Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-bajnokság csúcsrangadóján a Real Madrid ugyan 1-0-ra vezetett, az ellenállhatatlan formában futballozó FC Barcelona azonban a szünetig 3-1-re fordított, majd 6-2-re győzött, s így már hét ponttal vezeti a tabellát. Matematikailag még van esélye a Real Madridnak a címvédésre, ám az évszázad csodája lenne, ha innen felállnának Raúlék. A 157. alkalommal megrendezett El clasicón a katalán együttes - 50 vereség és 14 döntetlen mellett - 15. győzelmét szerezte meg a Santiago Bernabeuban.

Primera División, 34. forduló:
Real Madrid - FC Barcelona 2-6 (1-3)
Santiago Bernabeu-stadion, 80 ezer néző
v.: Alberto Undiano Mallenco
Real Madrid: Casillas - Ramos (Van der Vaart, 72.), Metzelder, Cannavaro, Heinze - Robben (Garcia, 79.), Gago, Diarra, Marcelo (Huntelaar, 59.)- Higuaín, Raúl.
Barcelona: Valdés - Alves, Pique, Puyol, Abidal - Xavi, Toure (Busquets, 85.), Iniesta (Krkic, 85.) - Messi, Eto'o - Henry (Keita, 61.).
gól: Higuain 14.), Ramos (56.), illetve Henry (18., 58.), Puyol (20.), Messi (36., 75.), Piqué (83.)
sárga lap: Ramos (25.), Marcelo (45.), Van der Vaart (74.), Garcia (85.), illetve Abidal (23.), Puyol (39.)

Első félidő - 1-0-ról 1-3

A jó formában lévő Real Madrid úgy készült az FC Barcelona elleni El clásicóra, hogy ha nyer, akkor már csak egy pont előnye lesz az örök riválisnak - amely korábban már 12 ponttal is vezette a Primera Divisiónt.

A 80 ezer néző többsége nemhiába ugrott fel ünnepelni a 14. percben, amikor Ramos a jobbszélről pazarul tekert középre Abidal mellől, az érkező Higuaín pedig hat méterről a kapu bal oldalába fejelt (1-0).

A madridiak majd' kiugrottak örömükben a bőrükből, és négy percig jogosan bíztak abban, hogy van még esélyük a címvédésre. De csak négy percig, mert ekkor a vendég barcelonaiak beindították megállíthatatlan futballgépezetüket. Messi varázslatos emeléssel Henryt ugratta ki, aki az ötös bal sarkáról jobbal lőtte el a labdát Casillas alatt (1-1).

Nem telt el két perc, s Xavi bal oldali, alapvonalhoz közeli szabadrúgása után Puyol látványos fejessel, hét méterről már a vezetést is megszerezte a Barcának (1-2). Hogy mennyire szereti trónfosztásra készülő csapatát, azt a csapatkapitányi szalagra adott csókos gólörömmel jelezte.

Ritkán látni futballpályán olyan lendületes futballt, mint amilyet ekkor produkált a két csapat. Mindkét gárda középpályájája átjáróház volt, ám ezt a nézők egyáltalán nem bánták, hiszen percenként helyzetet láthattak.

A 22.-ben például a Real-szélső Robben ziccerét védte Valdes, a 29.-ben Messi szemfüles passza után Iniesta közelről lőtt Casillasba, majd a 32.-ben Raúl remekül fordult kapura, és 17-ről, ballal épphogy a felső kapufa felé bombázott. A másik oldalon rögtön jött a Messi-válasz, az argentin zseni rendkívül éles szögből beívelés helyett ballal kapura emelt, a nyújtózkodó Casillas épphogy meg tudta kaparintani a labdát. Messié volt a következő helyzet is, 16-ról, jobban gurított kevéssel a jobb kapufa mellé.

A 2009-es év Aranylabda-várományosa a 36. percben már nem kegyelmezett: Xavi labdaszerzése után a szokásos apró lépteivel indult meg a Real-kapu felé, és a becsúszó Cannavaro mellett higgadtan helyezett a jobb alsó sarokba egy bokamozdulattal (1-3).

Forrás: AFP

Hatszor ünnepeltek a Real-kapu előtt a gránátvörös-kék mezes vendégek
(még több kép)

A gól után kevéssel Iniesta a 16-os vonaláról eresztett meg egy nagy bombát, amely centikkel kerülte el a bal kapufát. A 40. percben szorosabbá válhatott volna a meccs, ha Puyol 16-oson belüli kezezéséért 11-est ítél a játékvezető, ám nem tette, így 1-3-mal fordultak a csapatok.

Második félidő - fél tucatig meg sem állt a Barca

A második játékrész elején Henry nagy tapsot kapott, amikor a balszélen esernyőcsellel átverte Sergio Ramost, igaz, az akcióból végül nem lett semmi. Az 56. percben aztán épp a "sértett" Ramos tette szorossá a meccset, Robben balos szabadrúgása utáni közeli fejesével 2-3-ra módosította az állást.

Az első félidőben 1-0-nál négy percig bizakodtak a Real-hívek, ezúttal viszont csak két percig örülhettek (?) annak, hogy közelebb kerültek a kedvencek az ellenfélhez. Az 58. percben ugyanis talán végleg elszálltak az aranyos álmok: egy kontra után Henry megelőzte a 20 méterre kifutó Casillast, finoman ellőtt labdája a hálóban landolt, és ezzel ismét jelentősre nőtt a Barca-előny (2-4).

