Vágólapra másolva!
Az elmaradt eredmények és a szurkolókkal megromlott viszonya miatt menesztették Jürgen Klinsmannt - közölték hétfő délutáni sajtóértekezletükön a Bayern München vezetői. Mind Karl-Heinz Rummenigge elnök, mind Uli Hoeness menedzser az újságírók előtt úgy értékelte, hogy az elmúlt hetek vereségei, a Bajnokok Ligájából, illetve a német kupából történt kiesés után immár tarthatatlanná vált a helyzet, s elérkezett addig a pontig, amikor Klinsmann-nal szemben már nem lehetett további türelmet tanúsítani.

A mostaninál szebb eredményekhez szokott patinás müncheni együttes vezetői úgy vélték: az elmúlt hetek mérkőzései nyomán egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a csapat olyan pszichológiai korlátokkal küszködik, amelyeket remény szerint már csakis egy új edző irányításával lehet megszüntetni. Uli Hoeness szerint nem a fizikai, hanem a pszichikai erővel volt a baj, s ezért döntöttek a 44 éves Jürgen Klinsmann szerződésének felbontása mellett.

"Természetesen rendkívül csalódott vagyok, ugyanakkor szívből köszönök mindent a klubnak, a szurkolóknak, az edzőknek és a játékosoknak ezért az eseménydús időszakért. Lefektettük a jövő alapjait, és a magam részéről töretlenül hiszek abban, hogy a Bayern megnyeri idén a bajnokságot" - nyilatkozta az egyesület honlapján a tavaly az Egyesült Államokból hazatért Klinsmann.

Az elnök és a menedzser egyformán a Barcelonától elszenvedett 4-0-s vereséget nevezte a fordulópontnak, utalva arra: az edző menesztése komolyan először ekkor merült fel. Kiemelték azt is, hogy a csapat a jelenlegi szezonban egyetlenegyszer sem állt a tabella élén, s minden sorsdöntő mérkőzését elvesztette, így a Wolfsburg, a Hamburg és a Hertha, továbbá a német kupában a Bayer Leverkusen ellen is.

Második indokként a vezetők a közönség és az edző megromlott viszonyát említették. Ennek kapcsán arra utaltak, hogy a szurkolók immár hetek óta Klinsmann távozását követelték, amire - hangoztatták - még nem volt példa a Bayern München történetében. Karl-Heinz Rummenigge döntőnek nevezte, hogy a Bayern-szurkolók véleményét nem hagyhatták figyelmen kívül.

A csapat vezetői elutasították azokat a vélekedéseket, amelyek szerint őket is felelősség terheli a csapatot mindössze 10 hónapig edző, hivatalát ugyanakkor annak idején " forradalminak" mondott s az elnökség által jóváhagyott változásokkal elfoglaló Jürgen Klinsmann kudarcáért. Úgy vélték, hogy Klinsmann koncepciója alapjában véve jó volt, de azt nem kísérték eredmények. Utaltak arra, hogy a - volt - tréner által bevezetett újításokra, mindenekelőtt a nem kis költséggel létrehozott, úgynevezett teljesítményközpontra továbbra is támaszkodni kívánnak.

Szakértők szerint a döntés mögött ugyanakkor anyagi megfontolások is álltak. A vezetők úgy értékelték, hogy a bajnoki cím - s ezzel együtt a Bajnokok Ligájában való szereplés - immár csakis egy új edző irányításával érhető el, különös tekintettel arra, hogy a mostani kiesés jelentős pénzügyi veszteségekhez s hasonlóan jelentős tekintélyvesztéshez vezetett.

Forrás: Getty Images

Rummenigge és Hoeness egyformán azt hangoztatta, hogy az új edző, Jupp Heynckes kinevezése csak ideiglenes, és csupán a hátralévő 5 mérkőzésre szól. Mindketten azt állították, hogy a jövőt illetően más szakemberekkel egyelőre nem léptek kapcsolatba. A sajtó azonban az Arsenal jelenlegi edzőjét, a francia Arsene Wengert, a korábban a Barcelonát irányító holland Frank Rijkaardot, az Intertől a tavalyi idényzáráskor elköszönt olasz Roberto Mancinit és a Stuttgartot korábban sikerre vezető német Armin Veh-t említette azok között, akik ősztől a Bayern kispadjára ülhetnek.
Jupp Heynckes 1987. július 1-jétől 1991. október 8-ig egyszer már irányította az együttest, irányításával a Bayern kétszer nyert bajnokságot (1989, 1990) és kétszer jutott be a Bajnokcsapatok Európa Kupájának elődöntőjébe (1990, 1991).

A bajorok tavasszal rendkívül hullámzóan teljesítenek, legutóbb, szombaton például hazai pályán kaptak ki a Schalkétől 1-0-ra, s öt fordulóval a zárás előtt csak a harmadik helyen állnak a tabellán, hátrányuk három pont az éllovas Wolfsburggal szemben.