Vágólapra másolva!
Kínos incidens árnyékolta be a német válogatott Wales fölött aratott, 2-0-s cardiffi győzelmét: a fiatal csatár, Lukas Podolski megpofozta a csapatkapitány Michael Ballackot.

Podolski a mérkőzés 73. percében, az ellenfél tizenhatosának közelében ütötte meg Ballackot, amiből csütörtökre óriási botrány kerekedett Németországban. Több tekintélyes szakértő fogalmazott úgy, hogy hasonló skandalumra még nem került sor a válogatott történetében, ugyanakkor egyértelművé vált az is, hogy az együttes vezetői igyekeznek eltussolni az ügyet, amely a sokadik hasonló krízis a nemzeti csapat háza táján az elmúlt hónapokban.

Joachim Löw szövetségi kapitány és a többiek kivétel nélkül Ballacknak adnak igazat. A Chelsea játékosa ugyanis nem tett mást, mint hogy kapitányi jogkörével élve megfeddte az olykor felettébb fegyelmezetlen és kiszámíthatatlan fiatal csatárt, aki ezt követően szinte nekirontott Ballacknak. Amikor pedig Ballack igyekezett hátrább lökni őt, Podolski - ha nem is túl erősen, de egyértelműen - pofon ütötte idősebb csapattársát. A csetepaté - amelyet a televízió jóvoltából az egész ország követhetett - tovább is fajulhatott volna, ha Mertesacker és Lahm nem ugrik kettejük közé. Az előbbi Podolskit, míg az utóbbi Ballackot csitította, az edző pedig nem sokkal később lecserélete az amúgy népszerű csatárt.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0fpXqsFr0bEkyhIQ


Csütörtöki nyilatkozatában mind Löw, mind Oliver Bierhoff menedzser élesen megrótta Podolskit, utalva arra, hogy Ballack kapitányként jogosan cselekedett. Mindketten úgy vélekedtek, hogy egy kapitányi bírálatra nem lehet tettlegességgel reagálni. Az ügyet - amint fogalmaztak - higgadtan meg kell vitatni, de következményeket nem helyeztek kilátásba.

A sajtó azonban aligha hagyja ennyiben a dolgot, különös tekintettel arra, hogy az amúgy kiválóan játszó Ballack tekintélye mindenképp csorbát szenvedett, s hogy Joachim Löw az elmúlt hónapokban sorra büntette meg fegyelmezetlen játékosait, köztük az olyan rutinosakat is, mint maga Ballack, vagy Frings és Kuranyi. Több neves szakértő máris a 23 éves Podolski megbüntetését követelte.

A pofon egyébként nagyobbat csattant, mint a válogatott szerda esti győzelme, amelyet a sajtó minden csillogás nélküli, szürke, ugyanakkor kötelező "munkagyőzelemként" értékelt. Azzal azonban Németország mégiscsak nagy lépést tett a jövő évi, dél-afrikai világbajnokságon való részvétel felé.