Vágólapra másolva!
Az Újpest és a Celtic labdarúgócsapatának komoly közös tervei vannak, ám elképzelhető, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összeférhetetlenségi szabályzata miatt mégis meghiúsul a skót és a magyar klub együttműködése. Ennek nyomán az is előfordulhat, hogy William McStay hiába mutatkozott be hétfőn az újpesti játékosoknak, végül nem veheti át a lila-fehérek szakmai irányítását.

"Elmaradt hétfőn délelőtt szakmai stábunk új vezetőjének, William McStay bemutatása. A skót szakember családi okok miatt ma reggel sajnos nem érkezhetett meg Budapestre, illetve a Szusza Ferenc Stadionba, s várhatóan a következő napokban csatlakozik majd a Bükfürdőn edzőtáborozó csapathoz" - volt olvasható hétfőn az újpestiek hivatalos honlapján. McStay a médiával tényleg nem találkozott Budapesten, hétfőn este, Bükfürdőn viszont már bemutatták a játékosoknak.

A The Scottish Sun című napilap értesülései szerint előfordulhat, hogy a közleményben írottakkal ellentétben nem családi, hanem jogi oka van annak, hogy az Újpest a sajtónak még nem mutatta be nyilvánosan a 47 esztendős szakembert.

Az UEFA európai kupasorozatokra vonatkozó versenykiírása ugyanis kimondja: sem magánszemély, sem klub nem lehet közvetlenül és közvetetten sem kapcsolatban másik olyan csapattal, amelynek bármilyen adminisztrációs vagy szakmai módon befolyásolhatja a sportteljesítményét, márpedig ha a Celtic kiesik a Bajnokok Ligájából, akkor az Európa-ligában szembekerülhet az Újpesttel. A újpestiek korábban úgy nyilatkoztak, hogy McStay továbbra is a Celtic alkalmazottja maradna, a fizetését is az anyaegyesületétől kapná.

Az európai szövetség a két klub együttműködése kapcsán pontos információkat kért a csapatoktól azért, hogy megállapíthassa: az Újpest a skót klub fiókcsapatává válhat-e, és hogy a Celtic tartalékcsapatánál dolgozó Willie McStay átveheti-e az Újpest szakmai irányítását.

A The Scottish Sun szerint az Újpestnek az UEFA kérésére kellett lemondania a hétfői sajtótájékoztatót, s a lila-fehérek egészen addig nem is mutathatják be a skót edzőt, amíg az európai szövetség nem tisztázza a két csapattal a helyzetet.

Sallói István, az Újpest sportigazgatója az [origo] érdeklődésére elismerte, hogy az UEFA foglalkozik az üggyel, ugyanakkor hozzátette: a két klub maga kezdeményezte az európai szövetségénél, hogy vizsgálja meg a kérdést. "Nem az UEFA indított vizsgálatot, hanem az Újpest és a Celtic kért közös állásfoglalást a szövetségtől azért, hogy a lehető legtisztábban láthassunk ebben az ügyben" - mondta.

Kérdésünkre, hogy emiatt megszakadhat-e a két klub közötti kapcsolat, Sallói így válaszolt: "Nem hinném, hogy meghiúsul, de szeretnénk a legkörültekintőbben eljárni. Az UEFA gyors választ ígért, amit remélem, már a héten megkapunk."

Arra a felvetésre, hogy mi lesz McStayjel, ha az UEFA összeférhetetlenség miatt mégsem engedélyezi az együttműködést, Sallói kitérő választ adott, szavai azonban alátámasztották, hogy a hétfői közleménnyel ellentétben mégsem családi problémák miatt maradt el az új vezetőedző bemutatása. "Vannak technikai kérdések, ám McStay úrral nagy vonalakban már megegyeztünk. Ugyanakkor meg kell várnunk az UEFA válaszát, ezért várunk a bemutatással is. Én Nyonban voltam az Európa-liga-sorsoláson, így nincsenek pontos információim arról, hogy miért maradt el a sajtótájékoztató, ám biztos vagyok benne, hogy az Újpest a legkörültekintőbben igyekezett eljárni."

Az UEFA meg nem nevezett munkatársa a Sunnak így nyilatkozott az esetről: "Egyelőre az információgyűjtés folyamatánál járunk. Fontos, hogy meggyőződjünk róla, egyetlen szabályt sem szegnek meg a csapatok. Nem hivatalos vizsgálatról van szó, de közvetlenül felvettük a kapcsolatot a két klubbal." A Celtic részéről szintén megerősítették, hogy a klub egyeztet az UEFA-val.

A glasgow-i sztárcsapat - amely tavalyi bajnoki címét idén elveszítette a városi rivális Rangersszel szemben - célja a magyarországi kapcsolattal az lenne, hogy McStay felkutassa a közép- és kelet-európai tehetségeket, akik később a Celticben folytathatnák pályafutásukat. Cserébe a Celtic kezdőcsapatából kiszoruló játékosok, illetve a fiatalabb futballisták Újpesten szerezhetnének első osztályú meccsrutint.

A következő kiírásban a Celtic a Bajnokok Ligája selejtezőjében indul, és ha nem kerül fel a főtáblára, akkor az Európa-ligában összefuthat az Újpesttel, amelynek első lépésként a román Steauán kellene túljutnia.

Fiók vagy nem fiók?

Joe Böröcz, a lila-fehérek nemzetközi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója kedden az MTI-nek úgy fogalmazott: "Egyet leszögezhetünk, nem arról van szó, hogy az Újpest a Celtic fiókcsapata lesz."

A skót sajtóban "Feeder Clubként" írnak az Újpestről, ami fiókcsapatként fordítható, és a két klub tervezett együttműködése is nagyjából megfelel a szó definíciójának. Érdeklődésünkre a skót 7 Day Press munkatársa elmondta: a "Feeder Club" kifejezés arra utal, hogy az Újpest legjobb játékosai a Celtichez kerülhetnek, míg a Celtic a fiatal tehetségeit - további fejlődésük érdekében - kölcsönadja a magyar együttesnek. A Celtic célja az, hogy megtalálja a legjobb kelet-európai futballistákat, akik előbb Újpestre, majd a Celtichez kerül(het)nek.

Néhány éve a belga Oostend csapatával próbált hasonló együttműködést kötni a Celtic, ám az korántsem volt sikeresnek nevezhető. "Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy a Celticnél senki nem használta a 'Feeder Club' kifejezést, ez csak egy amolyan újságírói elnevezés, s kissé talán sértő azon együttműködő klubok felé, amelyek nem az angol, a spanyol, a német vagy az olasz bajnokságban szerepelnek" - mondta az [origo]-nak a futballszakíró.