Vágólapra másolva!
A labdarúgó-átigazolási szezon január 31-én véget ér, ennek apropóján megkértünk két magyarországi játékosügynököt, illetve egy ügynökséget, meséljenek arról, hogy tapasztalataik szerint milyen irányban változott a magyar futball megítélése s hogy mit gondolnak a magyar futballisták jövőjéről. Ifj. Laczkó Mihály, Vladan Filipovic és a Careers Management Group igazgatói (Kövesdi Viktor és Pataky Tibor) az [origo] 10 kérdésére válaszoltak.

- Milyen jelenleg külföldön a magyar játékosok és a magyar futball megítélése, romlott vagy javult a helyzet az utóbbi évekhez képest?
Ifj. Laczkó Mihály
(a Real Madrid B házi góllövőlistáját vezető Szalai Ádám menedzsere): A magyar NB I színvonala egyenlő a nullával, még Albánia is megelőz bennünket. A válogatott sikereire viszont fölkapják a fejüket Európában, az viszont nem véletlen, hogy csak egy Magyarországon játszó futballista, Rudolf Gergely tagja a nemzeti csapatnak. A helyzet itthon romlott, a válogatottnak köszönhetően mégsem annyira rossz a magyar futball megítélése.
Careers Management Group (Németh Krisztián, Gera Zoltán és Vadócz Krisztián ügyeit is képviseli a cég): Egyértelműen javult, hiszen a légiósaink a korábbi évekhez képest színvonalasabb bajnokságokban játszanak, és sokan közülük immár kulcsjátékosai csapatuknak. Sokat javított a magyar futball megítélésén az is, hogy a korosztályos válogatottak az utóbbi időben folyamatosan eredményesen szerepeltek.
Vladan Filipovic (többek között Huszti Szabolcs, Halmosi Péter és Juhász Roland is az ő képviseltje): Úgy vélem, javult a helyzet. Több magyar játékos is európai topligában szerepel, és a válogatottnak is voltak jó eredményei 2008-ban. A magyar NB I izgalmasabb lett - ha színvonala nem javult is -, mert két-három csapat harcol a bajnoki címért.

- Ön szerint ki a jelenlegi három legpiacképesebb magyar labdarúgó?
Laczkó: Szalai Ádám a legpiacképesebb. S ezt nem azért mondom, mert ő az én játékosom, hanem mert tény: a Real Madrid B-t mindenki figyeli. Biztos vagyok benne, ötmillió euró alatt egyetlen kérővel sem állna szóba a Real. Szintén piacképes Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs, de említhetném még Fülöp Mártont is, aki kezdőkapus a Premier League-ben.
Cmgroup: Ezt mindig az aktuális szezonbeli szereplés dönti el. A piac a fiatal játékosokat keresi, és szerencsére van Magyarországon most is több olyan tehetség, akiről Európa több klubjában tudnak. Előfordulhat azonban, hogy olyan nevekről van szó, akiket még itthon sem ismer igazán a közvélemény.
Filipovic: Huszti Szabolcs, Gera Zoltán és Juhász Roland. Ők az öt legjelentősebb focibajnokság bármely élcsapatában - gondolok itt a 3-6. helyezett együttesekre - megállnák a helyüket, és kis szerencsével el is juthatnak erre a szintre.

- Ki lesz öt év múlva a három legjobb magyar labdarúgó?
Laczkó: Mondhatnám ugyanazokat a neveket, mint az előbb (Szalai, Hajnal, Huszti, Fülöp), de rajtuk kívül még az újpesti Korcsmár Zsoltban és Bogdán Ádámban, a Bolton kapusában is sok lehet.
Cmgroup: A jelenleg külföldön szereplő 23 éven aluli játékosok közül kerülhet ki, de nem lenne szerencsés tippelgetésbe kezdeni, hiszen 5 éves távlatban rengeteg minden befolyásolhatja a futballisták karrierjét. Öt év a mai futballban beláthatatlan távolság.
Filipovic: Nehéz megjósolni, ám Németh Krisztiánnak, Szalai Ádámnak s - hogy ne csak légiósokat említsek - az MTK-s Pintér Ádámnak is jók a kilátásai. Addig még sok fiatal befuthat, de remélem, hogy nemcsak három kiváló labdarúgóról, hanem 10-ről beszélgethetünk majd öt év múlva. Szerencsére sok tehetséges fiatal van Magyarországon.

