Vágólapra másolva!
Spanyol-olasz csúcsrangadót, vagyis Real Madrid-Juventus összecsapást rendeznek szerda este Madridban, a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportmeccseinek negyedik fordulójában. Emellett két csapatot is új edző irányít majd: a két héttel ezelőtt elszenvedett vereséget követően ugyanis az Aalborg és Steaua is menesztette szakvezetőjét.

A skót Celticnek szüksége lenne a három pontra, hiszen az eddigi három mérkőzésén mindössze egyetlen döntetlenre voltak képes, a gólszerzés pedig még nem adatott meg Gordon Strachan együttesének - a BL jelenlegi mezőnyében ezt csak a glasgow-iak mondhatják el magukról.

Az aktuális ellenfél, a Manchester United viszont még csak gólt sem kapott az eddigi három mérkőzésén, a statisztika alapján tehát a meccs nem a skótoknak áll. A manchesteriek azonban valószínűleg nem felejtették el, hogy két évvel ezelőtt 1-0-ra kikaptak a Celtic Parkban...

Az a győzelem akkor a Celticnek továbbjutást ért, egy mostani diadal pedig valószínűleg csak az UEFA-kupás helyhez segítené a csapatot, a manchesteriek viszont az újabb három ponttal alighanem bejutnak a legjobb 16 közé. Sőt, ha a másik mérkőzésen a Villarreal megint legyőzi az Aalborgot (amelynek kispadján immár nem Bruce Rioch, hanem Allan Kuhn ül), akkor az E csoportban el is dőlhet mind a két továbbjutó hely sorsa.

Az eredmények megfelelő alakulása esetén az Arsenal is bejuthat a következő körbe. Az egyik feltétel az, hogy az Ágyúsok megnyerjék a saját mérkőzésüket, amire minden esély megvan: elvégre a londoniak két héttel ezelőtt idegenben rúgtak öt gólt a török Fenerbahcénak, amely idegenben 2004 novembere óta nem tudott meccset nyerni a nemzetközi színtéren - míg az Arsenal 2004 áprilisa óta veretlen a Bajnokok Ligájában.

A bajnokságban azonban nem nagyon megy Arsene Wenger együttesének, a legutóbbi két mérkőzésén a gárda mindössze egyetlen pontot szerzett, vagyis a Fener ellen lesz miért kárpótolni az Emirates Stadium közönségét. Az Ágyúsoknak azonban arra is gondolniuk kell, hogy a hét végén a Manchester United elleni rangadó következik a számukra a bajnokságban...

Az Arsenal továbbjutásához persze az is kellene, hogy a Dinamo Kijev legyőzze a Portót, ám mivel az ukránok két hete Portugáliából is elvitték a három pontot, ez egyáltalán nem elképzelhetetlen - főleg, hogy a portóiak a legutóbbi három tétmérkőzésüket egyaránt elveszítették.

A Bayern München is nagyon közel kerülhet a legjobb 16 mezőnyéhez, azonban a bajoroknak ehhez idegenben kellene legyőzniük a Fiorentinát - amelynek viszont szüksége lenne a győzelemre ahhoz, hogy versenyben maradjon a továbbjutásért. A müncheni együttes a gyengébb szezonkezdetet követően lassan kezd formába lendülni, Jürgen Klinsmann csapata a legutóbbi öt mérkőzését egyaránt megnyerte, és két hete 3-0-ra verte a firenzeieket.

Mégpedig Luca Toni nélkül, és a violák egykori támadója várhatóan most sem játszhat volt csapata ellen sérülése miatt. Érdekesség, hogy Klinsmann így is csak a kispadra ültette a hét végi bajnokin Lukas Podolskit, aki a hírek szerint igen csak megorrolt emiatt - és a télen mindenképpen távozni szeretne Münchenből.

Előtte azonban még a pályán bizonyíthatja, hogy több lehetőséget érdemelne. Érdekesség, hogy a Fiorentina utoljára 18 évvel ezelőtt játszott német csapattal hazai pályán a nemzetközi porondon. A csoport másik mérkőzésén a Steaua Bucuresti kispadján immár nem Marius Lacatus, hanem a román labdarúgás egy másik legendás játékosa, Dorinel Munteanu ül majd - aki egyelőre nyeretlen a Steaua szakvezetőjeként. Nem valószínű, hogy ez a sorozat Lyonban fog megszakadni.

A nap leginkább várt mérkőzésére Madridban kerül sor, ahol a Real a Juventust fogadja, és a királyi gárda alighanem szeretné visszaadni a kölcsönt a torinóiaknak, akik két héttel ezelőtt 2-1-re legyőzték a spanyolokat. A Juve számára az a diadal egyben fordulópontot jelentett, hiszen az előtte gyengélkedő Zebrák azóta mind a négy bajnokijukat megnyerték, annak ellenére, hogy továbbra is rengeteg a sérültjük.

Gianluigi Buffon és David Trézéguet már régóta nem áll Claudio Ranieri rendelkezésére, de Madridban rajtuk kívül biztosan hiányozni fog a védelemből Dario Knezevic, Jonathan Zebina és Zdenek Grygera, a középpályáról pedig Christian Poulsen, Cristiano Zanetti és Haszan Szalihamidzsics. Persze a spanyoloknál sem mindenki egészséges, a legnagyobb problémát a középhátvéd Pepe, illetve a középcsatár Ruud van Nistelrooy esetleges hiánya jelenti - bár a holland támadó a hírek szerint hétfőn már együtt edzett a többiekkel, és várhatóan vállalni tudja majd a játékot.

A "realisták" aranylabdása, Fabio Cannavaro mindenesetre bizakodó, egyszersmind revánsvágyó nyilatkozatot adott a BL-ütközet előtt:

"Bosszút állunk a vereségért" - ígérte a 35 éves, világbajnok olasz védő, aki persze nagyon is érthetően akar visszavágni a Juventusnak. Két esztendeje éppen a "zebracsapatot" hagyta el a madridi "blancók" kedvéért, és az "árulást" olyannyira nem bocsátották meg neki odahaza, hogy a torinói BL-meccsen minden labdaérintését heves pfujolás és füttyszó kísérte.

www.infosport-focivilag.hu