Vágólapra másolva!
Az FC Internazionale portugál mestere, José Mourinho szokásához híven alaposan felborzolta a kedélyeket a Werder Bremen elleni BL-mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, amikor egy újságíróval vitatkozva kijelentette: évi 14 millió eurót keres. A milánói egyesület cáfolta az állítást, mondván, Mourinho csak viccelt, de a portugál ennél jóval kevesebb bérrel is a világ legjobban fizetett futballedzőjének számít.

Az olasz sportnapilap, a Corriere dello Sport ugyanis az esetet követően nyilvánosságra hozott egy listát, amelyben egyrészt a Serie A-ban dolgozó szakvezetők éves fizetését közölték, másrészt pedig azt is megírták, hogy az olasz élvonalon kívül a klubedzők közül kik keresnek a legjobban.

A Corriere Mourinhóhoz a sajtótájékoztatón említett 14 millió eurós adatot írta, amely az FC Internazionale vezetősége szerint nem fedi a valóságot, azaz jóval alacsonyabb összegről van szó, de több olasz forrás is úgy saccolja, a portugál szakember azért évi nyolc-kilenc milliót biztosan keres Milánóban. Márpedig ha ez a helyzet, akkor a "Special One" így is a világ legjobban fizetett futballedzője, az olasz bajnokságban pedig még a második legtöbbet kereső edzőnél is közel kétszer annyit keres.

A Serie A-ban ugyanis a Corriere dello Sport értesülései szerint a másik milánói gárda, az AC Milan szakvezetője rendelkezik a második legmagasabb fizetéssel: Carlo Ancelotti évi 4,8 millió eurót tehet zsebre a rossoneróknál. Mourinho béréhez képest ez ugyan kevésnek tűnik, de a többi olasz szakemberhez viszonyítva azért rendkívül magas, mert a fizetési lista harmadik helyén holtversenyben álló két edző "csak" kétmilliót kap évente.

Az AS Románál dolgozó Luciano Spallettiről, illetve a Fiorentinát irányító Cesare Prandelliről van szó, míg a Juventus FC vezetőedzője, Claudio Ranieri mindössze 1,2 millió eurós fizetéssel rendelkezik. Nem csoda, hogy a torinóiak nem akarják őt elküldeni, hiszen bárkit is igazolnának a helyére, ennél alighanem többet kellene fizetni neki... Olaszországban egyébkén csak ez az öt edző keres évi egymillió eurónál többet, de még a legalacsonyabb fizetéssel rendelkező Nevio Orlandi is 150 ezer eurót keres egy évben a Regginánál.

Az olasz élvonal edzőinek fizetése

NévEgyesületÉvi fizetés (millió euróban)
José MourinhoInternazionale14,00
Carlo AncelottiAC Milan4,80
Luciano SpallettiAS Roma2,00
Cesare PrandelliFiorentina2,00
Claudio RanieriJuventus FC1,20
Walter MazzarriSampdoria0,90
Gianni de BiasiTorino0,85
Davide BallardiniPalermo0,85
Pasquale MarinoUdinese0,80
Edoardo RejaNapoli0,80
Gian Piero GasperiniGenoa0,75
Daniele ArrigoniBologna0,75
Marco GiampaoloSiena0,60
Mario BerettaLecce0,55
Delio RossiLazio0,50
Giuseppe IachiniChievo Verona0,40
Walter ZengaCatania0,35
Massimiliano AllegriCagliari0,20
Nevio OrlandiReggina0,15


Ami a világranglistát illeti, természetesen itt is Mourinho áll az élen, legalábbis ha feltételezzük, hogy többet keres évi 7,3 millió eurónál - a Tottenham Hotspur spanyol edzője, Juande Ramos ugyanis ennyit keres egy évben. Kérdés, hogy még meddig, hiszen a Spurs pocsékul kezdte a szezont, és jelenleg utolsó helyen áll a Premier League-ben, azonban a londoniak vezetősége egyelőre kitart a Sevillatól elcsábított szakember mellett.

Abban nincsen semmi meglepő, hogy a ranglista első négy helyén angol kluboknál dolgozó menedzserek állnak, és az sem váratlan, hogy a második helyet Luiz Felipe Scolari foglalja el, aki a Chelsea-nél évi 6,8 millió eurót tehet zsebre. Mögötte Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger található, az ötödik helyezett kiléte viszont nem kis szenzáció.

Évi ötmillió euróval ugyanis a kazahsztáni FC Bunyodkor mestere, a brazil Zico foglalja el ezt a pozíciót - azt sejteni lehetett, hogy elsősorban anyagi okok miatt vállalta el a csapat irányítását, de azt kevesen gondolták volna, hogy ilyen magas fizetést kap a kazahoknál. A Bunyodkoron kívül egyébként a tízes listára még két nem angol klub tudott felkerülni: a Bayern München, amely évi 4,2 millió eurót fizet Jürgen Klinsmannak, illetve a Real Madrid, ahol Bernd Schuster évente 3,7 millió euróért dolgozik.

A nem Serie A-s edzők fizetési toplistája

NévEgyesületÉvi fizetés (millió euróban)
Juande RamosTottenham Hotspur7,30
Luiz Felipe ScolariChelsea FC6,80
Sir Alex FergusonManchester United6,10
Arsene WengerArsenal FC5,60
ZicoFC Bunyodkor5,00
Rafael BenítezLiverpool FC4,70
Martin O'NeillAston Villa4,40
Jürgen KlinsmannBayern München4,20
Harry RedknappPortsmouth FC3,75
Bernd SchusterReal Madrid3,70