Vágólapra másolva!
Sok öröme nem telhetett a látottakban Diego Maradonának, az argentin válogatott szövetségi kapitányává frissiben kinevezett élő futball-legendának szerda este a Real Madrid stadionjában, a Santiago Bernabéuban. A nemzeti csapatban szóba jöhető játékosok ugyanis vagy csapnivalóan fociztak, vagy érdemi lehetőséghez sem jutottak a Juventus elleni Bajnokok Ligája-meccsen.

A spanyol királyi gárda védelmében alapembernek számító Gabriel Heinze ugyan csaknem végigjátszotta a 4. csoportkörös BL-mérkőzést, de leginkább hibáival vétette észre magát, a támadóalakulatot erősítő Gonzalo Higuaín kevesebb mint fél órát kapott a Real német vezetőedzőjétől, Bernd Schustertől, a lesipuskás Javier Saviolának csatárerényei felvillantására alig tíz perc jutott az összecsapáson, a középpályás Fernando Gago pedig még csereként sem szerepelt a meglepően simán, 2-0-ra elveszített csúcstalálkozón.

Nem mintha az argentin légiósokon kellene vagy lehetne elverni a port az ebben az idényben hazai pályán egészen mostanáig veretlen Real Madrid váratlannak nevezhető kudarca miatt, amelyet a csapat - és szakvezetője - együttesen szenvedett el a fantáziátlan, a hatékonyságot nélkülöző, erőtlen vagy inkább csak erőlködéssel teli, igen gyenge játék miatt.

Felerősítve egyszersmind azokat a kritikákat, amelyek a spanyol bajnokságban huzamos ideje jól teljesítő, ám a BL csoportküzdelmeiben a torinói elitcsapattal szemben gyors egymásutánban két ízben is alulmaradt "blancókat" és személy szerint Schustert érik a "németalföldi vonal" túlerőltetése nyomán. Tény, hogy a nemzetközi porondon nem igazán bizonyult működőképesnek a német hátvéd Metzelderrel és a holland ötösfogattal elképzelt, kevésbé a látványra, mint inkább az eredményességre törő irányzat, amelyből szerda estére az lett, hogy a cseppet sem tetszetős focihoz ráadásképpen még sikertelenség is társult.

Jóllehet - Metzelder mellett az utolsó pillanatban kihagyott Arjen Robbent leszámítva - Van Nistelrooyt, Sneijdert, Drenthét, majd még Van der Vaartot is mozgósította a német tréner - mindhiába. (Robben egyébként legalább hat hetet kénytelen lesz kihagyni, miután megsérült a bemelegítés során. A holland válogatott labdarúgó vádlijában elszakadt egy izom, ezért nem tudta vállalni a játékot.)

A Bernabéu népe a második félidőben a fogyó idővel fordított arányban egyre erősödő füttyszóval és mind mérgesebb morajjal juttatta kifejezésre hangulatának rosszabbodását, mert bár akart, fogcsikorgatva kísérletezett a Real, nemhogy gólig, még igazi helyzetig se nagyon tudott eljutni. Miközben az olasz csapat a torinói sikert követően (otthon 2-1-re nyert a Claudio Ranieri igazgatta legénység) végig kézben tartotta a meccset, s az elnyűhetetlen klasszis, Alessandro Del Piero két pompás találatával magabiztosan zsebelte be újfent mindhárom pontot - miáltal gyakorlatilag csoportgyőztesnek és már továbbjutónak tekintendő.

A madridiaknak ugyanakkor nehezebbé vált a dolguk, hiszen az orosz Zenit még borsot törhet az orruk alá, márpedig ha nem lépnek tovább négyesükből, annak elkerülhetetlenül konzekvenciái lesznek a csapat háza táján.

"Amikor egy nagy futballistát küldesz pályára, aki aztán kitűnően is játszik, érthető, hogy megtapsolja mindenki, hiszen a szép foci klubszíntől függetlenül tapsot érdemel" - dicsérte Ranieri a spanyol szurkolók által is vastapsban részesült csatárát, nyerő emberét, a hajrában lecserélt 33 éves Del Pierót.

