Vágólapra másolva!
Brazília Elano és Robinho góljaival 2-0-ra legyőzte a világbajnok olasz válogatottat a londoni Emirates-stadionban rendezett barátságos mérkőzésen. Marcello Lippi 31 veretlenül megvívott találkozó után veszített szövetségi kapitányként, és így nem tudott új világrekordot felállítani.

barátságos mérkőzés:
Brazília - Olaszország 2-0 (2-0)
London, Emirates-stadion, 60 ezer néző
v.: Webb (angol)
Brazília: Júlio César - Maicon, Lúcio, Juan (Thiago Silva, 78.), Marcelo - Gilberto Silva (Josué, 89.), Felipe Melo, Elano (Daniel Alves, 70.) - Ronaldinho, Robinho (Júlio Baptista, 89.) - Adriano (Pato, 81.).
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Legrottaglie, F. Cannavaro, Grosso - Pirlo (Dossena, 75.), De Rossi (Aquilani, 58.), Montolivo (Camoranesi, 46.) - Pepe (Toni, 46.), Di Natale (Perrotta, 46.) - Gilardino (G. Rossi, 46.).
gól: Elano (13.), Robinho (27.)

Bár csak barátságos mérkőzésre készült az ötszörös világbajnok Brazília és a négyszeres vb-győztes Olaszország, azért a presztízs mellett más okok miatt is fontos volt a meccs a feleknek: a selecao tavaly június óta tartó veretlenségét szerette volna prolongálni, a squadra azzurra pedig nem akart belerondítani Marcello Lippi hihetetlen sorozatába, az ősz mester szövetségi kapitányként 31 talákozó óta nem élt át vereséget.

Nem mentek bele hosszú ismerkedésbe a csapatok, a harmadik percben már Grosso baloldali beadása után alakulhatott volna ki helyzet a brazil kapu előtt, de Gilardino elől mentettek a védők. Egy perccel később ismét a 2006-os vébé egyik hőse vállalta magára az egyik főszerepet: Pirlo indítása után a bizonytalanul kimozduló Júlio César fölött a hálóba emelt, de nem ünnepelhetett, mert Webb játékvezető az asszisztensnek hitt, és les miatt kifelé ítélt szabadrúgást, a lassításból kiderült, hogy rosszul tette.

A túloldalon Pirlo elegánsan hazapöckölt labdája után Fabio Cannavaro volt túlságosan kényelmes, így a szemfüles Robinho majdnem lecsapott a labdára, de az olasz kapitány remek becsúszással menteni tudott.

A 13. percben gyönyörű támadás végén megszerezte a vezetést a selecao: Ronaldinho mélységi passzát Elano sarokkal tette le Robinhónak, aki remek ütemben tolta vissza a labdát a szintén a Manchester Cityben profiskodó középpályásnak, aki jobbal, 13 méterről a kapu közepébe helyezett (1-0).


Az első félidő derekán az olaszok végezhettek el szögletet, Cannavaro ollózása azonban elakadt, és indult a brazil kontra, amit Lúcio vezetett, aztán a belső védő kidobta jobbra a labdát, Ronaldinho beadását azonban Pirlo vette le. A Milan hátravont irányítója viszont addig totyogott, amíg Robinho elcsente tőle a labdát, majd a szokásos biciklicselekkel megbolondította Zambrottát, és mivel Pirlo csak nézte a mutatványt, Legrottaglie pedig nem ért oda időben, ballal lőtt a kis brazil, a labda pedig a bal kapufáról vágódott a hálóba (2-0).


Ronaldinho 21 méteres szabadrúgásánál többen a harmadik brazil gólt vizionálták, de a Milan aranylabdása egy méterrel a jobb felső mellé csavart, aztán végre a világbajnok is hallatott magáról, De Rossi lefelé csapodó löketét Júlio César paskolta a léc fölé. Az olasz támadósorról mindent elmond, hogy a balbekk Grosso volt a legveszélyesebb itáliai játékos, Pirlo löbbölt szabadrúgása a hosszú oldalon, dropból tüzelhetett, de Juan repülése megzavarta, így a kaput már nem találta el. Zambrotta balos beadása után Pepe jelezte, hogy igenis pályán vannak a támadók, de kibrusztolt csúsztatott fejese elsuhant a jobb sarok mellett.

Elanót tíz centi választotta el a duplázástól, jobbról indult befelé a 38. percben, és mivel senki nem támadta, bátran rá is pörkölte, a nagy erejű bomba azonban elzúgott a léc fölött.

Lippi négy cserét is végrehajtott a szünetben, és az egyik új fiú, a harmadik válogatott meccsét játszó Rossi gyorsan be is mutatkozott, éles szögből az oldalhálóba vágta a labdát, reklamált is a középen érkező Camoranesi, Toni kettős. Aztán Maicon lódult meg a jobboldalon, ahogy az Interben is szokta, beadását pedig Zambrotta vágta szögletre, ön(gól)veszélyes mozdulat volt.

Forrás: AFP

Ronaldinho használja lépcsőnek a becsúszó De Rossi lábát

A szünetben beállt olasz támadók jóval aktívabbak voltak, mint első félidei társaik, Rossi igyekezett minél több labdát elkérni és elosztani, és Toni is birkózott rendesen a védőkkel, de az utolsó passzoknál mindig ott volt egy brazil láb. A 65. percben újabb szabálytalan gólt szereztek az olaszok, Pirlo indítását Toni kezelte le Juan és Lúcio között, de mivel a labda a center kezét is érintette a mozdulat közben, így hiába lőtt a hálóba, Webb ezt sem adta meg.

A brazilok a trükköket sem hagyták otthon, főleg Robinho járt élen a látványos mozdulatokban, de a csereként beszállt Daniel Alves is egyből egy finom megoldással nyitott, a közönség dél-amerikaiakért szorítő része persze vevő volt a műsorra. A reklamálás miatt besárgult Grosso aztán megúszott egy kiállítást, amikor Dani Alvessel kakaskodott, Webb spori nem biztos, hogy ilyen elnéző lett volna egy tétmeccsen.

A 81. percben Rossi adott be laposan jobbról, Toni megelőzte Lúciót és kapura perdített, de Júlio César óriási bravúrral védeni tudott. A másik oldalon a felszabadultan focizó Ronaldinho szabadrúgása után többen is jól robbantak be, de végül csak Buffon találkozott a labdával, és elhárította a veszélyt. Aztán megint Júlio César következett, előbb Grosso szabadrúgását tolta szögletre, majd Camoranesi kornere után ölelte magához Toni bólintását.

Az utolsó percek már viszonylag csendesen teltek, Brazília 2-0-ra győzött, és ezzel a maga javára fordította a mérleget, ez volt az ötszörös világbajnok hatodik győzelme az olaszok ellen, az európaiak öt diadalnál tartanak, kétszer pedig nem bírtak egymással a felek.

további eredmények:
ciprusi négyes torna (Limasszol, Nicosia):
Ciprus - Szerbia 0-2 (0-2)
gól:
Jovanovic (25.), Lazovic (42.)

Szlovákia - Ukrajna 2-3 (1-1)
gól:
Vittek (44.), Hamsik (69.), illetve Valjaev (10.), Szelezsnyov(47.), Milevszkij (81., 11-esből)