Vágólapra másolva!
2010-es dél-afrikai és a 2014-es brazil torna után, újra Európába jöhet a labdarúgó-világbajnokság. Hat UEFA-tagállam négy pályázatban jelezte rendezési szándékát: a spanyolok és a portugálok illetve a hollandok és a belgák közösen, Oroszország és Anglia önállóan rendezné meg a 2018-as vb-t. De reménykedik Ausztrália, Japán, Indonézia, Mexikó, illetve az Egyesült Államok is.

2007-ben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, a jövőben nem folytatja a korábban meghirdetett rotációs politikát, amelynek köszönhetően kontinensről kontinensre vándorolt az esemény. Az új rendszer szerint Afrika 2018-ban, Dél-Amerika pedig 2018-ban és 2022-ben sem rendezhet vébét, így kilenc év múlva minden bizonnyal ismét az öreg kontinensen lehet majd megszerezni a Rimet-kupát.

A rendezés egyik feltétele, hogy a pályázó ország(ok)nak legalább tizenkét 40 ezer fős és legalább egy 80 ezer férőhelyes stadionnal kell rendelkeznie.

A pályázók:

Ausztrália

Kevin Rudd miniszterelnök 2008 telén bejelentette, hogy a kormány 45,6 millió dollárral támogatja az Ausztrál Labdarúgó Szövetséget a pályázat előkészítésében. Az ország U20-as vébét korábban már kétszer rendezett, és szintén ennyiszer adott otthont az Ázsiai Nemzetek Kupájának. Ezen kívül több nagy esemény házigazdájaként is bizonyított már - gondoljunk csak a 2000-es olimpiára vagy a rögbi-világbajnokságra. Sepp Blatter, a FIFA elnöke viszont jelezte, inkább a 2022-es esélyeket látja megalapozottnak, nem valószínű, hogy 2010 és 2014 után ismét a déli félteke kapja a futballvébé rendezési jogát.

Fő stadion: MCG (Melbourne), 100 108 férőhely.

Anglia

Az angolok 1966-ban rendeztek már világbajnokságot, sőt 1996-ban Európa bajnokságot is. Ezúttal David Beckham, Fabio Capello és Wayne Rooney vezérletével újra próbálkoznak, s a szakértők szerint jók az esélyeik.

2012-ben London olimpiát rendez, de az biztos, a hibátlan lebonyolítás nem javítja az angol esélyeket, hiszen az ötkarikás játékok végéig már meghozza a döntést a FIFA, viszont az előkészületek alatt felmerülő esteleges problémák negatív pontokat szerezhetnek az angoloknak.

15 város jelentkezett, amely szívesen vendégül látná a vébé mezőnyét, ezeknek be kell mutatniuk, hogy infrastruktúrájuk elég fejlett. Stadionjaik, edzőpályáik alkalmasak a rendezésre, ráadásul van elég hely a drukkerek számára szurkolói parkok létesítésére. Sepp Blatter egy nyilatkozatában elejtette, inkább az önállóan pályázó országokat támogatják, úgyhogy gyakorlatilag egyetlen vetélytárs maradt, az oroszok.

Hogy mi teheti vonzóvá az angol pályázatot. Az, hogy a futball nemzeti sportként van jelen az országban. A pályázat kiemeli, hogy a Premier League 2007-2008-as idényében 14 millió néző a helyszínen tekintette meg az összecsapásokat, a nagyobb létszámú másodosztályra 16 millióan voltak kíváncsiak. Amikor Anglia a 2006-os világbajnokságon nyolc közé jutott, körülbelül 30 millióan nézték tévén keresztül a meccset. A gyerekek körében a fiúk 81, a lányok 31 százaléka focizik. Több mint 37 ezer csapat tartozik a labdarúgó-szövetség égisze alá, melyek 1700 bajnokságban, 45 ezer pályán játszanak 30 ezer képzett edző és 27 ezer játékvezető vezetésével.

A létesítményhelyzet megoldott, Angliában nagyszerű stadionok vannak. A legendás Wembley mellett olyan arénák jelezték rendezési szándékukat, mint a Manchester otthonául szolgáló Old Trafford, az Arsenal Emirates-stadionja, vagy a szintén különleges atmoszférával bíró newcastle-i St. James's Park. A pályázat mellett szól a vasút- és az úthálózat, illetve a légi közlekedés fejlettsége is.

Fő stadion: Wembley (London) 90 ezer férőhely.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Belgium és Hollandia

A két ország Luxemburggal hármasban nyújtotta be a pályázatát, bár a legkisebb Benelux-államban nem rendeznének meccset, s nem is kvalifikálná magát az automatikusan, de otthont adhatna egy FIFA-kongresszusnak. Láttunk már sikeres páros rendezést, gondoljunk csak a 2002-es japán-koreai közös rendezésű vébére, illetve a 2000-es belga-holland Eb-re. A FIFA azonban a hírek szerint túl kicsinek tartja a két államot egy vb megrendezésére, egyelőre a stadionok se felelnek meg a követelményeknek, úgyhogy valamiféle csoda kellene ahhoz, hogy ez a duó nyerjen. Főleg hogy a másik páros pályázat sokkal erősebbnek tűnik.

