Társoldalunk:

A FIFA Puskás Ferenc-díjat alapít

2009.05.01. 18:19

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Puskás Ferenc-díjat alapít, amelyet a jövő januári FIFA-gálán adnak át először. Ezt Kisteleki István, a magyar szövetség elnöke mondta pénteken az MTI-nek. Az MLSZ vezetője jelen volt azon a Parlamentben tartott találkozón, melyen Bajnai Gordon miniszterelnök fogadta Joseph Blatter FIFA-elnököt.

"Ez hatalmas elismerés, hiszen a FIFA először alapít olyan díjat, melyet egy korábbi legendáról nevez el. A család, az MLSZ és a FIFA arról még egyeztet, milyen kritériumok alapján dőljön el, hogy az éves elismerést ki veheti át a hagyományos gálán" - tette hozzá Kisteleki.    

Az MLSZ elnökének tájékoztatása szerint a közel egyórás beszélgetésen szó esett a nemzetközi és a gyermekfutball problémáiról. Ezen belül kiemelte Blatter azon tervét, hogy a 6+5-ös szabályt elfogadtassa az Európai Unióval, mely szerint egy csapatban hat saját nemzetbeli játékos mellett maximum öt légiós futballozhatna. A kormányfő ebben támogatásáról biztosította a svájci sportdiplomatát. A gyermekfutball kapcsán egy olyan regisztrációs hálózat kiépítéséről esett szó, melyben az összes 6 és 18 év közötti labdarúgót nyilvántartanák.    

Bajnai Gordon - aki korábban kapusként maga is futballozott - kiemelte, hogy a labdarúgás rendkívül fontos az emberek számára, mert reményt, hitet és örömöt adhat nekik a jelenlegi helyzetben. Blatter pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy a magyar válogatott kvalifikálja magát a jövő évi világbajnokságra, s így Bajnai is ellátogat majd a Dél-afrikai Köztársaságba.    

Blatter a találkozó után arról beszélt, hogy szerinte a magyar futball ismét jó úton jár, ezt jelzik a válogatott sikerei, továbbá a telki edzőközpont megvalósulása, melynek szombati átadására érkezett Magyarországra. A beruházást a FIFA is támogatta. A telki létesítményt alapvető szükségletnek nevezte a futball fejlesztéséhez, szerinte ilyen komplexumok nélkül ma már elképzelhetetlen, hogy sikeresek legyenek egy ország csapatai.    

A labdarúgás elsőszámú vezetője egy kérdésre válaszolva beszélt a dél-afrikai vb kapcsán felmerülő problémákról is. "Minden ilyen nagy volumenű rendezvény magával von problémákat, jelen esetben a biztonságot szokták emlegetni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is szembe kellett ezzel néznie Peking esetében, de sikerrel megoldotta, s mi is ezt szeretnénk Dél-Afrika esetében. Afrika rengeteget adott a világ labdarúgásának, mind játékosok, mind válogatottak szintjén, s itt az ideje, hogy a világ futballja most ezzel a vb-vel viszonozza ezt".    

A svájci sportdiplomata a találkozón egy névre szóló FIFA-zászlóval ajándékozta meg a kormányfőt, aki egy ezüst érmét adott át Blatternek. A FIFA elnöke pénteken 13 órakor érkezett Budapestre, s a találkozó után az impresszionista festészet rajongójaként a Kogart Galériába ment. Szombaton részt vesz egy díszebéden a Parlamentben több miniszter jelenlétében, majd a telki edzőközpont délutáni átadásán, vasárnap pedig köszöntőt mond ugyanott az MLSZ éves közgyűlésén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK