Vágólapra másolva!
A magyar bajnoki címvédő Debrecen Balogh Jánost 2008 nyarán adta kölcsön fél évre a skót élvonalban szereplő Hearts futballcsapatának, ahol a a kapus a kezdeti kispadozás után kirobbanthatatlan lett László Csaba edző együtteséből. A szerződése napokon belül lejár, a Debrecen állítólag 150 ezer fontot (46 millió forint) kérne érte - kérdés, a Hearts ki tudja-e fizetni az összeget.

Balogh János eleinte csak kispados volt a skót fővárosban, ám 2008. október 19-én eljött az ő ideje, épp az egyik legfontosabb meccsen. A Hearts-Hibernian edinburgh-i derbin a szlovák Marián Kello megsérült, a csereként beállt Balogh pedig három bravúros védéssel debütált (a rangadó 1-1-re végződött).

Azóta további 10 bajnokin játszott - mindössze egy meccset kellett kihagynia sérülés miatt -, és a soccernet.com statisztikái szerint ezeken 33 védést mutatott be.

Ahogyan a magyar klub honlapja fogalmaz, Debrecenben a szurkolók részéről - érthetetlenül - sosem volt erős a bizalom felé, addig Skóciában nagyon megkedvelték.

A Hearts magyar edzője, László Csaba már a január 3-i edinburgh-i derbi (Hearts-Hibernian 0-0) után is elmondta: szeretné, ha a kölcsönkapust megtarthatná csapata.

"A két klubnak össze kell ülnie és döntenie kell a kapus sorsáról, s mivel én elégedett vagyok Baloghgal, szeretném, ha megtalálnánk a megoldást, hogy maradhasson. Ha mégsem sikerül itt tartanunk, akkor muszáj lesz körülnézni a játékospiacon, mert fontosnak tartom, hogy három minőségi kapusunk legyen" - nyilatkozta a korábban a Ferencvárossal ezüstérmet nyerő tréner a Scotsmannek.

"Baloghnak volt pár nagyon jó teljesítménye. Az Aberdeen ellen két veszélyes szituációban is megmentette a csapatot, és igazolta, mennyire értékes játékos. Szintén elégedett vagyok Marian Kellóval, valamint Jamie MacDonalddal is, aki a Rangers ellen bizonyította, hogy nagyon magabiztos hálóőr. Három, azonos szinten lévő kapusunk van, ami jó dolog" - tette hozzá a szakvezető.

Múlt vasárnap ismét városi rangadóra került sor, ezúttal a skót kupa negyedik fordulójában, s a Szívek ezúttal idegenben nyerni tudtak 2-0-ra. Balogh ötödik "cleen sheet"-jét, azaz gól nélkül megúszott meccsét számlálta, ami kupatovábbjutást ért.

Egyre közeleg a január 19-ei időpont, amikor a Heartsnak döntenie kell: vagy megveszi az egyszeres magyar válogatott játékost, vagy visszaengedi Debrecenbe.

László Csaba a minap megismételte, a kapusra szüksége van, a Loki pedig - a vitalfootball.com szerint - 150 ezer fontos vételárat szabott meg. "Balogh vasárnap ismét bebizonyította, hogy meg kell őt tartanunk, a héten azonban lejár a szerződése. Fontos tudnom, hogy mi a helyzet, hiszen jelen állás szerint a következő bajnokink az ő utolsó meccse lesz, s ha nem egyezik meg a két klub, akkor haza kell térnie."

Az [origo] skóciai forrásból úgy értesült: a 150 ezer font éppen 150 ezer fonttal több annál, mint amennyi kiadást megengedhet magának a Hearts. Egyszóval Balogh túl drága a skótoknak...

Megkérdeztük Szilágyi Sándort, a Debrecen cégvezetőjét, hogy a Balogh-ügyben mi a magyar csapat álláspontja: "Az anyagiakról nem beszélnék, a skótoknak január 19-ig egy 'igennel' vagy egy 'nemmel' jelezniük, hogy kivánnak-e élni opciós jogukkal. Annyit tudok mondani, hogy az előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy Balogh maradni fog Skóciában."

A Hearts - a Celtic, a Rangers és a Dundee United mögött - jelenleg negyedik a 12 résztvevős skót bajnokságban, s legközelebb a hetedik helyezett Kilmarnock vendégeként lép pályára.