Fő stadionok: King Baudouin, (Brüsszel), 50 122 férőhely; De Kuip(Rotterdam) 51 577 férőhely.

Indonézia

Mielőtt megdöbbennénk: az indonézek egymilliárd dollárt fordítanának az infrastruktúra fejlesztésére, illetve új stadionok építésére. A pályázat a "Zöld Világbajnokság, Indonézia 2018" nevet kapta, azt remélve, hogy az aktuális környezetszennyezési problémákat középpontba állítva megkaphatják a rendezés jogát. "Környezetbarát fejlesztésekkel és beruházásokkal tervezzük kiépíteni a szükséges infrastruktúrát" - mondta az Indonéz Labdarúgó Szövetség elnöke. Ezzel együtt nem valószínű a végső siker, a FIFA nem fog ekkora kockázatot vállalni.

Fő stadion: Bung Karno (Jakarta), 88 ezer férőhely.

Japán

Első ázsiai ország lehet, amely kétszer rendez vébét. Ugyan egyelőre nincsenek százezres stadionok, de arra számítanak, hogy a 2016-os olimpiai rendezés elnyerésével két legyet üthetnek egy csapásra. Hogy mennyire az ötkarikás játékoktól függ a sikerük, azt a szövetség első embere maga jelentette ki: "Amennyiben nem nyerjük meg az ötkarikás játékok rendezési jogát, erősen lecsökkenek az esélyeink a vb-rendezésre."

Fő stadion: Nissan-stadion (Jokohama) 72 ezer férőhely.

Mexikó

2014-re is pályázott már a közép-amerikai ország, akkor az orra elől vitte el a jogot Brazília. Mexikó lenne az első ország, amely harmadszor rendez világbajnokságot. Jelenleg 13 új stadion építése zajlik, ezenkívül itt található a világ egyik legnagyobb, 105 ezer férőhelyes arénája. Pont a brazil rendezés csökkenti az esélyeiket, nem valószínű, hogy kétszer egymás után latin-amerikai ország kapja a vébét.

Fő stadion: Azték-stadion (Mexikóváros), 105 ezer férőhely.

Oroszország

Oroszország nagyon bízik abban, hogy a 2014-es téli olimpiai játékokra elkészülő öt stadion megfelelő lesz a világbajnokság lebonyolítására is. Az, hogy az ország óriási (11 időzóna is van), illetve, hogy a lengyel-ukrán 2012-es Eb előkészületei nagyon rosszul állnak, nem javítja az esélyeiket.

Vitalij Mutko az Orosz Labdarúgó Szövetsége elnöke szerint legalább 10 város kell megfelelő infrastruktúrával egy sikeres lebonyolításhoz, amely fellendíthetné az ország turizmusát. "Válságok jönnek, mennek, de a futball örök" - mondta áprilisban. Elmondása szerint az ország kész 10 milliárd(!) dollárt áldozni a tornára.

Öt alkalmas stadion elkészül 2013-ra - kettő Moszkvában és egy-egy Szentpéterváron, Kazanyban és Szocsiban. Mindenesetre rengeteg létesítmény található Moszkvában, amelyek egy felújítás után bevethetők lennének, így nem kéne az Urálon túlra meccseket vinni, s ki lehetne küszöbölni az időzónák miatt felmerülő problémákat. Az oroszok a szövetségi kapitányukat, a világszerte elismert Guus Hiddinket szeretnék megnyerni pályázatuk nagykövetének.

Fő stadion: Luzsnyiki (Moszkva), 78 360 férőhely.

Spanyolország és Portugália

Nyolc, az UEFA által ötcsillagosra minősített stadion található a két országban, amely Európában egyedülálló. A spanyolok rendeztek már 1982-ben világbajnokságot, a portugálok pedig 2004-ben Európa bajnokságot. A dél-amerikai szavazatokra a nyelvi és a kulturális rokonság miatt feltehetőleg számíthatnak. Igazából minden adott egy sikeres rendezéshez, a felek. Raúlt és Figot kérték fel a pályázat nagykövetének.

Fő stadionok: Estadio da Luz (Lisszabon), 62 ezer férőhely; Santiago Bernabéu (Madrid) 80 354 férőhely.

Egyesült Államok

1994-ben rendezett már vébét az USA, az akkor nézőcsúcsokat és bevételi rekordokat döntögetett. Ötven államban 70 stadiont jelöltek meg lehetséges helyszínként a szervezők, 58 már jelezte is, hogy szívesen fogadná a világ legjobb labdarúgóit. Ezek a stadionok labdarúgócsapatok otthonai, de inkább NFL-arénák, amelyek óriási befogadóképességgel és rettentően fejlett infrastruktúrával rendelkeznek. Az amerikai elnök, Barack Obama megválasztása után levelet is írt Sepp Blatternek a FIFA elnökének, melyben a pályázatuk támogatását kérte. A legerősebb nem európai pályázónak tekinthető.

Fő stadion: Rose Bowl (Pasadena), 91 000 férőhely.