Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája tisztán angol elődöntőjének első mérkőzésén a címvédő Manchester United John O'Shea góljával 1-0-ra nyert az Arsenal ellen. A MU végig fölényben futballozott, de az egygólos hátrány miatt látszólag az Arsenal sem szomorkodott, az Ágyúsok a jövő héten esedékes visszavágón bizakodva léphetnek pályára.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Manchester United (angol) - Arsenal (angol) 1-0 (1-0)
Manchester, Old Trafford
v.: Bo Larsen (dán)
Manchester: Van der Sar - O'Shea, Vidic, R. Ferdinand (Evans, 88.), Evra - Fletcher, Carrick, Anderson (Giggs, 67.), C. Ronaldo - Tévez (Berbatov, 67.), Rooney.
Arsenal: Almunia - Sagna, K. Touré, Silvestre, Gibbs - Walcott (Bendtner, 71.), Song, Diaby, Fabregas, Nasri - Adebayor (Eduardo, 83.).
gól: O'Shea (17.)
sárga lap: Tévez (33.)

A Bajnokok Ligájában sorozadszor harmadszor fordult elő, hogy tiszta angol elődöntőre került sor, MU-Arsenal párosítás azonban még nem volt a sorozat ezen szakaszában, sőt a két csapat most csapott össze először a nemzetközi porondon.

A Manchester már csak három lépésre volt attól, amire a Bajnokok Ligája történetében még nem volt példa, nevezetesen a címvédéstől, de ehhez elsőként Wenger csikócsapatán kellene túljutni.

A hazaiaknál a MU mezében 800. tétmérkőzésére készülő Giggs csak a kispadon kezdett, csakúgy mint Scholes és Berbatov, a túloldalon az ex-manchesteri Silvestre és Gibbs is felépült sérüléséből, mindketten elfoglalták helyüket a védelemben.

A hétvégén mindkét brigád sikerrel hangolt a nagy randevúra, a Vörös Ördögök 0-2-ről fordítottak Rooney és Ronaldo vezérletével 5-2-re a Tottenham ellen, az Ágyúsok pedig Fabregas-duplájával fosztották meg pontszerzésről szőtt álmaitól a nehéz helyzetben lévő Middlesbrough-t.

A statisztika Sir Alex Ferguson csapata mellett szólt, a United ugyanis nem bukott még elődöntőt az Arsenal ellen, az FA-kupában háromszor, a Ligakupában egy alkalommal nyomta le a londoniakat a MU. Ugyanakkor a legutóbbi találkozásra Arsene Wenger fiai emlékezhettek vissza szívesebben, a novemberi bajnokit ugyanis Nasri duplájának köszönhetően 2-1-re nyerték az Ágyúsok.

Ronaldo jubileumra készült, a versenyben maradt játékosok közül a BL idei szezonjában a legtöbb kapuralövést (22), legtöbb kaput elkerülő lövést (16) és legtöbb elszenvedett szabálytalanságot (31) felmutató portugál klasszis ötvenedik fellépését regisztrálta az elitligában az elődöntő első felvonásán.

Első félidő

Nem szégyenlősködött a MU, egyből nekiesett az Arsenalnak, Fletcher beadása után Rooney ívelt fejesével alig egy perc elteltével már megdolgoztatta Almuniát, majd C. Ronaldo beadása suhant el keresztbe a vendégek kapuja előtt. A viharos kezdés után rendezte a sorokat az Arsenal, a United pedig kicsit levette a lábát a gázpedálról, így kiegyenlített percek következtek a két hazai lehetőség után.

Az már az első tíz percet követően is látszott, hogy Gibbsnek nehéz percei lehetnek Ronaldo miatt, és hogy az Arsenal, a keddi Chelsea-hez hasonlóan, alaposan megszervezte a védekezését, a hazai védők között őrlödő Adebayor akár kérhetett is volna egy labdát a labdaszedőktől, mert a társak nem igen juttatták el hozzá.

A 17. percben Ronaldo passzolt Tévezhez, aki estében tette ki a labdát jobbra, O'Shea beadása Gibbs lábai között suhant el, és pont lábra jött az érkező Téveznek, aki a bal alsót célozta meg, de Almunia reflexmozduttal hárított, az argentin duplázása pedig egy védőről pattant szögletre. A sarokrúgás után Carrick gyűjtötte be a labdát a hosszú oldalon, és ballal izomból középre tette, ahol Silvestre csak belekapott, O'Shea pedig az ötös jobb sarkáról, jobbal, dropból a léc alá tüzelt (1-0). Ez volt a 28. születésnapját csütörtökön ünneplő ír játékos második gólja a BL-ben, az elsőt még 2006. októberében szerezte az FC Köbenhavn ellen.

