Vágólapra másolva!
Kedden megkezdődik a végső fázis a Bajnokok Ligájában még állva maradt klubok számára: a négy elődöntősről az elkövetkező egy hónapban dől el, hogy végeredményben sikeres vagy sikertelen szezonra tekinthetnek majd vissza. A legjobb négy mezőnyének egyetlen nem angol csapataként az FC Barcelona a Chelsea-t fogadja a kedd esti első mérkőzésén.

A katalánokat ugyan a bukmékerek a Bajnokok Ligája favoritjának tartják (a fogadóirodáknál a Barca végső győzelme fizeti a legkevesebbet), azonban a klub hívei kissé tartanak a következő egy héttől, amelyben az eddig fantasztikusan teljesítő együttes szinte mindent elveszíthet.

A két, Chelsea elleni BL-mérkőzés között kerül sor a Real Madrid elleni csúcsrangadóra a spanyol bajnokságban, Josep Guardiola együttesére tehát hihetetlenül nehéz időszak vár.

"Pihennünk kell és fel kell töltődnünk, mert most kezdődik számunkra az év legfontosabb hete - mondta a klub és a spanyol válogatott egykori klasszis középpályása. - Egyébként nem láttam fáradságot a játékoson, olyanok vagyunk, mint a gépek."

Ami a keddi meccset illeti, a Barca mestere a régóta sérült Gabriel Milito kivételével mindenkire számíthat, és a lehető legerősebb csapatát küldheti pályára, ami a Chelsea-ről nem mondható el: a londoniaknál ugyanis a balhátvéd Ashley Cole eltiltás miatt nem játszhat a Camp Nouban.

Ez már csak azért is probléma Guus Hiddink számára, mert a holland mesternek Cole az egyetlen vérbeli balhátvédje, és így olyan játékost kell majd bevetnie ezen a poszton, aki nem szokott hozzá a szerepkörhöz - és ha ez nem lenne elég, a szükség-balhátvéd ellenfele a világ egyik legjobbja, a BL góllövőlistáját nyolc góllal vezető Lionel Messi lesz, aki a napokban tett hűségesküt a Barcának, amikor úgy nyilatkozott, ha rajta múlik, pályafutása végéig a gránátvörös-kékeknél marad.

"Nem kesergek Cole hiányán, inkább megpróbálom megtalálni az ideális megoldást. Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga annak, aki Messit fogja majd, hiszen ő a világ leggólerősebb labdarúgója, s egyike azoknak, akiknek a játékát szívesen nézed, persze csak akkor, ha nem éppen ellene játszol" - mondta Hiddink.


Egy emlékezetes momentum a két csapat közös múltjából: Ronaldinho spiccel lőtt gólja 2005 tavaszán

A holland mester a hét végi bajnokin a portugál jobbhátvédet, José Bosingwát szerepeltette a védelem bal szélén, és valószínűleg a Barca ellen is ő szerepel majd ezen a poszton - a jobb oldalon így ismét a szerb Branislav Ivanovic kap játéklehetőséget, aki a Liverpool elleni első meccsen két fejesgólt szerzett.

A két együttes egyébként a közelmúltban többször is összemérte erejét a Bajnokok Ligájában: háromszor is találkoztak az egyenes kieséses szakaszban, és ebből egyszer a Chelsea, kétszer pedig a Barca ment tovább. Utolsó párviadalukra a 2005-2006-os idényben került sor amikor a legjobb nyolc közé kerülésért csatáztak, a katalánok 3-2-es összesítéssel mentek tovább, és később meg is nyerték a trófeát.

Az előző két idényben azonban a Barca egyaránt angol klub ellen esett ki a sorozatban: tavaly a Manchester United, két éve pedig a Liverpool búcsúztatta.


A Barca góljai a 2006-os nyolcaddöntős párharcból

A keddi mérkőzés 20.45-kor kezdődik, a visszavágót jövő szerdán rendezik Londonban.

A várható kezdőcsapatok:
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Xavi, Y. Touré, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry.
Chelsea: Cech - Bosingwa, Terry, Alex, Ivanovic - Ballack, Essien, Lampard, Malouda - S. Kalou, Drogba.