Vágólapra másolva!
Az argentin válogatott jelenleg is továbbjutó helyen áll a dél-amerikai vb-selejtezőben, ugyanakkor a csapatnak nincsen szakvezetője, hiszen a legutóbbi, Chile elleni 1-0-s vereséget követően a szövetségi kapitány, Alfio Basile lemondott posztjáról. Utódjáról egyelőre nem született döntés, de jelöltben nincsen hiány, Carlos Bianchitól kezdve Diego Maradonán keresztül egészen Diego Simeonéig sokan szóba kerültek.

Az albiceleste érdekes helyzetben van a világ labdarúgásában, hiszen azt senki sem vonja kétségbe, hogy Argentína válogatottja a legjobbak közé tartozik, ugyanakkor tény, hogy világ- vagy kontinensbajnokságon az ország 1993 óta semmilyen trófeát nem nyert. Azóta minden egyes tornán a végső győzelemre is esélyesnek tartották az argentinokat, ám a nagy diadal sohasem sem jött össze - sőt, világbajnokságon még csak a legjobb négy közé sem sikerült bejutniuk. Pedig a játékosállományt tekintve Argentínával csak nagyon kevés ország veheti fel a versenyt, és az edzők szempontjából sem állnak rosszul, hiszen az argentin szakemberek Dél-Amerikában, de még Európában is sikeresen dolgoznak.

Az utolsó trófeát az argentin A-válogatottal Alfio Basile nyerte, akinek a vezérletével a csapat 1993-ban elhódította a Copa Américát, és alighanem ez is közrejátszott abban, hogy a 2006-os világbajnokságot követően őt nevezték ki a nemzeti csapat élére. A hamarosan 65 esztendős trénerről gyorsan kiderült, hogy futballfilozófiája semmit sem változott az elmúlt majd 15 esztendőben: ő még mindig a klasszikus argentin iskola híve és gyakorlója, aminek a pályán Juan Román Riquelme volt a megtestesítője. A Boca Juniors karmesteréről sokan elmondták, hogy valóságos anakronizmusnak számít a modern, felgyorsult futballban, hiszen védekezése szinte a nullával egyenlő, és futóteljesítményéről sem lehet ódákat zengeni, ugyanakkor zseniálisan lát a pályán, rúgótechnikája pedig egészen félelmetes.

Basile tehát rá építette az argentin válogatottat, és az első vb-selejtezőkön ez működött is: az első három meccsét a gárda kapott gól nélkül nyerte meg, és Riquelme négyszer is betalált. A folytatás azonban már korántsem volt ilyen jó, a következő öt meccsből az argentinok egyet sem hoztak, ennek ellenére a csapatban Riquelme maradt a legbiztosabb pont, még akkor is, amikor egyre nyilvánvalóbb volt: hosszú távon az ő szerepeltetése már nem kifizetődő. A szövetségi kapitány ugyanakkor az utolsó pillanatig kitartott mellette, még akkor is, amikor már az argentin sajtó is kikezdte a középpályás miatt. A sors iróniája, hogy az utolsó, Chile elleni találkozón Riquelme eltiltás miatt nem játszhatott, és az albiceleste nélküle kapott ki 1-0-ra, Basile pedig ezt követően állt fel a kispadról.

Forrás: AFP

Az argentin listvezető San Lorenzo edzője, Miguel Angel Russo, az olimpiai csapattal aranyérmet nyert Sergio Batista és a River Plate-et trenírozó Diego Simeone egyaránt befuthat

A kérdés már csak az, hogy ki legyen az utódja. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, rögtön felmerült az argentin futball megkerülhetetlen alakjának, Diego Maradonának a kinevezése, azonban az egykori szupersztárnak minimális edzői tapasztalata van (azt is több, mint egy évtizede szerezte), és személyisége aligha alkalmas arra, hogy irányítsa a válogatottat - arról nem is beszélve, hogy ebben a szerepkörben valószínűleg csak tovább rombolná saját mítoszát. A valódi szakembereket tekintve a szintén az idősebb generációhoz tartozó Carlos Bianchi tűnik az egyik legnépszerűbb jelöltnek: az ősz mester klubszinten az argentin futball egyik legsikeresebb edzőjének számít, ám egyrészt ő is már több, mint két éve nem dolgozott sehol, másrészt pedig a jelek szerint a válogatottnak inkább egy fiatalabb szövetségi kapitányra lenne szüksége.

A jelenlegi keretben ugyanis rengeteg fiatal focista van Sergio Agüerótól kezdve Lionel Messin keresztül Javier Mascheranóig, akik már a modern futball szülöttei (az argentin sajtóban csak Playstation-generációnak szokták emlegetni őket), és teljesen mást várnak egy el trénertől, mint hogy atyáskodjon felettük. Számukra a professzionális szemlélet, a részletekre való odafigyelés nagyon fontos, márpedig ebből a szempontból egy ifjabb tréner kinevezése szerencsésebb lenne. A jelenleg a River Plate kispadján ülő Diego Simeone éppen ilyen, de az olimpiai válogatott edzője, Sergio Batista még jobb választás lehet. Ő ugyanis az ötkarikás játékokon együtt dolgozott a fenti focistákkal, mégpedig sikeresen, elvégre az argentinok megnyerték a pekingi játékok futballtornáját - igaz, a csapatban Riquelme is ott volt...