Vágólapra másolva!
A hét végén újabb 24 mérkőzésre kerül sor a 2010-es világbajnokság európai selejtezősorozatában, és a harmadik játéknapot követően alighanem már körvonalazódnak a továbbjutási esélyek. Az eddigi meglepetéscsapatok közül Litvánia Szerbiába látogat, míg a csoport rangadóján Románia és Franciaország mérkőzik egymással. Kiemelkedik még a programból a svéd-portugál és a német-orosz összecsapás, de érdekesnek ígérkezik a világbajnok olasz gárda bulgáriai vendégjátéka is.

Az olasz válogatott eddig mind a két mérkőzését megnyerte, de sem Cipruson, sem pedig hazai pályán Grúzia ellen nem játszott valami meggyőzően. A bolgár csapat eddig még csak egy találkozót játszott, és a Montenegró ellen idegenben elért döntetlen nem rossz eredmény, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Dimitar Berbatovék csak az utolsó percben egyenlítettek.

A hazaiak elsősorban a manchesteri duójukban bíznak: Berbatov a Manchester United, míg a balszélső Martin Petrov a Manchester City légiósa - utóbbi játékos a montenegróiak ellen sérülés miatt nem játszott. A bolgár együttesből Sztaniszlav Angelov eltiltás miatt hiányzik.

Ami az olaszokat illeti, az Eb után a szövetségi kapitányi posztot visszafoglalt Marcello Lippi is kezdi belátni, hogy egyre kevésbé építhet a 2006-ban világbajnokságot nyert együttesre. A szakvezető négy újoncot is meghívott a bolgárok ellen készülő keretbe, miközben különböző okok miatt kihagyott olyan sztárokat, mint Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon, Mauro Camoranesi vagy Alessandro del Piero.

A csatársorban az olaszok alighanem újoncot avatnak Szófiában, a kérdés csak az, hogy a debütáns Giuseppe Rossi vagy Simone Pepe lesz-e. A legutóbbi edzések alapján könnyen lehet, hogy utóbbi kerül be a kezdő tizenegybe a támadó alakzat jobb oldalán - a taktika ugyanis várhatóan továbbra is 4-3-3 lesz.

A magyar válogatott csoportjában kerül sor a játéknap egyik rangadójára: Svédország nemzeti csapata Portugáliában lép pályára. A luzitánok az előző hónapban nagy meglepetésre otthon kikaptak a dánoktól, pedig percekkel a lefújás előtt még ők vezettek, így nem engedhetnek meg maguknak újabb botlást.

Tovább nehezíti azonban a portugál együttes helyzetét, hogy sérülés miatt több kulcsembere is kidőlt a sorból, így Carlos Queiroz nem számíthat Simao Sabrosára, Ricardo Carvalhóra, Maniche-ra és Decóra sem. Viszont megint ott lesz a pályán Cristiano Ronaldo, aki a címeres mezben utoljára az Európa-bajnokságon lépett pályára.

Persze a másik oldalon is lesz egy szupersztár Zlatan Ibrahimovic személyében, a két futballzseni összecsapása külön pikantériát ad a mérkőzésnek. A svédeknél is akadnak sérültek bőven, kezdve a veterán Henrik Larssontól Olof Mellbergen keresztül egészen Anders Svenssonig, és a meccs nagy kérdése, hogy a 3-5-2-es játékrendszer miként birkózik majd meg a portugál szélsőkkel, azaz Cristiano Ronaldóval és Ricardo Quaresmával.

Egy másik kiemelt érdeklődésre számot tartó mérkőzésre a negyedik csoportban kerül sor, ahol Németország fogadja Oroszországot. A Nationalelf a legutóbbi mérkőzésén csak egy döntetlenre volt képes Finnországban, és a 3-3-as eredmény azt jelzi, hogy főleg a védelemben akadtak problémák - ebből a szempontból viszont biztató jel lehet a germánok számára, hogy a Helsinkiben hiányzott Per Mertesacker és Arne Friedrich is felépült sérüléséből.

A középpálya is jelentősen megerősödött a finnországi találkozóhoz képest Torsten Frings és Michael Ballack visszatérésével (utóbbi az Eb óta most szerepelhet először a válogatottban), és rájuk már csak azért is nagy szükség lehet, mert a német szakvezető, Joachim Löw úgy véli: az oroszok villámgyors ellentámadásait már a középpályán meg kell állítani.

Az oroszok egy Wales elleni hazai győzelemmel kezdték a vb-selejtezőket, de az ott szerepelt kezdő tizenegyből hárman sérülés miatt nem játszhatnak: a védelemből Gyenisz Kologyin, a csatársorból Dmitrij Torbinszkij, a csatársorból pedig Roman Pavljucsenko. Különösen utóbbi fog nagyon hiányozni, igaz, az Eb-t sérülés miatt kihagyott Pavel Pogrebnyak Guus Hiddink rendelkezésére áll - az ő és Andrej Arsavin esetleges jó játéka tovább erősítheti a Bayern München érdeklődését.

Rendkívül érdekesen alakul eddig a hetedik csoport, ahol az előzetesen outsidernek tartott Litvánia alaposan megkavarta a helyzetet Románia idegenbeli legyőzésével, és a favorit franciák bécsi veresége még tovább bonyolította a helyzetet. A francia és a román együttes most egymás ellen játszik, alig fél évvel azután, hogy az Európa-bajnokságon a torna legrosszabb mérkőzését produkálták.

A gallok most elsősorban abban bíznak, hogy a kontinensviadalon megsérült Franck Ribéry visszatért a csapatba, ráadásul Patrick Vieira is ismét Raymond Domenech rendelkezésére áll. A francia mester azonban a jelek szerint továbbra is szereti szítani a kedélyeket, mert az előzetes híresztelések szerint kihagyhatja a kezdők közül az Olympique Lyon fiatal támadóját, Karim Benzemát, ami nagy felzúdulást kelthet Franciaországban.

A mérkőzés persze a másik szakvezető számára is sorsdöntő lehet, hiszen Victor Piturcát is sokat kritizálják mostanában, annak ellenére, hogy a tréner a két legjobb játékosára, Cristian Chivura és Adrian Mutura az első két selejtezőn nem számíthatott - ők most mind a ketten ott vannak a román keretben.

A szombati program:
1. csoport: Dánia - Málta, Magyarország - Albánia, Svédország - Portugália
2. csoport: Görögország - Moldávia, Luxemburg - Izrael, Svájc - Lettország
3. csoport: Lengyelország - Csehország, San Marino - Szlovákia, Szlovénia - Észak-Írország
4. csoport: Finnország - Azerbajdzsán, Németország - Oroszország, Wales - Liechtenstein
5. csoport: Belgium - Örményország, Észtország - Spanyolország, Törökország - Bosznia-Hercegovina
6. csoport: Anglia - Kazahsztán, Ukrajna - Horvátország
7. csoport: Feröer-szigetek - Ausztria, Románia - Franciaország, Szerbia - Litvánia
8. csoport: Bulgária - Olaszország, Grúzia - Ciprus
9. csoport: Hollandia - Izland, Skócia - Norvégia

www.infosport-focivilag.hu