A nagyvonalú és felettébb sportszerű házigazdáknak mindazonáltal igazán fájhat a vereség, hiszen a Real ellen spanyol földön 1962 óta most először tudott nyerni a Juventus.

"Roppant csalódott vagyok, a végeredmény nem tükrözi híven vissza a meccs képét - magyarázta a bizonyítványt Schuster. - A Juventus részéről két lövés ment a kapunkra és mindkettőből gól lett, miközben mi meg egyáltalán nem voltunk eredményesek, elpuskáztuk a lehetőségeinket. Nekem is tetszett az ováció, amit Alessandro Del Piero kapott, ő egy nagy játékos, aki ismét igazolta klasszisát, és a Bernabéu így fejezte ki elismerését."

Diego Maradona egy nappal kinevezése után, azaz szerdán a Real Madrid-Juventus mérkőzésen kezdte meg európai körútját az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként.

"Az ő jelenléte bármelyik pályán rendkívül fontos. Egy igazi ikon, és büszkék lehetünk rá, hogy eljött Madridba és megnézte a meccset" - mondta Javier Saviola, a királyi gárda csatára.

A 48 éves szakvezető - ha már Madridban jár - tervei szerint elbeszélget a helyi Atlético argentin sztárjaival, a csatár Sergio Agüeróval, a középpályás Maxi Rodriguezzel és a kapus Leo Francóval.

Pénteken Barcelonába utazik az "isteni Diego", hogy találkozzon Lionel Messivel és a katalán gárda elnökével, Joan Laportával. Ezt követően Angliát veszi célba, ahol a Manchester Unitedban futballozó Carlos Tévezt és a Liverpoolt erősítő - a gárdában csapatkapitánynak szánt - Javier Mascheranót szeretné látni. Maradona Münchenben Martin Demichelisszel zárja túráját.

* * *

Ismét amiatt számíthat büntetésre a Celtic Glasgow, mert Bajnokok Ligája-mérkőzésén a pályára futott egy szurkoló.

A drukker a találkozó 35. percében rohant a játéktérre, amikor a skót gárda még 1-0-ra vezetett a Manchester United elleni 1-1-re végződött összecsapáson. Gordon Strachan, a hazaiak mestere nem zárta ki, hogy politikai indíttatásból történt a rendbontás, ugyanis a férfi egy piros és kék színű fejkendőt viselt, ami a tréner szerint az amerikai zászlóra hasonlított.

Tavaly októberben hasonló incidens történt a Celtic Parkban, akkor befutott a pályára egy drukker Didához, az AC Milan kapusához, aki az eset nyomán látványosan földre vetette magát. A skótok 20 ezer eurós pénzbüntetést kaptak, s további 20 ezres bírságot, amennyiben két éven belül megismétlődik az eset. Didát két meccsre eltiltották szimulálásért, majd a fellebbezést követően ezt egy meccsre csökkentették.

Egy másik BL-csapathoz, az FC Baselhez kapcsolódó hír, hogy egy svájci bíróság 26 futball-huligánt ítélt börtön- és pénzbüntetésre egy 2006-os botrányba fulladt bajnoki mérkőzés kapcsán. A 2006 májusában rendezett FC Basel-FC Zürich mérkőzés a bajnoki címről döntött, a vendégek a román Iulian Filipescu szezonbeli első góljának - amely a 93. percben esett - köszönhetően 2-1-re diadalmaskodtak, így megnyerték a pontvadászatot. A hazai ultrák képtelenek voltak elviselni a kudarcot, és a pályára özönlöttek, többen a vendégjátékosokra támadtak.

A 26 vádlottat bűnösnek találták, a bíróság több ezer svájci frank pénzbírságot, valamint kilenc hónap és négy év közötti börtönbüntetéseket osztott ki. Négy évre azt a drukkert ítélték, aki a román gólszerzőre támadt.

"Amennyiben valaki nem tudja elviselni a vereséget, az nem való a stadionba, és nem nevezheti magát szurkolónak" - nyilatkozta Lukas Faesch bíró. Az ügy a svájci sajtóban a "bázeli szégyen" nevet kapta.