találkozásuk közül a Liverpool 79 alkalommal tudott nyerni, szemben az Everton 64 diadalával.

A Liverpool 2006 szeptembere óta veretlen városi riválisa ellen, és a legutóbbi három Mersey-parti derbin Steven Gerrardék egyaránt nyerni tudtak. Fernando Torresnek különösen jól megy az Everton ellen, hiszen a 'Pool márciusban is az ő góljával verte a Toffeest, amely Tim Cahill kiállítása miatt egyébként tíz emberrel fejezte be a találkozót. Ez persze nem meglepő, hiszen a két liverpooli csapat összecsapása általában bővelkedik a kiállításokban: a legutóbbi nyolc derbin összesen nyolc piros lapot osztottak ki a játékvezetők.

Kiállítás ezúttal Milánóban is volt, az Internazionale argentin védője, Nicolás Burdisso kapott piros lapot - illetve az időközben lecserélt Marco Materazzit is elküldték a kispadról. Nem csoda, hogy az Inter-játékosok idegesek voltak, elvégre az AC Milan Ronaldinho fejesgóljával 1-0-ra megnyerte a találkozót. A rossonerók sorozatban kilencedszer találtak be városi riválisuk kapujába, utoljára 2004 októberében fordult elő, hogy nem szereztek gólt az Inter ellen.

Azon a meccsen nem született gól, és az volt az utolsó találkozó, amikor a két gárda döntetlent játszott egymással. Pedig összesen már 72 alkalommal ikszelt egymással a két csapat a milánói derbik történetében, az örökmérlegben pedig a Milan áll jobban: a rossonerók az eddigi 269 találkozóból 106-ot nyertek meg, míg az Inter 91-szer győzött.

A milánói rangadó összefoglalója:


A városi derbik közül alighanem a barcelonai az egyik legkevésbé kiegyensúlyozott, hiszen a Barcelona és az Espanyol eddigi 149 bajnoki találkozójából az Espanyol csak 33 alkalommal tudott nyerni, ugyanennyi döntetlen mellett. Most nem sok hiányzott ahhoz, hogy megszülessen a 34. pontosztozkodás a két csapat között a Primera Divisiónban, ám a hosszabbítás perceiben a Barca egy erősen vitatott tizenegyessel nyerni tudott.

A klub 83. győzelme a bajnokságban az Espanyol ellen azt jelenti, hogy a Barca három mérkőzés után tudta ismét megverni városi riválisát, hiszen a legutóbbi három barcelonai derbi döntetlent hozott. A Barcelona ezt megelőzően utoljára 2006 januárjában tudta megszerezni a három pontot az Espanyol otthonában.

www.infosport-focivilag.hu