Forrás: AFP

Az angol csapat skótja ugrik az ír nyakába: Fletcher és O'Shea gólöröme

Éledezett az Arsenal, a 27. percben Walcott-Adebayor-Fabregas összjáték után a spanyol Európa-bajnok lőtt 24 méterről, de Van der Sar kényelmesen eldőlve fogta a lövést. Két perccel később kétfelvonásos Ronaldo-Almunia párharcra került sor: Tévez jobboldali beadása után a portugál négy méterről fejelt két védő közül, Almunia azonban nagyot halászott, majd az aranylabdás lábbal is megpróbálta, de megint az Arsenal kapusa nyerte a csatát.

Lendületben maradt a MU: Anderson passza után Tévez ugrott ki, de hosszan tolta meg a labdát, és csúnyán karambolozott Almuniával, a csatár a térdét, a kapus a mellkasát fájlalva maradt lenn, mindketten folytatni tudták, de az argentin sárgát kapott Bo Larsentől. Bár a labdabirtoklás nem erről árulkodott, a 25. perctől kezdte megtalálni játékát az Arsenal, Fabregas vezérletével lábra lábra folyt a labda középpályán, de a passzolgatás nem párosult hatékonysággal, mivel a kapu elé nem sikerült odaérni.

A 41. percben Rooney a bal szélre kihúzodva indult el, rávezette a labdát Sagnára, majd egy visszacsel után 20 méterről a bal sarok felé csavart, de jó egy métert tévedett. A félidő legvégén Walcott gyújtotta be a rakétákat, de túl önzetlen akart lenni, és Adebayornak szánt löbbölt passzát a MU-védelem hatástalanította.

Az első játékrész 1-0-s manchesteri vezetéssel zárult, ami teljesen megérdemelt volt, a hazaiak jóval gyorsabban futballoztak, az Arsenal pedig nehezen tudott felpörögni, és minimális veszélyt (sem) jelentett a MU kapujára.

Második félidő

Csendesebben indult a második félidő, mint az első, sok értékelhető nem történt az első tíz percben, maximum Anderson pocsék szögletét lehetett megemlíteni. Negyedóra rohangálás után egy Arsenal kontra végre ígért némi izgalmat, de Nasri lelassította az akciót azzal, hogy a sprintelő társak helyett Adebayorhoz passzolt, aki visszaadta a labdát a hazaiaknak. Aztán átadás helyett lövéssel próbálkozott a togói támadó, Song ívelését vette mellre, majd Ferdinand mellett kapura fordult, de 18 méteres pörkölése egy méterrel a léc fölött zúgott el.

A 67. percben az egész Old Trafford talpra ugrott, no nem gól miatt, hanem egy cserét megünneplendő: Anderson helyett ugyanis Giggs érkezett, aki 800. alkalommal visetlte a Vörös Ördögök mezét, elképesztően nagy szám ez! Még vissza sem ültek helyükre a hazai drukkerek, amikor ismét megmozgatta őket a látnivaló, Ronaldo cipelte a labdát vagy 30 méteren keresztül, aztán óriási erővel lőtt, de a léc megmentette az Arsenalt.

Hiába jött be Bendtner Walcott helyére, továbbra is a vendégek kapuja előtt zajlott a játék, előbb Rooney hámozta át magát két védőn, hogy a beadását egy harmadik bekk kivágja, majd Carrick bátorkodott, és harmincról laposan tüzelt - egy méterrel a jobb alsó mellé. Silvestre javított: a gólnál szerencsétlenül ért a labdába, a 75. percben viszont óriásit mentett: Giggs lágyan próbálta a szintén csereként beállt Berbatov fejére ívelni a labdát, de a francia védő hamarabb ért oda.

Forrás: MTI

Ronaldo ha nem is csetlett-botlott, de a megszokottnál kevesebbet trükközött

Giggs góllal ünnepelhetett volna, de hiába cselezte ki Almuniát és gurított az üres kapuba, az asszisztens lest jelzett, a visszajátszást elnézve centiken múlhatott. A 85. percben Fabregas szabadrúgása után Van der Sar kicsit árnyékra jött (ráadásul szépen hátba térdelte Ferdinandot, akit le is kellett cserélni), így Bendtner fejelhetett, de a kapura nem volt veszélyes a dán torony bólintása.

A négyperces hosszabbítás kezdetén Ronaldo csapott le egy kósza labdára, majd egy pattanás után a nézők közé bombázta 25 méterről. Ez volt a meccs utolsó helyzete, a Manchester United uralta a meccset, és megérdemelten nyert 1-0-ra, de azért ez nem az a megnyugtató előny, így a jövő héten esedékes visszavágón az Arsenal is bizakodva léphet pályára.