Vágólapra másolva!
Gól nélküli döntetlent hozott a labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntője, a legjobb négy mezőnyének egyetlen nem angol csapata, az FC Barcelona a Chelsea-t fogadta, ám a statisztika alapján hiába játszott fölényben, képtelen volt kihasználni a hazai pálya előnyét.

BL-elődöntő, 1. mérkőzés:
Barcelona (spanyol) - Chelsea (angol) 0-0
Barcelona, Camp Nou, 90 ezer néző
v.: Wolfgang Stark (német)
Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves, Marquez (Puyol, 52.), Piqué, Abidal - Xavi, Y. Touré, Iniesta - Messi, Eto'o (Krkic, 82.), Henry (Hleb, 87.)
Chelsea: Cech - Ivanovic, Terry, Alex, Bosingwa - Ballack (Anelka, 94.), Mikel Obi - Essien, Lampard (Belletti, 71.), Malouda - Drogba

A legnagyobb problémát az okozta Guus Hiddinknek, a Chelsea szakvezetőjének (a sérült Ricardo Carvalho és az eltiltott Ashley Cole hiánya mellett), hogy a kétcsatáros játékkal próbálkozzon, s akkor csatasorba állítsa Nicolas Anelkát, vagy hagyja egyedül elöl Didier Drogbát, s inkább a középpályát erősítse meg.

A holland mester végül utóbbi mellett döntött, Anelka a kispadra került, kezdőként Mikel Obi futott ki a Camp Nou gyepére. Meglepetés akadt a hazaiaknál is, hiszen Carles Puyol csak tartalékként várta az összecsapást, helyén Márquez kapott bizalmat.

Az első nagy lehetőségre két percet sem kellett várni, egy bal oldali beadást Marquez a hosszú saroknál próbált kapuira fejelni, de a védők végül felszabadítottak. A 4. percben Lampard 22 méterről tekert a bal kapufa mellé.

A két gyors helyzet után leült a játék, legközelebb akkor őrjöngött a közönség, amikor a jobbszélen kiugró Messit letarolta Bosingwa, a német Stark játékvezető azonban beérte szóbeli feddéssel. Ezt alkalmazta Alexszel szemben is, pedig az előretörő brazil bekk csúnyán megrúgta Marquezt.

A 26. percben Alex megkapta végre sárgáját, Xavi 25 méteres szabadrúgása a sorfalról pattant szögletre. A 31. percben Henry 16 méteres lövését védte elvetődve Cech. 34 perc telt el, mire végre valóban komoly lövést láthatott a Camp Nou 90 ezres közönsége, Henry 17 méterről izomból küldte kapura a labdát, Cech ezúttal is leért a jobb alsó sarokra.

Forrás: AFP
Nézzen képeket a meccsről, kattintson!

A 39. percben Marquez 40 méterről röviden adta haza a labdát, Drogba lecsapott rá, ám Valdésbe bombázott, majd a kipattanót lendületből át akarta emelni a fekvő kapuson, de Valdés és a visszafutó Piqué együtt tisztázott - hatalmas helyzet volt.

Az első félidő lagymatag játékán csupán az utolsó tíz perc élénkített, egyelőre mindkét fél a biztonságra törekszik inkább.

Szünet után Ballack szerezhettt volna vezetést a vendégeknek, a német középpályás Drogba bal oldali szabadrúgását követően csúsztatott kapu mellé. Az ellentámadás során Alex ütközött Henryval, a francia csatár mintha elájult volna, a riadalom azonban nagyobb volt szerencsére, ápolás után már saját lábán hagyta el a játékteret.

Az 50. percben Marquez vezetgette a labdát, majd váratlanul a térdéhez kapva összerogyott, a mexikói védőt hordágyon vitték le a pályáról, helyére Puyol érkezett. Négy perccel később Daniel Alves kapott a bal bokájához, rövid ápolás után azonban folytatni tudta a mérkőzést.

A 60. percben Xavi jobb oldali szögletét Messi ballal, kapásból lőtte a bal felső sarok mellé. Két perc múlva Daniel Alves tört be a 16-oson belülre, balról, 13 méterről lőtt, Cech bravúrral védett. A 68. percben ismét a brazil jobb bekk próbálkozott, de 25 méteres szabadrúgása a kapu tetején landolt. Két perc múlva Eto'o átjátszotta Terryt, majd Alexszel a nyakán megiramodott, a brazil nem merte bántani (hiszen már volt egy sárga lapja), a csatár a 16-oson belül egy visszahúzós csellel tisztára játszotta magát, lövését Cech lábbal mentette szögletre.

A 80. percben Iniesta az alapvonalról próbált középre adni, Cech a kapufánál állva paskolta szögletre a labdát. A hajrára még bejött Krkic és Hleb is, előbbi pont a 90. percben hagyta ki a meccs egyik legnagyobb helyzetét: Daniel Alves beadását két lépésről fejelte a léc fölé.

A 93. percben kiválóan használta ki a Barcelona Ballack fetrengését, amíg a Chelsea német játékosa saját 16-osánál lábadozott, Hleb ziccerbe került, ám Cech pazar kivetődéssel mentett.