Vágólapra másolva!
Sok minden eszünkbe juthat a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokságról a spanyolok vitathatatlanul megérdemelt végső győzelmétől kezdve a feltámadásból szinte sportot űző török csapatig, és persze egy rakás gól, amelyek közül megpróbáltuk kiválogatni a legemlékezetesebbeket. A tíz találat között nem állítottunk rangsort, ezt mindenkinek a saját ízlésére bízzuk, a gólok időrendi sorrendben követik egymást.

A kontinenstorna első látványos találatára a második napig kellett várni, érdekessége, hogy egy lengyel származású játékos lőtte Lengyelországnak. Lukas Podolski ráadásul duplázott a szülőhazája ellen, és bár az első gólja után még a kezébe temette az arcát, a másodiknak már nem tudott nem örülni.


A csoportkör egyik legnagyobb rangadójának ígérkezett a Hollandia-Olaszország mérkőzés, a hollandok ehhez képest simán legyőzték a világbajnokot. A három góljuk közül a középső volt a legmutatósabb, nem is annyira Wesley Sneijder szemfüles mozdulata miatt, mint inkább az egész támadást figyelembe véve.


Hiába érkezett címvédőként az Eb-re a görög válogatott, sejteni lehetett, hogy ezúttal nem tudja majd megismételni a négy évvel ezelőtti bravúrt. A görögök végül három vereséggel hullottak ki mezőnyből, az elsőt a szintén nem túl acélos svédek mérték rájuk a torna egyik legnagyobb bomba-, illetve potyagóljával. Előbbit a csapat legnagyobb sztárja, Zlatan Ibrahimovic zúzta a hálóba.


Az olaszok után a vb-ezüstérmes Franciaországon is átgázolt a holland válogatott, amely második meccsén egy újabb háromgólos győzelemmel tette egyértelművé, ki az úr a halálcsoportban. A mérkőzésről két találat is a legszebbek közé kívánkozik, 2-0-s vezetésnél előbb Arjen Robben mutatta be, hogy kell éles szögből a léc alá küldeni a labdát...


...majd a ráadásban Sneijder tett tanúbizonyságot kiváló rúgótechnikájáról.


A továbbjutásról döntött, s csoportkör legizgalmasabb csatáját hozta a Törökország-Csehország mérkőzés. A csehek két góllal elhúztak, Arda Turan azonban szépített a 75. percben, Nihat Kahveci pedig Cech kapus hibáját kihasználva kiegyenlített a 87.-ben. Már mindenki a történelmi tizenegyespárbajra készült, amikor az utolsó percben ismét jött Nihat, és 15 méterről a kapuba csavart, a legjobb nyolc közé juttatva Törökországot.


Szintén a versenyben maradás volt a tétje a B csoportot záró Ausztria-Németország meccsnek, ehhez az osztrákoknak győzelemre, míg a horvátok által megtépázott tekintélyű németeknek egy pontra volt szükségük. Az Eb előtt még saját saját szurkolói által is reménytelennek tartott társrendezőnek végül sikerült elnyernie a közönség szimpátiáját, továbbjutási álmainak azonban a 49. percben végett vetett Michael Ballack hatalmas szabadrúgásgólja.


Az egész Eb legdrámaibb pillanatait hozta a Horvátország-Törökország negyeddöntő, a törökök ugyanis még a csehek elleni végjátékukat is felül tudták múlni. A horvátok a 119. percben szerezték meg vezetést, a csereként beállt Semih Sentürk azonban a hosszabbítás hosszabbításban a léc alá bombázva kiegyenlített, a büntetőpárbajban pedig Fatih Terim együttese jutott be a legjobb négy közé.


Az elődöntőben aztán a németek vártak az ezer sebből vérző török válogatottra, amelynek ugyan ezúttal is sikerült a hajrában felállnia a padlóról, de Lahm utolsó percben lőtt góljára már nem volt válasza. A németek 3-2-re nyertek, első góljukat Bastian Schweinsteiger szerezte egy finom perdítéssel.


A másik elődöntőben Spanyolország találkozott az oroszokkal, akik az előző körben szinte ízekre szedték a favoritnak kikiáltott holland csapatot. A mindvégig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó spanyolok ellen viszont nem volt esélyük Pavljucsenkóéknak, Luis Aragonés együttese elsöprő, 3-0-s győzelmet aratott. A vezető gólt a két barcelonai középpályás hozta össze, Iniesta balról élesen középre lőtt labdáját az érkező Xavi kispályás módon szúrta a hálóba. Spanyolország aztán a döntőt is megnyerte, így 44 év után ismét aranyérmes lett, a torna legjobb játékosának pedig Xavit választották.