Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez képest idén nyáron ismét nőtt a topligás klubok által erősítésekre kiadott pénzösszeg, ám a klasszikus tanítással ellentétben a mennyiség nem minden esetben csapott át minőségbe. A sokat költött egyesületek közül egyelőre a Manchester City és a Tottenham Hotspur sem úgy szerepel, ahogy azt szerették volna, a Barcának vagy éppen a Milannak viszont bejöttek az új igazolások.

Ugyan az évtized elejének elképesztő költekezését (minden idők öt legdrágább transzfere egyaránt a 2000 júniusa és 2001 augusztusa közötti periódusban történt) nem ismételték meg a klubok idén nyáron, de az tény, hogy az elmúlt évekhez képest megint mintha valamivel több pénzt adtak volna ki.

A prímet természetesen az angol csapatok vitték, hiszen az öt legtöbbet költött gárdából három is a Premier League-ben szerepel, és az sem meglepő, hogy a legnagyobb összeget a Manchester City adta ki - amihez persze kellett, hogy a klub közvetlenül a transzferperiódus lejárta előtt tulajdonost váltson, és villámgyorsan nyélbe is üsse a holtszezon legdrágább átigazolását.

A Real Madridtól megvett Robinho 43 millió euróba került, ami már történelmi viszonylatban is kimagasló összegnek számít (az örökranglistán a tizedik hely lett a brazilé), és a csatárra tulajdonképpen nem is lehet panasz, elvégre a biciklicselek koronázatlan királya szerződtetése óta minden meccsen a kezdő tizenegy tagja volt, és már hat gólnál tart.

Ezzel együtt a Citynél nem lehetnek maradéktalanul elégedettek, hiszen a többi drága szerzemény (a szintén brazil Jo 24 milliót kóstált, az argentin Pablo Zabaleta és a belga Vincent Kompany is többe került nyolcmilliónál) közül egyedül talán csak a Chelsea-től visszatért Shaun Wright-Phillips (vételára: 11,2 millió) vált eddig be, a csapat pedig 11 forduló után csupán a tizedik helyen áll a tabellán.

Persze ez még mindig jobb, mint ahogyan a Tottenham Hotspur járt: a londoniak 89 millió eurót fizettek új szerzeményeikért (akik között ott volt Luka Modric, Roman Pavljucsenko, David Bentley, Vedran Corluka és Giovani dos Santos is), jelenleg mégis csak sereghajtók a Premier League-ben. Igaz, a nemrégiben végrehajtott edzőcserét követően valamelyest javultak az eredmények, és Pavljucsenko is megtalálta góllövő cipőjét, a Barcától megvett Giovaninak viszont nem jött jól a váltás a kispadon, hiszen Harry Redknappnél egyelőre még egyetlen másodpercet sem játszhatott. Egy hatmillió eurós focistát pedig luxus a tartalékok között szerepeltetni...

Igaz, a Spursnél nem csak költöttek a nyáron, hiszen a klub jelentős bevételre tett szert az eladásokból. A tőlük távozott futballisták közül Dimitar Berbatov volt a drágább, érte a Manchester United 38 millió eurót adott ki, de úgy tűnik, hogy ez korántsem volt kidobott pénz, hiszen a bolgár nem csak hogy játszik a Vörös Ördögöknél, hanem eredményes is: a bajnokságban ugyan még csak egy gólja van, a BL-ben viszont már négyszer is betalált, és jelenlétével sokkal kiismerhetetlenebb lett a MU támadójátéka.

A másik volt Spurs-csatár, Robbie Keane viszont egyelőre még messze áll attól, hogy Liverpoolban azt mondják rá: jó vétel volt, hiszen a 24 milliós támadó a bajnokságban eddig egyetlen találatra sem volt képes - írtuk szombat délelőtt, azóta azonban az ír válogatott csatár duplázott a West Brom ellen, bár ettől még nyilván nem kerül a Vörösök Hall of Fame-jébe.

A Barcelona az elmúlt két évben trófea nélkül maradt, így a katalánoknál is nagytakarítás volt a nyáron, és a klub a második legnagyobb összeget költötte új focistákra. A húzás bejött, hiszen a Barca vezeti a tabellát, és már a BL-ben is továbbjutott - más kérdés, hogy az új szerzemények közül csupán Daniel Alves számít alapembernek (igaz, ő volt a legdrágább 32 millió euróval), illetve Seydou Keita is viszonylag rendszeresen pályára lép.

