Vágólapra másolva!
A házigazda brazil válogatott nyerte a futsalvilágbajnokságot, miután a döntőben büntetőkkel legyőzte a címvédő spanyol gárdát. A finálét Török Károly személyében magyar játékvezető is dirigálta. A rendes játékidő 2-2-es döntetlennel ért véget, majd a hosszabbítás sem hozott döntést, így következhetett a "szétlövés", amelyben a hazaiak bizonyultak eredményesebbnek 4-3-ra. A dél-amerikai gárda története negyedik - és 1996 óta első - aranyérmét ünnepelhette.

A vesztes spanyolok szövetségi kapitánya, Venancio Lopez keserűen nyilatkozott a finálé után: "Először is gratulálok a braziloknak a diadalért. Hihetetlen döntőt vívott a világ jelenlegi két legjobb csapata. Bármely fél nyerhetett volna, izgalmas volt a vége - fantasztikus show volt."

Falcao, a brazilok legismertebb játékosa így örült: "Tíztonnás kő esett le a szívemről. Világbajnokok vagyunk, ráadásul egyéni díjakat is begyűjtöttem. Mérföldkő a mai nap a karrieremben, de a csapattársaiméban is."

A torna legjobb játékosának járó Aranylabdát Falcao kapta, az ezüst Schumacheré, a bronz pedig Tiagóé lett - mindhárman brazilok. Falcao a 2004-es kínai vébén is a torna legjobbja volt, igaz, akkor - s 2000-ben is - a spanyolok nyertek.

A legjobb góllövő az orosz Pula lett 16 találattal, a 15 gólos Falcao itt "csak" második. Pula egyéni rekordot ért el a Solomon-szigetek ellen, amikor egymaga kilenceszer volt eredményes.

A döntő összefoglalója:


Az Aranykesztyűt a selecao kapusa, Tiago érdemelte ki, a spanyolok egyetlen első helye a fair-play-díj lett.

A FIFA hivatalos oldala szerint Török Károly a fináléban a kolumbiai Fabian Lopez vezetőbíró első számú asszisztense volt, míg második segítőként a mozambiki Asselam Kham tevékenykedett.

A magyar játékvezető elmondhatja magáról, hogy a szakág minden kiemelkedő viadalán vezetett döntőt: három Eb-finálé és négy BL-döntő után a sportág legrangosabb világeseményén búcsúzhatott tíz év után a nemzetközi porondtól.