Vágólapra másolva!
Egy nappal azután, hogy befejeződtek a Bajnokok Ligája csoporküzdelmei, Japánban kezdetét veszi az idei esztendő utolsó jelentős nemzetközi futballtornája, a klubvilágbajnokság. Az Adelaide United-Waitakere United nyitómeccs nem sok szurkolót hoz lázba, egy hét múlva viszont rögtön az elődöntőben mutatkozik be egy sokkal ismertebb United, a BL-győztes Manchester. Nagy meglepetés lenne, ha a finálét december 21-én nem az MU és a Libertadores-kupa-nyertes, ecuadori LDU Quito játszaná. Az angolok menedzsere, Sir Alex Ferguson úgy nyilatkozott, hogy a legerősebb csapatát viszi Japánba.

A Világkupát váltó tornán az egyes kontinensek bajnokcsapatai találkoznak, ám mivel a tavalyi évhez hasonlóan Ázsiában egy japán együttes nyerte a Bajnokok Ligáját, így a legnagyobb földrészről az ezüstérmes is indulhat a viadalon. Ez a gárda az Adelaide United, amely a torna első mérkőzésén Óceánia legjobbjával, az új-zélandi Waitakere Uniteddel csap össze.

Pár évvel ezelőtt ez a párosítás még nem jöhetett volna létre a klubvilágbajnokságon, hiszen akkor Ausztrália még az óceániai szövetséghez tartozott. Azóta viszont az óceániai bajnok jelenléte sokak szerint csak amolyan szükséges rossz, és a papírforma alapján a Waitakerének nincs is sok esélye a negyeddöntőbe jutásra - az összecsapásnak azonban ad némi pikantériát, hogy Új-Zéland és Ausztrália igazi riválisnak számít minden sportágban. Nem véletlenül fogadkozott a Waitakere csapatkapitánya, a Leeds United színeiben a Premier League-ben is megfordult Danny Hay, hogy szoros meccsre lehet majd számítani, amelyen ők nyernek majd. Az ausztrálok elsősorban veterán csatáruk, Paul Agostino találataiban bíznak: a 33 éves támadó korábban tíz évet töltött el az 1860 Münchenben. Az Adelaide keretében egyébként négy brazil is található, akik közül Alemao vagy Diego neve akár félelmet is kelthet az ellenfélben.

Az óceániai derbi győztese december 14-én a japán Gamba Oszakával játszik, és amennyiben az Adelaide nyeri a nyitómérkőzést, akkor az ázsiai BL döntőjének visszavágóját játsszák. Akkor a Gamba meglehetősen simán diadalmaskodott, az oszakaiak otthon 3-0-ra, idegenben 2-0-ra verték az ausztrál együttest, és ennek megfelelően ők számítanak esélyesebbnek. A japánoknál is akad három brazil légiós, akik közül elsősorban a csatár Severino Lucasra érdemes odafigyelni - ő az ázsiai Bajnokok Ligájában hat találatot szerzett. Az előkészítés leginkább a két hazai középpályás, a saját nevelésű Futagava Takahiro, illetve a 73-szoros válogatott Endo Jaszuhito feladata, de a fiatal balhátvéd, Jaszuda Micsihiro is nagyon sokat tör előre - nem véletlenül nevezik a japán Roberto Carlosnak.

A Gambánál fél szemmel már a Manchester Unitedre figyelnek, hiszen ha a japán együttes megnyeri a negyeddöntőt, akkor a döntőbe kerülésért Európa képviselőjével találkozik majd. A manchesteriek természetesen nem veszik félvállról a tornát, és a legerősebb keretükkel utaznak Japánba, ahol utoljára 1999-ben jártak - és akkor meg is nyerték a Világkupát a Sao Paulo ellen. A klubvilágbajnokságokról viszont nincsenek jó emlékeik, hiszen az első, ilyen néven kiírt tornán 2000 januárjában alaposan leszerepeltek.

Sir Alex Ferguson már csak emiatt is szeretné megnyerni a viadalt, és alapjában véve meglepetés lenne, ha végül nem a Vörös Ördögök diadalmaskodnának - Dél-Amerikából ugyanis egy kevésbé neves gárda kvalifikálta magát.

"A legerősebb csapatomat viszem Japánba. Mivel mégiscsak egy világbajnokságról van szó, játékosaimtól elvárom, hogy a legtöbbet adják ki magukból. Bizonyítási lehetőséget adok majd Paul Scholesnak is, akit két hónapos sérülése után talán már bevethettem volna a bajnokságban is, de a klubvébé lesz a megfelelő alkalom arra, hogy ismét a pályára küldjem, ahol visszanyerheti régi formáját. Fontos láncszeme a csapatnak, így ajándék számomra, hogy már vele is számolhatok" - nyilatkozta Ferguson.

A Libertadores-kupában idén az ecuadori LDU Quito diadalmaskodott, ami már önmagában is nagy meglepetésnek számított. A quitóiak úgy nyerték meg a trófeát, hogy a negyeddöntőtől kezdve mindegyik párviadalban összesítésben döntetlenre végeztek ellenfelükkel, és egyszer idegenben szerzett góllal, kétszer pedig büntetőkkel mentek tovább. Az ecuadori együttes most nem számíthat a hazai pálya előnyére, ráadásul a kupagyőzelem óta két kulcsemberét is eladta: a paraguayi középpályás, Enrique Vera Mexikóba, a csatár Joffre Guerrón pedig Spanyolországba szerződött. Az LDU elsősorban remek védelmében, illetve veterán kapusában, José Cevallosban bízik - a döntőbe jutáshoz azonban előbb le kell győznie a Pachuca-Al-Ahli találkozó nyertesét, ami nem tűnik könnyű feladatnak.

Mind a két együttes szerepelt már a klubvilágbajnokságon: a mexikóiak tavaly nagy reményekkel érkeztek, de kikaptak az afrikai bajnoktól, a tunéziai Etoile du Saheltől. A közép-amerikaiaknak tehát van miért törleszteniük, és ezúttal sokkal alaposabban felkészültek a tornára - amiben az is a segítségükre volt, hogy nem jutottak be a mexikói bajnokság rájátszásába, és így több idejük maradt. A Pachucánál nem a brazil légiósok viszik a prímet, a keretben három argentin is található, akik közül a csatár Bruno Marioni a legnagyobb név - számára a torna egyben búcsú is lesz a klubtól, mert januárban az Atlashoz igazol.

A klubvilágbajnokság meglepetéscsapata azonban az egyiptomi Al-Ahli lehet, amely két éve már meglepetést okozott azzal, hogy bronzérmes lett. Az afrikaiak most ennél is többre vágynak, és szeretnének bejutni a döntőbe, ami nem is olyan földtől elrugaszkodott elképzelés - elvégre a csapat magja megegyezik az idén Afrika-kupát nyert egyiptomi válogatott gerincével. Különösen a középpályás sor rendkívül erős: Ahmed Hasszán, Mohamed Barakat és Mohamed Abutrika egyaránt kiváló futballista, utóbbit idén a kontinens legjobbjának járó díjra is jelölték.

A pénzdíj a tavalyi 16-ről 16,5 millió dollárra emelkedett, ebből ötmilliót kap a győztes egyesület, a második négy, a harmadik pedig 2,5 millióval gazdagodik. A dél-amerikai klubok eddig 24, míg az európaiak 22 alkalommal bizonyultak a világ legjobbjának.

www.infosport-focivilag.hu