Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évtizedben komoly fejlődésen ment keresztül az albán labdarúgás, s a fejlődésből a magyarok is kivették a részüket. Ki gondolta volna, hogy már 70 éve dolgozott Albániában magyar szakember, hogy pár éve még magyar labdarúgók vezették bajnoki címig az SK Tiranát? Összeállításunkban a két ország kapcsolódási pontjait vizsgáljuk meg.

A magyar élvonalban két albán származású labdarúgó szerepelt eddig, s meglepetésre a komolyabb sikerekkel rendelkező Sulejman Demollari okozott csalódást. A 45-szörös válogatott labdarúgó a Dinamo Tirana, a Dinamo Bucuresti és a Panioniosz után 1996-ban érkezett Győrbe, fél szezon során ötször lépett pályára, egyetlen gólját a Csepel ellen szerezte.

A hírek szerint mesés szerződéssel bírt, így nem tartozott a szurkolók kedvencei közé. Hazatérése után egy ideig hazája válogatottjának szövetségi kapitányaként is dolgozott, de miután a válogatott kikapott Andorrától 2-0-ra, menesztették.

A másik albán származású játékos Zenun Sellimi, aki 1999-ben a Ferencvárost erősítette, azóta - leszámítva az egyéves Szófiai próbálkozást - Svájcban él. Tavaly Schötz csapatában 30 mérkőzésen 17 gólt szerzett, idén nyáron szerződött az FC Willisauhoz. Sellimi egyébként válogatottságig vitte - Koszovó színeiben.

(A hírek szerint azért akadtak még kiszemeltek, de a Fradi hiába környékezte meg Indrit Fortuzit, illetve a jelenleg is kerettag Ervin Bulkut, nem jött létre az üzlet.)

Lássuk azokat a magyarokat, akik Albániában próbáltak szerencsét. Az első fecske Singer Sándor volt, aki Samo Singer néven vált ismerté, elsősorban azért, mert 1934-ben ő lett az SK Tirana első profi trénere.

Vadas (Weisz) Miklós 1953-55 között töltötte be a szövetségi edző posztját, igaz, őt már egy helyi szakember, Myslim Alla is segítette.

Az utóbbi évtizedben a legtöbb időt, három szezont Kenesei Zoltán töltötte az albán bajnokságban: 1999/2000-es szezonban például tagja volt az SK Tirana bajnokcsapatának. Abban a szezonban négy légióssal bírt a klub, Kenesei mellett ott szerepelt még három magyar, Wukovics László, Sütöri Péter, és Lázár Mátyás is.

Shkelqim Muca edzőt 2000-ben Temesvári Miklós váltotta, őt az egykori gólkirály, Dzurják József segítette.

Az albán labdarúgás történetében eddig 27 külföldi edző dolgozott, köztük három magyar, Singer Sándor, Vadas (Weisz) Miklós és Temesvári Miklós. De a névsorban még két név ismerős lehet, hiszen Ivan Katalinic Dunaújvárosban, Slavko Kovacic pedig a Vasasnál dolgozott.

Külföldi edzők Albániában:
Samo Singer (Singer Sándor, magyar) - Tirana, 30-as évek
Ljubisa Brocic (jugoszláv) - válogatott, 1946-47
Vadas Miklós (magyar) - válogatott, 1953-55
Mario Kempes (argentin) - Lushnje
Temesvári Miklós (magyar) - Tirana, 2000
Nyikolaj Arabov (bolgár) - Partizani, Flamurtari, Naftetari
Dervis Hadjosmanovic (jugoszláv) - Vllaznia, Erzeni, Kastrioti
Ticiano Gori (olasz) - Erzeni, Partizani
Giuseppe Dossena (olasz) - válogatott
Enver Hadjabdic (bosnyák) - Tirana
Aurel Ticleanu (román) - Dinamo, Lushnja
Pedro Pablo Pasculi (argentin) - Dinamo
Ramon Cabrero (argentin) -Dinamo
Luka Bonacic (horvát) - Dinamo
Ivan Katalinic (horvát) - Dinamo
Leonardo Menechini (olasz) - Tirana
Hans Peter Brigel (német) - válogatott
Nikola Ilievski (macedón) - Elbasani
Rafet Prekazi (koszovói) - Besa
Silviu Dumitrescu (román) - Apolonia, Besa
Ulrich Schulze (német) - Vllaznia
Otto Baric (horvát) - válogatott
Slavko Kovacic (horvát) - Flamurtari
Arie Haan (holland) - válogatott
Marcelo Havier Zuleta (argentin) - Dinamo
Blaz Sliskovic (bosnyák) - Tirana
Zlatko Dalic (horvát) - Dinamo