Vágólapra másolva!

Pelének nem sikerült, Beckhamnek többször is - gólok a félpályáról

Alighanem az idény egyik legszebb gólját szerezte a hét végén a Catania csatára, Giuseppe Mascara, aki a félpályáról vette be a Palermo kapuját a Serie A-ban. Pár évtizeddel ezelőtt még az is szenzációnak számított, ha valaki megpróbálkozott hasonlóval, az utóbbi időben azonban gyakorivá váltak a rendkívül messziről szerzett találatok.

Az előző generációk számára a távoli próbálkozások terén Pelé számított az etalonnak, aki az 1970-es világbajnokságon járt közel ahhoz, hogy a kezdőkörből eredményes legyen. A brazilok az első csoportmérkőzésén Csehszlovákia ellen játszottak, amikor is Pelé egyszer csak észrevette, hogy Ivo Viktor kinn áll a kapujából. Társai legnagyobb megrökönyödésére a kezdőkörből ráívelte a labdát, azonban, ha centikkel is, de elvétette az irányt.

A felvételen 2:50-nél látható a jelenet

Ennek ellenére próbálkozása még nagyon sokáig beszédtéma volt, és része lett a játékos legendáriumának, jelentőségéből pedig semmit sem von le az a tény, hogy manapság kis túlzással havonta lehet látni olyan focistát, aki nem csak megpróbálja a félpályáról a gólszerzést, hanem sikerül is neki - akár többször is.

Az egyik legemlékezetesebb eset David Beckhamé, aki sokak szerint 1996-ban egy ilyen góllal indult meg a világhírnév felé. A 21 esztendős középpályás már alapembernek számított a Manchester Unitedben, de csak az egyike volt a csapat rendkívül tehetséges fiataljainak, amikor 1996 augusztusában, a Wimbledon elleni bajnokin karrierje egyik legemlékezetesebb gólját lőtte. Csapata már 2-0-ra vezetett, amikor észlelte, hogy a vendégek kapusa, a későbbi sokszoros skót válogatott Neil Sullivan kissé kint helyezkedik kapujából, így még a saját térfeléről megcélozta a hálót, a labda pedig gyönyörű ívben hullott a gólvonal mögé.


A mérkőzést a televízió is közvetítette, és Beckhamből egy csapásra hatalmas sztár lett, amihez persze fiatal kora és vonzó arcvonásai is hozzájárultak. Beckhamnek nemrégiben sikerült megismételni a bravúrt, az LA Galaxy színeiben a Kansas City Wizards ellen idén májusban rúgott még egy ilyen gólt: ezúttal messzebbről talált be, igaz, az üres kapuba, mert a kapus az utolsó percben előrement fejelni egy szöglethez.


A Liverpool spanyol középpályása, Xabi Alonso is elmondhatja magáról, hogy kétszer is betalált a félpálya közeléből, ráadásul elképesztő módon a két csodagól között egyáltalán nem volt eredményes klubcsapatában. Az első találat 2006 januárjában, a Luton Town elleni FA-kupa-meccsen született. A találkozón előbb közel 40 méterről vette be a kaput, de ezt is felül tudta múlni: amikor a hajrában a lutoniak kapusa előrement az egyenlítés érdekében, akkor Xabi Alonso a saját térfeléről ívelt az üresen maradt kapuba.


Mint kiderült, ezzel nagyon jót tett egy liverpooli szurkolóval, bizonyos Adrian Haywarddal, aki még a szezon elején 200 fontot tett arra, hogy Alonso az idény során szerez ilyen találatot. A szerencsés fogadó ezzel 25 ezer fontot tehetett zsebre. A következő idényben Xabi Alonso folytatta a távoli találatok sorát: a Newcastle United ellen megint a saját térfeléről volt eredményes, ráadásul ezúttal úgy, hogy Steve Harper nem hagyta el a kaput állt, habár kissé kinn helyezkedett, ezt használta ki Alonso.


Mindezek után már nem is okozott meglepetést, hogy néhány napja a Real Madrid elleni BL-mérkőzésen ismét próbálkozott, de Iker Casillas eszén nem tudott túljárni.

Spanyolországban valami lehet a levegőben, mert a Primera Divisiónban mintha a szokottnál is több ilyen gól születne. Rúgott gólt a félpályáról már Rivaldo 1997-ben az Atlético Madrid ellen;


a jelenleg is aktív labdarúgók közül pedig az elmúlt egy évben David Villa...


...és Marcos Senna is - utóbbi pályafutása legszebb góljának nevezte a Real Betis ellen szerzett találatot.


Mindez azonban eltörpül az egykori barcelonai nevelés, Roger García teljesítménye mellett, aki másfél év alatt háromszor is a félpályáról rúgott gólt. A sort a Recreativo Huelva elleni bajnoki mérkőzés nyitotta, még az RCD Espanyol színeiben.


Az egyik angol újságíró, aki maga is szemtanúja volt az esetnek, az alábbi módon írta le a találatot: "Láttam, amint Roger elrúgja a labdát, és azt gondoltam, hogy ezt az indítást Szavo Milosevic sosem fogja elérni. Aztán rájöttem, hogy miről is van szó..." Roger pedig lendületbe jött: fél évvel később, de még ugyanabban a szezonban a Rayo Vallecano kapusát is hasonló módon tréfálta meg.


Az idény végeztével a Villarrealba igazolt, és új csapatának szurkolói sem maradtak távoli Roger-találat nélkül: a középpályás 2004 márciusában, az UEFA-kupában a Galasataray elleni visszavágón a második félidő elején sokkolta a törököket. Az isztambuliak kolumbiai kapusa, Faryd Mondragón a jelek szerint nem készült az ellenfélből.


Ha már a nemzetközi színtéren járunk, akkor itt kell megemlíteni azt a gólt, amely talán a legnagyobb jelentősséggel bírt a félpályáról szerzett találatok közül. Természetesen ezt is egy spanyol klubban szereplő futballista szerezte, azonban nem akármilyen körülmények között: egy európai kupadöntő hosszabbításának utolsó percében.

A KEK 1995-ös fináléjában a címvédő Arsenal és a Real Zaragoza találkozott, a rendes játékidő 1-1-es döntetlennel ért véget, a hosszabbításban pedig sokáig nem született újabb találat. Már csak másodpercek voltak hátra, és mindenki a büntetőkre készült - alighanem az angolok kapusa, David Seaman is arra gondolt, hogy a tizenegyesek során hőssé válhat, elvégre az elődöntőben a Sampdoriát éppen így ütötte ki a csapata. A zaragozaiak marokkói középpályása, Nayim azonban nem akart büntetőket rúgni, így aztán a félpályáról magasan, amolyan minden mindegy alapon a kapura ívelt, Seaman pedig hiába hátrált, majd próbált meg felugorva menteni, csak annyit ért el, hogy a labdával együtt ő is beesett a hálóba.


Középkezdésre már nem is volt idő, a trófeát a Zaragoza vihette haza, Nayimból pedig az Arsenal riválisánál, a Tottenham Hotspurnél legenda lett. A focista korábban játszott a White Hart Lane-en, és innentől kezdve a Spurs hívei éveken keresztül dalolták az Arsenal elleni találkozókon Seamannek azt a dalocskát, amelynek a refrénje valahogy így hangzott: "Nayim a félpályáról..."

www.infosport-focivilag.hu