Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Michel Platini szerint a fizetési sapka bevezetése segíthetne a labdarúgáson, legalábbis megmenthetné a pénzügyi csődtől az eladósodott klubok java részét.

Az angol sajtóban Lord David Triesman, az FA elnöke már kifejtette véleményét a fizetési sapkával kapcsolatban. A sportvezető szerint az angol klubok jelenleg hozzávetőleg hárommilliárd fontnyi adóssággal bírnak, s mivel a hiteleket azon hitelintézetek nyújtották, amelyek a mostani gazdasági válság során ugyancsak pénzügyi gondokkal küzdenek, így a folyamat szép lassan kicsúszik a klubvezetők irányítása alól.

Megoldást a pénzügyi sapka jelenthetne, amely az észak-amerikai profi bajnokságokban (NBA, NHL), évek óta működik. Ez meghatározza azt a maximális összeget, amely a játékosok bérére költhető, azaz előre prognosztizálható lenne a klub kiadása.

Ez a nézetet osztja Michel Platini is, az UEFA elnöke szerint sok mindenről kellene beszélni a sportág érdekében. "Beszélni kell a szerződésekről, a fizetésekről, de én nem értek ehhez. Én a labdarúgás szakértője vagyok."

A profi kluboknál dolgozó edzők szervezete, a League Managers' Association (LMA) ügyvezető igazgatója, Richard Bevan ellenben úgy nyilatkozott, a financiális problémákra nem ez a megoldás.

Platini kritikával illette a külföldi tulajdonosok beáramlását az angol kluboknál, a sportvezető úgy vélte, ezzel a csapatok saját identitásukat veszítik el.

"Úgy gondolom, egy katari befektetőnek Katarban kellene invesztálnia, így fejlődhetne a térség labdarúgása. Tudunk tenni ez ellen valamit? Meg kell próbálni" - nyilatkozta a Sky Sportsnak, feltéve a költői kérdést: "Szívesen látna egy arab sejket elnökként az Liverpool élén, amelynek brazil edzője és 11 afrikai játékosa van a kezdőcsapatban?"