Vágólapra másolva!
A nemzetközi labdarúgás középpontjának manapság egyértelműen Európa számít, a sportág legjobb játékosai a topligákban, illetve azok sztárcsapataiban futballoznak. Így aztán a többi kontinensről is rendre ide igazolnak a legügyesebb labdarúgók, még a szintén meghatározónak számító Dél-Amerikából is - azonban idén januárban ez a trend mintha változna, mert megélénkült a szubkontinens belső játékospiaca.

Ugyan Dél-Amerika legjobbjai mindig is európai klubban folytatták pályafutásukat, de az 1980-as évekig még korántsem volt elképzelhetetlen, hogy egy futballistát úgy soroljanak a világsztárok közé, hogy sohasem futballozott az öreg kontinensen.

A minden idők legjobbjának tartott Pelét hiába csábították Európába, megtehette, hogy karrierje legnagyobb részét otthon, a Santosban töltse, és csak amolyan "levezetésképpen" igazoljon az észak-amerikai profi ligába, a NASL-ba. Manapság mindez már elképzelhetetlen, sőt: a tehetségesebbnek tartott labdarúgók nagy részét már tizenévesen elcsábítják Dél-Amerikából, és európai szereplés nélkül szinte senkit sem tartanak "komoly" focistának. Jól jelzi ezt a FIFA World Player-szavazás is: ugyan a megnevezés szerint a voksoláson a világ legjobbját választják meg, de legutóbb a 30 jelölt között egyetlen olyan sem akadt, aki nem Európában kergette a labdát...

Éppen ezért volt kissé meglepő, hogy idén januárban, az átigazolási időszakban tulajdonképpen egyetlen olyan komolyabb transzfer sem köttetett, amelynek során valaki Dél-Amerikából Európába tette volna át a székhelyét. Az AC Milan ugyan tízmillió euróért megvette a Fluminense brazil válogatott védőjét, Thiago Silvát, azonban a hátvéd ebben a szezonban nem léphet pályára a piros-feketéknél, mivel a klub az idény során már igazolt két, EU-n kívüli labdarúgót.

Esetleg megemlíthetjük még a fiatal balhátvédet, Thiago Carletót, akit a Valencia szerződtetett a Santostól, vagy a Boca Juniorstól a Napoliba igazolt argentin középpályást, Jesús Dátolót - de ezzel ki is merült azon dél-amerikai játékosok listája, akik januárban valamelyik topliga élcsapatához szerződtek otthonról. Érdekesség, hogy az orosz játékospiac már erősebb volt, köszönhetően a Szpartak Moszkvának, amely két brazilt is vett: a Grémio középpályását, Rafael Cariocát négymillió, az Internacional játékosát, Alexet pedig ötmillió euróért.

Ugyanakkor a Dél-Amerikán belüli játékosmozgás a szokottnál is erősebb volt idén. A szubkontinens csapatai januárban amúgy is tevékenyebbek szoktak lenni a piacon, hiszen a legtöbb dél-amerikai országban az év végén fejeződik be a bajnokság, és tavasszal új pontvadászat kezdődik, arról nem is beszélve, hogy a legrangosabb kontinentális klubsorozat, a Libertadores-kupa is ilyenkor rajtol.

Az egyesületek tehát az év elején igyekeznek erősíteni, és a brazil bajnok Sao Paulo FC most feltűnően belehúzott: az egyesületnek egyrészt sikerült megtartania legjobb játékosait, és négy focistát is igazolt a brazil riválisoktól. A Grémio középpályása, Eduardo Costa papíron az RCD Espanyoltól érkezett, hiszen a barcelonai gárda adta őt kölcsön a Grémiónak, de gyakorlatilag őt is a brazil pontvadászaton belülről szerződtették. A Sao Paulo ezen kívül három játékost is átcsábított a Fluminensétől, amely tavaly a Libertadores-kupából búcsúztatta Rogério Ceniéket: a balhátvéd Júnior César és a 2008-as gólkirály Washington is ingyen érkezett, csak a középpályás Aroucáért kellett fizetni - potom 290 ezer eurót.

Nem Washington volt az egyetlen tavalyi gólkirály, aki klubot váltott januárban: a 2008-as bajnokságban szintén 21 találatot szerzett Keirrison, akit több európai sztárklub is csábított, a Coritiba mezét a Palmeiraséra cserélte. Nem ő volt a Pálmafások egyetlen nagy fogása a télen: azon kívül, hogy hazacsábították a Villarreal-tól a világbajnok Edmílsont, megszerezték a tavalyi pontvadászat egyik nagy felfedezettjét, a Vitória Bahia 19 éves szélsőjét, Marquinhost, illetve a kolumbiai América Cali válogatott balhátvédjét, Pablo Armerót. A Palmeiras középcsatára, Kléber ugyanakkor elhagyta a gárdát: a hivatalosan a Dinamo Kijev focistájának számító támadó maradt Brazíliában, csak ezúttal a Cruzeirónak adták kölcsön.

A tavalyi bajnokságban második helyen végzett Grémio ugyan elveszítette Eduardo Costát és Rafael Cariocát, de azért igyekezett erősíteni - leginkább a dél-amerikai piacról. A kivételt csak az FK Moszkvától megszerzett argentin csatár, Maxi López jelentette, hiszen rajta kívül az egyesület leigazolta még a Palmeiras csatárát, Alex Mineirót, valamint a Corinthians argentin támadóját, Germán Herrerát - akiért a Gimnasia La Platának kellett kifizetni több, mint 600 ezer eurót.

A legdrágább, Brazílián belüli transzfert januárban az Internacional hajtotta végre: a Porto Alegre-i egyesület 1,7 millió eurót áldozott a Santos válogatott kerettag balhátvédjéért, Kléberért. Pelé egykori egyesülete egy idegenlégiós megvételével igyekezett kárpótolni drukkereit, a Santos ugyanis leigazolta a Libertadores-kupa címvédőjétől, az LDU Quitótól a középpályás Luis Bolanost.

Forrás: AFP

Marcelo Gallardo újból a River-drukkereknek tiszteleghet

Nem csak Brazíliában, hanem Argentínában is aktív volt a helyi játékospiac. Némileg meglepő módon a legnagyobb összeget a Racing Club költötte, amely 2,5 millió eurót adott a Colón csatáráért, Rubén Ramírezért. A clausurában alaposan leszerepelt, utolsó helyen végzett River Plate hazacsábította az Egyesült Államokból az egykori nagy közönségkedvencet, Marcelo Gallardót, és megszerezte a Newell's Old Boys csatárát, az Ogre becenévre hallgató Cristián Fabbianit, akit a román CFR Clujtól kellett kölcsönvennie. Hasonló módon váltott klubot a támadó középpályás Maxi Morález is: ő papíron az FK Moszkva focistája, de ősszel kölcsönben a Racing Clubban játszott, most pedig a Vélez Sarsfield kölcsönözte ki az oroszoktól.

A Vélez rajta kívül soraiba hívta még a legutóbb a mexikói Club Américánál légióskodó hátvédet, Sebastián Domínguezt is. A San Lorenzo másfélmillió eurót adott az Arsenal Sarandí 21 esztendős középpályásáért, Alejandro Gómezért, és az Estudiantesnek is majdnem ennyire került a Newell's Old Boys hátvédje, Germán Ré.

www.infosport-focivilag.hu