Vágólapra másolva!
Az Everton 14 év után első trófeáját gyűjtheti be, a Chelsea pedig diadallal búcsúzhat Guus Hiddink vezetőedzőtől az angol labdarúgó FA-kupa szombati  döntőjében.

A kollégái által a szezon legjobbjának választott David Moyes irányította liverpooli együttes - amely tavaly és idén is ötödik lett a Premier League-ben - legutóbb 1995-ben ünnepelhetett valamelyik sorozatban, akkor is az első számú angol kupában ért fel a csúcsra a Manchester United 1-0-s legyőzésével. Az idei elődöntőben ismét a MU-val néztek farkasszemet, s végül nagy meglepetésre tizenegyesekkel kiejtették esélyesebb riválisukat. A fináléban sem ők a favoritok, bár a bajnokságban kétszer is gól nélküli döntetlent játszottak a londoniakkal.

Az Everton a legutolsó kilenc meccséből csak egyet veszített el, és az utolsó fordulóban is magabiztosan nyert 2-0-ra Gera Zoltán csapata, a Fulham ellen. A Liverpool, az Aston Villa és a Manchester United kiejtése után a negyedik komoly skalpját is begyűjtheti, a végső győzelmet is bezsebelve ezzel.

David Moyes dolgát rengeteg sérülés nehezíti. Jagielka, Arteta, Yakubu, Anichebe és Turner biztos nem játszhat, felépült viszont Phil Neville és Steven Pienaar. Jo, a Manchester Citytől kölcsönben lévő brazil csatár a szerződése értelmében nem játszhat kupamérkőzésen.

A 2007-es FA-kupa-győztes Chelsea harmadikként zárt a Premier League-ben, s ha nem nyer szombaton, akkor egymás után a második idényét zárja trófea nélkül. A játékosokat azonban nemcsak ez a tény motiválhatja, hanem az is, hogy szép ajándékkal búcsúzzanak a távozó Hiddinktől, aki - miután Roman Abramovics tulajdonos kérésére januárban elvállalta a csapat irányítását - a folytatásban ígéretéhez híven ismét csak az orosz válogatottra összpontosít. A szakemberrel február óta mindössze egy meccsen szenvedtek vereséget a londoniak, 21 mérkőzésükből 15-öt megnyertek.

"Nagyon szeretünk vele dolgozni és nagyon szerettük volna, ha marad, de persze megértjük a körülményeket. Mindenesetre jó lenne győzelemmel elköszönni tőle" - mondta a csapatkapitány John Terry.

Terry ott lesz a pályán, mint ahogy a térdsérülésből felépülő Frank Lampard és a sérvvel bajlódó Alex is, akit csak a kupadöntő után műtenek. Kihagyja viszont az összecsapást a sérült Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Joe Cole és Deco is.
Az FA-kupa döntőjét a Wembleyben rendezik szombaton 16 órától. Az Everton eddig ötször, a Chelsea pedig négyszer hódította el a trófeát.

A várható kezdőcsapatok
Chelsea: Cech - Bosingwa, Terry, Alex, A. Cole - Essien, Mikel, Lampard - Malouda, Drogba, Anelka
Everton: Howard - Hibbert, Yobo, Lescott, Baines - Osman, Neville, Cahill, Pienaar - Fellaini - Saha