A 16,5 millió euróért megvett uruguayi bekk, Martín Cáceres egyelőre csak tartaléknak számít, és a nála nem sokkal olcsóbb Alekszandr Hleb sem játszott túl sokat, bár őt egy sérülés is akadályozta. A Real Madridnál már kevesebb az új szerzemény, de Rafael van der Vaart megvétele egyelőre jó üzletnek tűnik, a holland ugyanis már négy bajnoki gólnál jár.

Getty Images

Bár Quaresma itt elhúz Taddei mellett, az Inter-fanok egyelőre nincsenek elájulva tőle

Ami az olasz klubokat illeti, a Serie A-ból az Inter költötte a legtöbbet, a milánóiak új igazolásai azonban eddig nem váltották meg a világot. A legdrágább, a 24,6 millió euróért megvett portugál szélső Ricardo Quaresma teljesítményén leginkább a portugál és az olasz bajnokság közötti különbség látszik: ami a Portóban elég volt, az Olaszországban kifejezetten kevés, a talján védők mintha immunisak lennének a külsővel történő beadásokra - vagy csak egyszerűen tisztában vannak vele, hogy Quaresma az esetek 90%-ban százalékában így próbálkozik. De a Romától 13 millióért átcsábított Mancini sem nyújtotta egyelőre azt, amit korábban a Farkasoknál, nem csoda, hogy a José Mourinho által ideálisnak tartott 4-3-3-as taktika akadozik - az ebből a célból nagy pénzért megvett szélsők teljesítménye ugyanis elmarad a várttól.

Sokkal jobb a mérlege viszont a városi rivális Milannak: a rossonerók 21 millió eurót fizettek a Barcától elküldött Ronaldinhóért, akire nem lehet panasz. Már az Inter elleni győztes gól is elég lett volna ahhoz, hogy a klub hívei a keblükre öleljék, de a brazil duplázott a Sampdoria ellen, a minap pedig az UEFA-kupában vágott bombagólt a Sporting Bragának.

Getty Images

Talán a Milan szurkolói sem remélték, hogy Ronaldinho ilyen gyorsan beilleszkedik

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a szintén a Barcától megvett jobbhátvéd, Gianluca Zambrotta is egykori (világbajnok) önmagát idézi a Milan mezében, akkor elmondható, hogy az egyesület vezetősége ezúttal nem nyúlt mellé.

A Serie A-ban egyébként a Fiorentina költötte a második legnagyobb összeget, és legdrágább szerzeményük, Alberto Gilardino (aki a Milantól érkezett 14 millióért) máris alaposan megszolgálta vételárát, hiszen hét bajnoki találatnál jár.

De hogy a kudarcokat se hallgassuk el, a Roma hívei egyelőre nem nagyon értik, hogy klubjuk miért fizetett ki több, mint tízmillió eurót az AS Monacónak Jérémy Menezért - a szélső ugyanis alig játszik, de amikor a pályán van, abban sincsen sok köszönet.

A Bundesligában ritkábban forognak ekkora összegek, a Bayern München például egyetlen eurót sem adott ki új focistákra a nyáron - az ingyen szerződtetett Tim Borowki tehát bombaüzlet volt, a középpályás ugyanis máris négy bajnoki és egy BL-gólnál jár. A Bayer Leverkusen által a brazil Renato Augustóért kipengetett tízmillió euró sem volt kidobott pénz, a Wolfsburgnál azonban a két olasz világbajnok közül csak az egyik jött be: Andrea Barzagli eddig egyetlen másodpercet sem hagyott ki, honfitársa, Cristian Zaccardo viszont egyelőre többnyire a kispadot koptatja - hétmillió eurós vételárért....

Hogy a jó szereplés nem csak a pénzen múlik, azt a két remeklő újoncgárda, a Hull City és a TSG Hoffenheim is bizonyítja. Utóbbi csapat valamivel több, mint tízmillió euróért vett új focistákat a nyáron (akik közül a legdrágább, a brazil Wellington 4,5 millióba került, és eddig összesen 19 percet játszott), mégis vezeti a Bundesligát a sztárklubok előtt.

A Hull is kevesebb, mint tízmillió euróból hozta össze azt az együttest, amely jelenleg a hatodik a Premier League-ben - megelőzve a 101 milliót kiadott Manchester Cityt vagy a 89 milliót költött Tottenhamet...

www.infosport-focivilag.hu