- Ha ön lenne a kapitány, milyen kezdő 11-et küldene ki a pályára és milyen taktikai felállásban?
Laczkó: A hagyományos 4-4-2-t kedvelem, és mindig a pillanatnyi forma döntene. Ezek alapján: Babos/Fülöp - Bodnár, Juhász, Vanczák, Halmosi - Gera, Dárdai, Hajnal, Huszti - Szalai, Torghelle. Simek Péter is beférne, ha jó formában van.
Cmgroup: Nagyon rosszul nézne ki, ha játékosügynökök adnának ezen a téren tanácsokat. Lehet, hogy volt ilyen időszak a magyar futballban, de biztosan nem volt szerencsés. Erwin Koeman szuverén egyéniség, akinek eddigi válogatási elveivel nagy vonalakban mindenki egyetértett. Egyes játékosok kapcsán mindig lesz vita pró és kontra - mint például Torghelle Sándor vagy Németh Krisztián esetében -, de az idő mindig választ ad arra, hogy jól válogat-e az aktuális kapitány.
Filipovic: Szerencsére látható, hogy Erwin Koeman szövetségi kapitány jól teszi a dolgát, eredményesen dolgozik. Szerintem az a 11 a legjobb, amelyet ő kiküld. Végre van egy olyan kapitány, aki a legjobbakat teszi be a csapatba.

Forrás: MTI
Várpalota mellett, Inotán ilyen körülmények várják a futballozni vágyókat - két válaszoló is egyetértett abban, hogy olyan pályákra van szükség, ahol télen is lehet bajnokikat rendezni

- Melyik ország fekszik a legjobban a magyar labdarúgóknak?
Laczkó: A tapasztalatok azt mutatják, hogy Anglia, de a játékosok vágyálma Spanyolország, ahol sajnos kevesen szerepelnek.
Cmgroup: Ez is játékosfüggő. Sokan elképzelhetetlennek tartották, hogy Gera Zoltán valaha komoly szerephez juthat a Premier League-ben, és immár ötödik éve remekül teljesít. Van, akinek Anglia való, másnak jobban fekszik a holland foci. Általánosságban valószínűleg Hollandia lehet a legjobb kiindulási alap a magyar játékosok számára.
Filipovic: Többféle típusú labdarúgó van, így mindenki számára más ország az optimális, ám a jelek szerint Anglia nagyon bevált, hiszen ott van a legtöbb magyar légiós. A holland és a német bajnokság is megfelelő lehet a magyarok számára, ám aki jó játékos, az bármely országban megállja a helyét.

- Mit gondol, a magyarországi NB I-es téli szünet árt vagy használ a játékosoknak, illetve a magyar focinak?
Laczkó: Mindenképpen árt. Február elején gyakran halljuk, "idény eleji formában van a játékos". Ez nevetséges. Persze az, hogy télen is lehessen futballozni, pálya- és pénzkérdés elsősorban.
Cmgroup: Biztosan nem használ.
Filipovic: Három hónap nagyon hosszú idő, nincs olyan ország, ahol ennyi szünet lenne - kivéve Oroszországot, de ott meg más rendszerben futballoznak. Amíg ilyenek a pályák és ilyen az infrastruktúra, addig a hosszú téli szüneten nincs mit csodálkozni. Jövőre az ügyet át kell gondolniuk a klubtulajdonosoknak, az államnak, a polgármestereknek is, fontos lenne, hogy segítsenek a kluboknak, hogy olyan pályák legyenek, ahol decemberben és januárban is lehet játszani. Mert csak edzeni nem elegendő.

