Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összeállítottuk az európai labdarúgó topligák álomtizenegyeit. A válogatásnál - a mutatott teljesítmény mellett persze - mindössze két megszorítást alkalmaztunk: csak azokat a játékosokat vettük figyelembe, akik egész évben ugyanabban a bajnokságban szerepeltek, valamint a csapat hadrendjének lehetőleg az adott liga leggyakoribb vagy legeredményesebb formációját kellett mintáznia, így a valóságban is elképzelhető lenne egy ilyen összetételű All Star-gárda.

Elöljáróban annyit mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy az előző évvel ellentétben idei álomcsapatunk sokkal jobban tükrözi a bajnokság állását, hiszen elsősorban az a két klub adja az alapját, amely az év zárásánál az első két helyet foglalta el a tabellán. A 11 focistából hetet az Internazionale, illetve a Juventus ad, ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy ez a két egyesület nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt 2008-ban. Az AC Milanból viszont senki sem került be - azért, mert a piros-feketék erősen hullámzóan szerepeltek az év során.

A 2007-es évhez képest a védelem változott a legkevésbé: a kapuban megint csak a Fiorentina francia játékosa, Sébastien Frey szerepel. Neki nagy szerepe volt abban, hogy a firenzeiek az előző szezonban kiharcolták a BL-szereplést, és most is ott vannak az élmezőnyben, ugyanakkor könnyen lehet, hogy ha Gianluigi Buffon nem sérül meg az ősszel, akkor kiszorította volna Freyt, hiszen az olasz válogatott kapus ugyancsak kiváló teljesítményt nyújtott - amíg egészséges volt.

A kapus mellett még a római Christian Panucci maradt meg a tavalyi csapatból a védelemben - de ő sem ugyanazon a poszton szerepel, mint egy évvel korábban. A rutinos védő, aki idén meglepően eredményesen futballozott, hiszen hat gólt is szerzett, a klubjában is többször behúzódott a védelem tengelyébe, és mi is meghúztuk ezt a lépést, hogy helyet csináljunk az Internazionale brazil jobbhátvédjének, Maiconnak. Ő volt az egyik focista az Interben, akit sem a sérülés, sem a formahanyatlás nem érintett idén, és ennek köszönhetően végig alapember volt a milánóiaknál, ráadásul egészen kiválóan futballozott - az ősszel még a góllövő cipőjét is megtalálta.

A másik középhátvédünk a Juventus labdarúgója, Giorgio Chiellini, aki az idei esztendő egyik nagy felfedezettje az olasz futballban: a bekk immár nem csak a torinóiaknál számít kihagyhatatlannak, hanem a válogatottban is meghatározó játékossá vált. A balhátvéd posztján tanakodtunk a legtöbbet, hiszen sehogyan sem találtunk olyan focistát, aki az egész évben egyenletesen jó teljesítményt nyújtott volna ezen a poszton. A tavalyi csapattag Cristian Molinaro ezúttal nem volt olyan meggyőző, de ugyanez elmondható az interes Maxwellről és a milanos Marek Jankulovskiról is. Éppen ezért egy olyan focistát választottunk, aki igazából csak az év egyik felében remekelt, akkor azonban egészen kiváló teljesítményt nyújtott, és ennek köszönhetően a nyáron egy nagycsapathoz igazolhatott. A perui Juan Manuel Vargasról van szó, aki tavasszal a Cataniában háromszor is betalált, és nagy szerepe volt abban, hogy a klub bennmaradt a legjobbak között. A nyáron a Fiorentina 12 millió eurót fizetett érte, de a firenzeieknél egyelőre még nem tudta ugyanazt nyújtani, mint előző csapatában.

A középpályássor meglehetősen masszív lett, csupa olyan játékos alkotja, aki szükség esetén akár két meccset is végig tud robotolni egymás után. A jobbszélen az interes Javier Zanetti szerepel, aki immár végérvényesen előrehúzódott a középpályára, de José Mourinhónál ugyanúgy kihagyhatatlan, mint korábban Roberto Mancininél.