Nem sokkal később Messi közelről ziccert hibázott, de a 75. percben már nem: Xavi a 16-osnál lefordult védőjéről, a meginduló Messihez passzolt, aki egy lövőcsel után négy méterről mattolta Casillast (2-5).

A 83. percben a nem éppen góljairól híres Piqué egy Eto'o-beadás után elsőre még Casillasba lőtt, ám másodjára már elgurította a szomorú Real-kapus alatt a labdát (2-6).

A hazai nézők egy része ekkor rögtön el is indult hazafelé, ami nem csoda: 35 éve nem kapott ekkor verést ősi riválisától a Real Madrid - 1974-ben a Cruyff-féle Barca 5-0-ra győzött a spanyol fővárosban.

Edzői nyilatkozatok

"Óriási lépést tettünk a bajnoki cím felé" - nyilatkozta a lefújás után Pep Guardiola Barca-edző. "Nem akartunk elbújni a Bernabeuban, próbáltunk bátrak lenni és győzelemre játszani, mint ahogyan tettünk ezt az egész szezon során. Nem könnyű itt diadalmaskodni. Ez az életem futballról szóló fejezetének a legboldogabb napja, mégpedig azért, mert rengeteg embert boldoggá tettünk a győzelemmel."

A Barca a BL-ben hazai pályán csak 0-0-t játszott a Chelsea-vel, nagy kérdés, hogy Londonban is tud-e majd gól(oka)t szerezni a katalán gárda. "Ez a siker nagy lökést ad számunkra a Chelsea elleni meccs előtt. Róma (a finálé helyszíne) egyre közelebb van hozzánk. Nem vagyunk fáradtak -bátornak kell lennünk, és meg kell próbálnunk a döntőbe jutást" - tette hozzá Guardiola.

A csúcsrangadó góljai:


A madridiak trénere, Juande Ramos így értékelte a súlyos vereséget: "Nagyon keserű a szánk íze, mert elvesztettük a meccset és egyúttal a bajnoki reményeinket is. A Barcelona egy szinttel feljebb van nálunk. Jobbak voltak, ám az első gólokat védelmi hibáink után szerezték, és ezzel kerültek előnybe. Ezután fel kellett gyorsítanunk a játékot, s ennek csúfos kudarc lett a vége."

"Az európai nagycsapatok (Barcelona és Liverpool) megvertek minket, s ezen illik elgondolkodunk, még akkor is, ha nagyon fájó. Ha visszaemlékeznek az idegenben vívott meccsünkre, azon visszahúzódtunk, s azért kritizáltak minket, hogy úgy játszunk, mint egy kiscsapat. Ma nem volt más választásunk, mint kockáztatni, és mindent egy lapra feltenni a győzelemért - ám ez most nem működött."

A hátralévő négy fordulóról is szólt Ramos: "Ma és holnap még szomorúak leszünk a vereség miatt, ám keddtől már profinak kell lennünk, és harcolnunk kell addig, amíg matematikailag van esélyünk a címvédésre."

A következő körben a Real Madrid a Valencia vendégeként lép pályára a Mestallában...

Statisztikák

Real Madrid - Barcelona
lövések (ebből kapura tartott): 5(4) - 17(13)
szabálytalanságok: 22 - 9
szögletek: 3 - 2
lesek: 2 - 3
labdabirtoklás: 37% : 63%
sárga lapok: 4 - 2
védések: 7 - 2

További szombati eredmények:
Villarreal - Sevilla 0-2 (0-0)
gól:
Luis Fabiano (58.), Kanouté (85.)

Numancia - Málaga 2-0 (1-0)
gól:
Moreno (1.), Del Pino (62.)

vasárnap:
Deportivo La Coruna - Valladolid 17
Real Mallorca - Getafe 17
Osasuna - Recreativo Huelva 17
Racing Santander - Almería 17
Sporting Gijon - Athletic Bilbao 17
Espanyol - Valencia 19
Real Betis - Atlético Madrid 21

Az állás:
1. Barcelona 85 pont
2. Real Madrid 78
3. Sevilla 60
4. Valencia 56/33 meccs
5. Villarreal 55
6. Atlético Madrid 52/33
7. Málaga 51
8. Deportivo La Coruna 50/33
9. Mallorca 42/33
10. Real Valladolid 41/33
11. Athletic Bilbao 40/33 (gólkülönbség: 44-54)
12. Almería 40/33 (40-52)
13. Racing Santander 39/33
14. Real Betis 37/33
15. Osasuna 36/33
16. Espanyol 35/33
17. Getafe 34/33
18. Sporting 33/33
19. Numancia 31
20. Recreativo Huelva 30

góllövőlista:
27 -
Eto'o (Barcelona)
25 - Villa (Valencia)
24 - Forlán (Atlético)
23 - Messi (Barcelona)
19 - Henry (Barcelona), Negredo (Almería), Higuaín (Real Madrid)
18 - Raúl (Real Madrid)
17 - Kanouté (Sevilla)
15 - Agüero (Atlético)