Vágólapra másolva!
Már az elődöntőknél tart az U17-es nőifutball-világbajnokság, s annak ellenére, hogy Magyarország nincs ott az új-zélandi eseményen, a vébé egyik legnagyobb sztárja Budapesten született. A négy mérkőzésen hat gólt szerző, ezzel a góllövölistát toronymagasan vezető Dzsenifer Marozsán ugyanis nem más, mint a négyszeres válogatott, egykori siófoki és kispesti középpályás, Marozsán János lánya. Aki mellesleg a jövő egyik legnagyobb reménysége a női labdarúgásban.

Májusban Dzsenifer Marozsán nevétől volt hangos a német sajtó. Nem véletlenül, hiszen az első ízben kiírt női U17-es Európa-bajnokságot Németország nyerte meg, a magyar nevű játékos pedig oroszlánrészt vállalt a sikerből.

Marozsán a selejtezők során öt gólt szerzett, majd az elődöntőben a dánok ellen az ő találatával diadalmaskodott a válogatott, a döntőben pedig a franciák elleni 3-0 során egy góllal és egy assziszttal jelentkezett.

2008 azonban még tartogatott sikert a német-magyar lány számára, az új-zélandi világbajnokságon ugyanis már az elődöntőnél tartanak a csapatok, Marozsán az eddigi út során hatszor zörgette meg az ellenfelek hálóját, a negyeddöntőben Kanada ellen két gólt vállalva vette ki részét a 3-1-es sikerből.

Dzsenifer 1992. április 18-án született Budapesten, mivel édesapja 1996-ban kapta saarbrückeni szerződését, már négyévesen Németországba költözött. Hat éve kezdett focizni, több tartományi és országos kiválasztáson vett részt, többször a legjobb játékosnak is választották.

Pályafutását a DJK Burbach csapatában kezdte, innen szerződtette 2003-ban az 1. FC Saarbrücken. 2007-ben, 15 évesen mutatkozott be a felnőttcsapatban, ő lett minden idők legfiatalabb Bundesliga-játékosa - s miután tavaly augusztus 26-án betalált a TSV Crailsheim kapujába, a legfiatalabb gólszerzője is.

A Saarbrücken ugyan kiesett az élvonalból (de bejutott a német kupa döntőjébe, ahol 5-1-re kikapott az 1. FFC Frankfurttól), a Marozsán lány a másodosztályban is kulcsjátékosa maradt csapatának, nem véletlenül vívott ki állandó helyet az U17-es válogatottban.

Tízesben játszik és bombagólokat lő - Kanada ellen kettőt is:


"Mint minden csapat, mi is azért érkeztünk a világbajnokságra, hogy döntőbe jussunk, s aranyérmet szerezzünk. De ehhez lépésről lépésre kell haladnunk" - nyilatkozta Dzsenifer Marozsán a német szövetség honlapján, ahol a hét interjúalanyának választották. "A német csapat nem más, mint egy nagy baráti társaság. Kiválóan megértjük egymást, aki látta a Costa Rica elleni csoportmérkőzésünket, megjegyezhette, élvezzük a játékot."

Az interjúban persze nem kerülhették meg az állampolgárság témakörét sem, arra az újságírói kérdésre, hogy édesapja nyomdokain haladva gondolt-e arra, hogy magyar színekben játsszon, Dzsenifer így válaszolt: "Nem. Amióta 1996-ban Németországba költöztünk, az volt az álmom, hogy a német nemzeti csapatban játszhassak. Örülök, hogy felfedeztek Saarbrückenben, s teljesült a vágyam."

"Aki szerepelt már az utánpótlás-válogatottban, arra vágyik, hogy előreléphessen, s bemutatkozhasson a legjobbak között is. De számomra egyelőre csak az U17-es vb létezik, a 2011-es felnőtt világbajnokság még messze van."

Forrás: Getty Images

A már említett német-kanadai meccs kapcsán nem fukarkodik a 16 éves Marozsánt illető dicsérő jelzőkkel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA hivatalos oldala sem. "Dzsenifer Marozsán - jegyezzék meg ezt a nevet! Biztos, hogy hallani fognak még róla a következő évtizedben, hiszen a németek klasszis csatárán már most egyértelműen látszik, hogy született tehetség. (...) A 10-es számú játékos kombinációs készsége, ereje, pontos passzai és cselei révén nem hagyott kétséget afelől, hogy a németek legyőzik Kanadát."