Vágólapra másolva!
Ellenjelölt híján külön választás nélkül, egyedüli pályázóként már hétfőn a Real Madrid elnöke lett Forentino Pérez, aki 2000 és 2006 között egyszer már irányította a fővárosi elitklubot. Pérez már új edzőt is szerződtetett, keddtől Manuel Pellegrini lesz a Real Madrid futballistáinak új szakvezetője.

A Marca című tekintélyes madridi sportnapilap úgy tudja, a chilei szakember két évre szerződik a Realhoz, amely 4 millió eurót fizetett az 55 esztendős edző elengedéséért a Villarrealnak, az ott 2004 óta dolgozó Pellegrini szerződésének lelépési díjra vonatkozó záradéka alapján.

A Real címvédőként vágott neki a 2008/09-es szezonnak, de nemcsak titulusát nem védte meg - az FC Barcelona fosztotta meg elsőségétől -, de az utóbbi évek gyakorlatát követve ezúttal is híján maradt bármiféle nemzetközi sikernek. A kispadon a német Bernd Schustert ez év elején felváltó Juande Ramón szerződése lejárt, zsinórban öt bajnoki vereség után pedig nem meglepő, hogy nem marasztalták, hanem inkább Pellegrinitől várják a régi dicsőséges napok visszahozatalát.

És persze Péreztől, aki székfoglaló beszédében egységre szólított fel, a belső béke megteremtését kérte a Real Madrid híveitől, mindenkitől, az egyszerű szurkolóktól kezdve a bérletes pártoló tagságon át a támogatókig, hogy a egyesület "a 21. század legjobbja" legyen. A klub tiszteletbeli elnöke, Alfredo Di Stéfano jelenlétében szóló Pérez így fogalmazott: "Dicsőség és nagy felelősség irányítani a világ legfontosabb sporttintézményét", majd leszögezte, hogy változásra van szükség a Realnál, amelynek futballcsapata két bajnoki címen kívül három idény óta nem nyert semmi más trófeát.

Pérez nem csak új edzőt szerződtetett, de máris tanácsadójává nevezte ki Zinédine Zidane-t, a labdarúgócsapat korábbi francia világ- és Európa-bajnok játékmesterét. Ugyancsak eldőlt, hogy a klubigazgatói - egyben elnökhelyettesi - feladatokat az együttes egy másik volt kiválósága, a szintén világbajnok Jorge Valdano látja majd el, aki hasonló munkakörben már dolgozott a klubnál. Sportigazgatóként Miguel Pardeza váltja Predrag Mijatovicot.

A 62 éves régi-új elnök - aki egy építőipari cégbirodalom első embere - aligha áll meg a szakmai stáb átalakításánál. Pérez 2000 és 2006 közötti első elnökösködése idején a világfutball több korszakos egyénisége - Figo, Zidane, Ronaldo, Beckham - is a Real Madridban játszott, a csapat pedig története egyik legsikeresebb időszakát élte meg. Valami hasonlót várnak a Real Madridért szurkolók most is, főleg hogy az elmúlt napokban Pérez ismét nagy nevek Madridba hozatalával állt elő, egyik első lehetséges érkezőként említve Kakát, az AC Milan brazil sztárjátékosát.