Forrás: EPA

Javier Zanetti - 10 év alatt 5-ször is beválogattuk

Ugyanez elmondható az Inter másik argentinjáról, Estebán Cambiassóról, aki páratlan munkabírással rendelkezik, és az ősszel csak azért megy kevesebbet előre, mert Mourinho kifejezetten védekező feladatokkal látta el. Így aztán a gólszerzés Marek Hamsík feladata az All Star-középpályán, és a Napoli futballistájára ebből a szempontból nem is lehet panasz: a szlovák játékos a 2008-as esztendőben 13 alkalommal volt eredményes a Serie A-ban, ami sok csatárnak is becsületére válna.

A középpálya bal oldalán megint csak gondban voltunk, mígnem eszünkbe nem jutott a megoldás Pavel Nedved személyében. A Juventus fáradhatatlan futballistája idén is a tőle megszokott kiegyensúlyozott teljesítményt mutatta - ellentétben mondjuk Clarence Seedorffal, akinél remek mérkőzéseket sokszor pocsék találkozók követték.

A csatársor szintén fejtörést okozott, de itt a bőség zavara miatt. Jó néhány futballista "féloldalas" teljesítménye miatt maradt ki: David Trézéguet csak tavasszal, Alberto Gilardino csak az ősszel remekelt, míg Diego Milito vagy Mauro Zárate csak egy fél évet töltött a Serie A-ban. A 2007-2008-as idény gólkirálya, Alessandro del Piero viszont az ősszel sem futballozott rosszul, még ha az év első felében mutatott játékát nem is tudta maradéktalanul felidézni - de így is ő lett a 2008-as év legeredményesebb focistája a campionatóban.

Partnere klubtársa, Amauri is lehetett volna, hiszen ő is ontotta a gólokat az idén, de végül mégis inkább Zlatan Ibrahimovicra szavaztunk, aki ugyan valamivel kevesebb találatot ért el, de egy személyben meghatározta az Inter támadójátékát.

A Serie A álomcsapata 2008-ban: Frey (Fiorentina) - Maicon (Internazionale), Panucci (AS Roma), Chiellini (Juventus), Vargas (Catania, Fiorentina) - J. Zanetti (Internazionale), Cambiasso (Internazionale), Hamsík (Napoli), Nedved (Juventus FC) - Del Piero (Juventus FC), Ibrahimovic (Internazionale).

Korábbi álomcsapataink
1999: Buffon - Nesta, Mihajlovics, F. Cannavaro - J. Zanetti, Ruí Costa, Totti, Verón, Vanoli - Batistuta, F. Inzaghi.
2000: Toldo - F. Cannavaro, Nesta, Maldini - Zambrotta, Fiore, Totti, Nedved, Candela - Batistuta, Sevcsenko.
2001: Toldo - Nesta, Samuel, Materazzi - Cafú, Tommasi, Totti, Liverani, Candela - Crespo, R. Baggio.
2002: Buffon - Thuram, Ferrara, Legrottaglie - J. Zanetti, Corini, Totti, Sztankovics, Nedved - Vieri, Del Piero.
2003: Buffon - Thuram, Nesta, Maldini, Zambrotta - J. Zanetti, Gattuso, Nedved, Jankulovski - Trézéguet, Vieri.
2004: Dida - Cafú, Nesta, F. Cannavaro, Zambrotta - Camoranesi, Kaká, Totti, Nedved - Sevcsenko, Adriano.
2005: De Sanctis - I. Córdoba, Thuram, F. Cannavaro, Zambrotta - Diana, Émerson, Cambiasso, Kaká - Gilardino, Toni.
2006: Amelia - Oddo, I. Córdoba, Barzagli, J. Zanetti - Fábio Simplício, Kaká, De Rossi, Mancini - C. Lucarelli, Toni.
2007: Frey - Panucci, I. Córdoba, Zapata, Molinaro - Quagliarella, De Rossi, Cambiasso, Seedorf - Totti, Ibrahimovic.

www.infosport-focivilag.hu