Vágólapra másolva!
A nagy testmagasságnak elsősorban a kosárlabdában lehet hasznát venni, de azért a futballpályán is találunk néhány olyan játékost, aki két méternél is magasabbra nőtt. A legismertebbek közülük általában a középcsatárok, de a védők és a kapusok között is akadnak égimeszelők.

Egy 200 centiméternél is magasabbra nőtt középcsatár esetében kézenfekvőnek tűnik, hogy a játékost elsősorban a fejjátéka miatt szokás kiemelni, az angol válogatott Peter Crouch azonban jó példa arra, hogy a sztereotípiák nem mindig fedik a valóságot. A Portsmouth támadója 201 centiméterével minden idők legmagasabb játékosa, aki valaha pályára lépett az angol válogatottban, és jelenleg a Premier League-ben sincsen nála magasabb mezőnyjátékos. Crouch elsősorban a Liverpool FC-nél eltöltött időszakban bizonyította, hogy többet tud annál, mint hogy csak lefejelgesse a felívelt labdákat. A 2006-2007-es idényben mesterhármast szerzett az Arsenal ellen, ráadásul úgy, hogy a három gól közül egyet jobbal, egyet ballal, egyet pedig fejjel ért el. A Galatasaray ellen a BL-ben rendkívül látványos mozdulattal, ollózva juttatta a hálóba a labdát.


Crouch-on kívül a topligákban jelenleg még egy olyan mezőnyjátékost találhatunk, aki magasabb két méternél, és ő is klasszikus középcsatár: a Racing Santander szerb támadójáról, Nikola Zigicről van szó, aki 204 centiméterre nőtt. A hórihorgas játékost 2007 nyarán a Valencia 20 millió euróért vette meg a Racing Santandertől, ám nem nagyon ment neki a játék, így januárban visszakölcsönözték Santanderbe, ahol viszont magára talált, és 12 bajnoki alatt tízszer volt eredményes.

Az égimeszelő középcsatárok trióját Jan Koller teszi teljessé, a 202 centiméteres cseh éveken keresztül riogatta a Bundesliga védőit a Borussia Dortmund futballistájaként, de megfordult az AS Monacóban is, jelenleg pedig az orosz Krilja Szovjetov Szamara játékosa. Koller a címeres mezben is kitett magáért, hiszen ő a cseh válogatott gólrekordere, 90 mérkőzésen 55 találatot ért el. Egy alkalommal kapusként is kipróbálhatta magát: amikor 2002 novemberében a Bayern München elleni bajnokin Jens Lehmant kiállították, és a dortmundiaknak nem volt több cserelehetőségük.

Forrás: EPA

Ami a hátvédeket illeti, a legutóbbi világbajnokságon is látott trinidadi védő, Dennis Lawrence, ha egy centivel is, de magasabb két méternél. A 82-szeres válogatott játékos karrierje nagy részét az angol alacsonyabb osztályokban töltötte, ahol bizony nem jön rosszul egy nagydarab védő - jelenleg a Crewe Alexandrában kamatoztatja adottságait. A magas hátvédeknek Norvégiában is nagy hasznát veszik, és a 2,03 méter magas Even Iversen rendszeresen szerepel is a Bodö/Glimt csapatában. Amikor klubja az Aalesund ellen lép pályára, akkor alighanem Tor Hogne Aaroy őrzését bízzák rá: az aalesundiak csatára, akit az év elején a válogatottba is meghívtak, ugyanis 204 centiméter magas.

A nagy testmagasság a kapusok körében sem hátrány, érdekes módon a topligákban azonban jelenleg csak két óriást találunk ezen a poszton, de egyikük sem véd rendszeresen csapatában. A 202 centiméteres Zeljko Kalac csak a harmadik számú kapusnak számít az AC Milannál Christian Abbiati és Dida mögött, a Catania pedig januárban vette kölcsön a másodosztályú Grosseto kapusát, Paolo Acerbist, aki szintén 202 centiméterre nőtt, de egyelőre ő is csak a kispadon kapott helyet klubjánál. Alighanem jól össze kell húznia magát, hogy elférjen.

Más európai bajnokságokban azért még találhatunk két méternél magasabb kapusokat. A portugál Nacional szerb hálóőre, Lazar Jovisic ugyancsak 202 centiméter, a nála is egy centivel magasabb norvég Kjell Peter Opheimnek viszont jelenleg nincsen klubja, miután januárban távozott a Mosstól, a 205 centiméteres horvát Vanja Ivesa pedig jelenleg a török első osztályban szereplő Eskisehirspor kapuját védi.

A prímet a belga KV Kortrijk játékosa, Kristof van Hout viszi, aki alighanem jelenleg a legnagyobbra nőtt professzionális labdarúgó a világon: a 22 esztendős kapus 208 centiméter, de még így is csak tartaléknak számít a nála 22 centivel alacsonyabb Peter Mollez mögött.