- Ha három nagy változtatásról dönthetne a magyar labdarúgásban, mit tenne?
Laczkó: Közgazdászként a sportfinanszírozás rendszerét változtatnám meg, és a sportra fordított pénzt az adóalapból levonhatóvá tenném. Ezenkívül külföldi edzőket hoznék - ha az előbb említett változtatás után már lenne rá pénz -, de nem elsősorban a nagycsapatokhoz, hanem az utánpótláshoz.
Cmgroup: Világos szabályok meghozatala, azok betartása, rengeteg munka, összefogás a hazai futball valamennyi szereplőjének részvételével.
Filipovic: Mindenki tudja és látja, hogy ha nagy focit akarunk, akkor nagy pénzt kell befektetni a futballba, és ha több pénz van benne, akkor "magától jön" a jobb infrastruktúra, jobb lesz az utánpótlás, és akkor jobb lesz a foci is - egyik dolog után fejlődik a többi. Többet kell foglalkozni az utánpótlással, még több akadémiára lenne szükség, és több külföldi szakember kell, de nemcsak a felnőtt-, hanem az utánpótláscsapatok kispadjára is. Tudom, a magyarok szeretik, imádják a futballt, és egyre inkább hisznek is a sikerekben, mégis azt mondom: még több hit kell a drukkerek részéről.

Forrás: MTI
Filipovic szerint Koeman jól rakja össze a válogatott kezdőcsapatát

- Melyik három volt a 2008-as esztendő legnagyobb magyar vonatkozású átigazolása? Európát illetően melyik három játékos klubváltása volt a legnagyobb jelentőségű 2008-2009-ben?
Laczkó:
Hajnal, Halmosi nyári, valamint Dzsudzsák Balázs januári klubváltása. Európában Beckham és Ronaldinho Milánóba igazolása, valamint Daniel Alves barcelonai szerződtetése.
Cmgroup: Vadócz Krisztián (NEC Nijmegen-FC Osasuna), Hajnal Tamás (Karlsruhe-Dortmund), Kádár Tamás (Zalaegerszeg-Newcastle United). Európában, 2009-ben Lassana Diarra (Portsmouth-Real Madrid), Lukas Podolski (Bayern München-1. FC Köln) és a német tehetség Savio Nsereko (Brescia-West Ham United) átigazolása.
Filipovic:
Halmosi Péter a Plymouthból igazolt a Premier League-ben szereplő Hull Cityhez, Gera Zoltán a Fulhamhez írt alá, míg Dzsudzsák Balázs az év elején a PSV Eindhovenhez került. Külföldről Robinho (Real Madrid-Manchester City), Ronaldinho (Barcelona-Milan) és Berbatov (Tottenham-Manchester United) klubváltását említem.

- Már csak pár nap van a január 31-én záruló átigazolási szezon végéig, be tud számolni valamelyik játékosának a tervezett klubváltásáról?
Laczkó:
Ez mindig az utolsó pillanatban dől el. Esetemben egy szóba jöhető játékos van, de nem hiszem, hogy a Real Madrid bevállalja Szalai Ádám kölcsönadását, jóllehet Párizsban épp két klubbal - nem franciával - egyeztettem róla kedden.
Cmgroup: A magyar piacon jelentős mozgás volt az irodánkhoz tartozó játékosok körében. Külföldön Németh Krisztián kölcsönadása a legutóbbi mozzanat, de Gosztonyi András jelenleg is próbajátékon van egy Premier League-klubnál (Newcastle - a szerk.). Az ő sorsa napokon belül eldőlhet.
Filipovic: A mai, szerdai nappal bezárólag újdonsággal nem szolgálhatok, de mindenki tudja, hogy az utolsó napon még váratlan dolgok történhetnek. Huszti Szabolcsot a csapatok 90 százaléka inkább nyáron vinné, mert akkor lejár a szerződése, és ingyen igazolható lesz. Január végéig már nemigen távozik Hannoverből, utána viszont bármikor előszerződést köthetnek vele.

- Nyáron ki lehet a legkapósabb magyar?
Laczkó:
Huszti és Szalai.
Cmgroup: Jelenleg megjósolhatatlan.
Filipovic: Huszti Szabolcs, bár az ő sorsa már korábban is eldőlhet. Juhász Rolandot most még nem engedi el az Anderlecht, de azt mondták nekem a belga klubvezetők, hogy - megfelelő áron - nyáron már nem gördítenek akadályt a távozása elé. Angol, olasz és német élcsapatok érdeklődnek iránta.