Vágólapra másolva!
Egy elődöntős kiléte már ismert a Konföderációs Kupán, és csütörtökön akár két válogatott is csatlakozhat a spanyol együtteshez. Amennyiben érvényesül a papírforma, és az olasz, illetve a brazil csapat megnyeri a maga mérkőzését, akkor mindkét csapat bejut a legjobb négy közé.

Brazília ellenfele az Egyesült Államok lesz, amely az első találkozón alaposan megnehezítette az olaszok dolgát, ám végül 3-1-es vereséget szenvedett. Az amerikaiak a mérkőzés nagy részét emberhátrányban játszották végig Ricardo Clark kiállítása után, aki eltiltása miatt a brazilok elleni találkozót is kénytelen lesz kihagyni.

Helyére a mexikói származású José Francisco Torres kerülhet, de azt sem lehet kizárni, hogy Bob Bradley szövetségi kapitány egy védőt vezényel előre a középpályára. Más kérdés, hogy a brazilok ellen mindenképpen pontot kellene szereznie a csapatnak ahhoz, hogy maradjon esélye a továbbjutásra.

Az amerikai válogatott eddig 13 mérkőzést játszott a brazilokkal, és ebből 12-t elveszített, az egyetlen győzelmet az 1998-as Arany-kupán aratta - vagyis döntetlent még nem játszott a két csapat. Ráadásul a dél-amerikaiak az afrikai kontinensen eddig minden meccsüket megnyerték, vagyis a statisztika is mellettük szól.

Szakvezetőjük, Dunga azonban várhatóan változtat az Egyiptom ellen szerepelt gárdán: az AS Roma középhátvédje, Juan kisebb sérülése miatt maradhat ki (őt a Corinthiansból Miranda pótolhatja), de pihenőt kaphat a középpályás Elano, illetve a balhátvéd Kléber is. A brazil lapok szerint helyettük Ramires és André Santos kaphat játéklehetőséget. Kakáék számára persze még ebben a kissé felforgatott összeállításban is kötelező a győzelem.

Az első mérkőzésén remekül futballozó Egyiptom egy Olaszország elleni bravúrral tarthatná életben továbbjutási reményeit. Az afrikai gárdánál a brazilok ellen kiállított Ahmed al-Muhamadi eltiltott, de ő azon a találkozón is csak csere volt.

Az egyiptomiak egyébként hivatalos tiltakozást nyújtottak be az utolsó percben megadott tizenegyes miatt, mondván, a játékvezető és asszisztense is szögletet ítélt elsőre, és szerintük a negyedik játékvezető a lassítások alapján jelezte a kezezést - márpedig a FIFA direktívái tiltják a televíziós felvételek felhasználását. A FIFA persze elutasította az óvást...

Mohamed Zidan és társai mindenesetre hasonló teljesítménnyel alaposan megnehezíthetik az olaszok dolgát is, akik nem villogtak az Egyesült Államok ellen, és elsősorban a csereként beállt Giuseppe Rossinak köszönhették a győzelmet.

Az amerikaiaknak két gólt lőtt csatár várhatóan a kezdő tizenegy tagja lesz (Mauro Germán Camoranesi helyett), a védelembe pedig visszatérhet az első meccset sérülés miatt kihagyott Fabio Cannavaro - mégpedig Nicola Legrottaglie helyére.