Vágólapra másolva!
Míg Európában egy teljes szezon alatt bonyolítják le a Bajnokok Ligáját, a sorozat dél-amerikai megfelelőjét, a Libertadores-kupát fél év alatt lezavarják. Így aztán a februárban kezdődött erőpróbán máris befejeződtek a csoportküzdelmek, és kialakult a legjobb 16 mezőnye, számos meglepetéssel. 

Az egyik legnagyobb szenzációt az argentin klubok gyenge szereplése jelentette. A sorozatban az erőviszonyoknak megfelelően Brazília és Argentína indíthatja a legtöbb csapatot, mint a két országnak öt-öt képviselője volt a csoportkörben. Mm míg valamennyi brazil gárda továbbment, addig az argentinok közül ez csak kettőnek sikerült.

Az egyik nagy esélyes, a Boca Juniors favorithoz méltó módon szerepel, hat mérkőzéséből ötöt megnyert, így csoportelsőként jutott tovább, míg az Estudiantes második lett a brazil Cruzeiro mögött. Érdekesség, hogy mind a két argentin továbbjutó elsősorban a nagy öregeknek köszönhette a jó szereplést: a Bocánál Juan Román Riquelme, illetve Martín Palermo volt a főszereplő (utóbbi négy gólt ért el, és legutóbbi, Deportivo Tachira elleni duplázásával már több mint 200 gólnál jár a Boca színeiben), míg az Estudiantesben a tavaly a kontinens legjobbjának megválasztott Juan Sebastián Verón vitte a prímet.

A másik három argentin együttes viszont leszerepelt, és ez különösen igaz a patinás River Plate-re, amelynek pedig papíron nem volt nehéz csoportbeosztása, a paraguayi Nacional, illetve a perui Universidad San Martín sem tűnt kemény ellenfélnek. A River azonban mindhárom idegenbeli találkozóját elveszítette, és otthon az uruguayi Nacionallal is csak döntetlent játszott, így a harmadik helyre szorult. A Lanús és a San Lorenzo pedig még rosszabbul járt, hiszen ez a két együttes egyaránt utolsó lett a maga csoportjában. Ahhoz képest, hogy tavaly a legjobb 16 között öt argentin együttes volt érdekelt, ez jelentős visszaesés.

Mindez egyben azt jelenti, hogy idén sokkal változatosabb az egyenes kieséses szakasz mezőnye: kilenc ország képviselteti magát a legjobb 16 között, márpedig erre tíz éve nem volt példa a Libertadores-kupában. A dél-amerikai nemzetek közül csak Bolívia és Kolumbia szállt ki a versenyből, előbbi esetében ez nem meglepetés, utóbbinál már annál inkább, hiszen a második fordulót még soha nem rendezték meg kolumbiai együttes nélkül. A legközelebb az Independiente Medellín állt a továbbjutáshoz, a csapatnak csak pár percet kellett volna kibírnia az uruguayi Defensor Sporting otthonában az utolsó csoportmeccsen. A rendes játékidő leteltekor még 3-3 volt az állás, amivel a medellíniek mentek volna tovább, ám a ráadás harmadik percében a hazaiak focistája, Álvaro Navarro megszerezte a mindent eldöntő találatot, és kiejtette a kolumbiaiakat.

Forrás: AFP

De nem lesz ott a legjobb 16 között a címvédő LDU Quito sem - hasonló esetre az elmúlt tíz évben csak egyszer volt példa, két esztendeje a brazil Internacional bukta el a csoportkört azok után, hogy egy évvel korábban megnyerte a trófeát. Az LDU-nak most ráadásul esélye sem volt a továbbjutásra, amit csak részben magyaráz, hogy a klub rendkívül nehéz csoportba került: a quitóiak a chilei Colo Colóval, valamint két brazil gárdával, a Sport Recifével és a Palmeirasszal mérkőztek, és azok után, hogy első meccsüket 3-2-re megnyerték a Palmeiras ellen, már csak egy pontot szereztek.

Hosszú idő után viszont ismét lesz perui csapat a második körben, köszönhetően annak, hogy az Universidad San Martín minden várakozást felülmúlva szerepelt. A mindössze öt évvel ezelőtt alapított egyesület valósággal berobbant a dél-amerikai futballba: a limai egyetem klubja három évvel megalakulása után bajnokságot nyert hazájában, és immár ott van a kontinens 16 legjobb együttese között.

A következő forduló párosítása: Grémio-Universidad San Martín, Boca Juniors-Defensor Sporting, Nacional-San Luis, Sao Paulo FC-Guadalajara, Cruzeiro-Universidad de Chile, Sport Recife-Palmeiras, Libertad-Estudiantes, Caracas FC-Deportivo Cuenca. Az első mérkőzéseket május 6-án, a visszavágókat május 13-án rendezik.

www.global-soccer.eu