Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligájában legutóbb győztes Manchester United szerda este közelebb kerülhet idei legfőbb célja beteljesüléséhez, a címvédéshez, ha hazai pályán, az elődöntős párharc első mérkőzésén kellő különbséggel legyőzi szintén angol riválisát, az Arsenalt.

A BL elődöntőjében, sorozatban harmadik alkalommal, angol párviadalra kerül sor: a Manchester United és az Arsenal nagyon jól ismeri egymást, ám érdekes módon a két csapat a nemzetközi porondon még sohasem találkozott.

A statisztika nem az Ágyúsok továbbjutását ígéri: míg a londoniak sohasem tudtak angol csapatot kiverni a BL-ben, addig a MU mindig továbbjutott az európai porondon, ha honfitársakkal került szembe. A meccs pikantériáját a két szakvezető rivalizálása adja: Sir Alex Ferguson, illetve Arsene Wenger most 38. alkalommal méri össze erejét, és az örökmérleg a francia mester felé billen, aki a 14 meccset nyert Ferguson ellen, míg a skót edző 13-szor tudta legyőzni kollégáját.

A manchesteriek vezetik az angol bajnokságot, a BL-ben pedig a MU lehet az első klub, amely megvédi címét. A Vörös Ördögök 23 mérkőzés óta nem kaptak ki a Bajnokok Ligájában, az Old Traffordon pedig 20 összecsapás óta veretlenek a nemzetközi porondon - Wenger szerint azonban csapata Manchesterbe is a győzelem reményével utazik.

"Mivel az idegenben szerzett gól duplán számít, azt az elvet kell követnünk, hogy miközben otthon óvatosak vagyunk, vendégként vakmerően futballozunk. Szerda este ennél fogva úgy lépünk pályára, hogy gólt szerezzünk és nyerjünk" - írta Wenger abban a levélben, amelyet az Arsenal-szurkolókhoz intézett a klub honlapján azelőtt, hogy az angol bajnokságban, kupákban 115 éve egymással harcoló két együttes az európai futballhadszíntéren első alkalommal ütközik meg egymással.

Nehezíti a vendégek helyzetét, hogy sérülés miatt nem számíthatnak Robin van Persie-re és Gael Clichyre sem, és a volt manchesteri védő, Mickael Silvestre szereplése is kérdéses, ráadásul a bombaformában futballozó Andrej Arsavin sem játszhat - hiszen korábbi klubjával, a Zenittel már pályára lépett a sorozatban.

Az Arsenal győzelme ezzel együtt nemcsak hatalmas meglepetést jelentene, de egy pazar sorozat lezárását is, tudniillik a Manchester United 23 Bajnokok Ligája-mérkőzése óta veretlen.

Forrás: AFP

A másik oldalon csak Gary Neville sérülése jelent gondot, viszont bíztató lehet a manchesteri hívek számára, hogy hosszú kihagyását követően Wes Brown is bevethető. A minap az év játékosának megválasztott Ryan Giggs 800. tétmeccsét játszhatja a Manchesterben, az Arsenal pedig győzelme esetén 100. diadalát aratná a nemzetközi porondon, illetve a félszázadikat a BL-ben.

Giggs, akit az angliai profi labdarúgók szövetsége (PFA) az év játékosának kiáltott ki vasárnap, rá jellemzően csak ennyit mondott: "Sokkal jobban érdekel, hogy szerdán megverjük az Arsenalt, mint az, hogy a 800. fellépésem következik."

A várható kezdőcsapatok:
Manchester United: Edwin van der Sar - John O'Shea, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra - Anderson, Michael Carrick, Ryan Giggs - Cristiano Ronaldo, Dimitar Berbatov, Wayne Rooney
Arsenal: Manuel Almunia - Emmanuel Eboue, Kolo Toure, Johan Djourou, Kieran Gibbs - Theo Walcott, Alex Song, Samir Nasri, Cesc Fabregas - Emmanuel Adebayor, Nicklas Bendtner

A szerda esti, 20:45 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője a dán Claus Bo Larsen.

www.global-soccer.eu