Vágólapra másolva!
Valószínűleg nincs olyan edző a magyar élvonalban, aki még ne mondta volna el: csak akkor érdemes külföldi focistát igazolni, ha lényegesen jobb, mint a posztján bevethető hazai labdarúgó. Ennek ellenére évről évre rengeteg külföldi játszik az NB I-ben, s nem volt ez másképp a legutóbbi idényben sem. Hogy hozzájáruljunk a légióskérdés megválaszolásához, csapatba szedtük a 2008/2009-es Soproni Liga legjobb magyar, illetve külföldi játékosait, döntsék el egymás között, melyik társaság az erősebb.
LigaválogatottLégiósválogatott
kapuskapus
Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: AFP

Balajcza Szabolcs
A kaposvári nevelésű kapus 1998-ban mutatkozott be az NB I-ben, és a Rákocziban töltött évek után senkit sem lepett meg, hogy 2006-ban továbbállt Újpestre, akkor már ugyanis az élvonal legjobbjai között tartották számon. A liláknál is alapember lett, sőt, a társak csapatkapitánynak is megválasztották, ő pedig megbízható teljesítménnyel bizonyította, hogy lehet rá számítani. Remek szezont zárt, nem rajta múlt, hogy az Újpest kénytelen volt beérni az ezüstéremmel, egy rossz meccsére emlékszünk, de a Vasas elleni vereségnél az egész csapat gyatra volt.

0

1

Vukasin Poleksic
A bajnok Debrecen montenegrói kapusa a kecskeméti Romeo Mitrovic elől szerezte meg az egyes mezt. Az olasz Leccét is megjárt kapusnak komoly szerepe volt a Loki sikerében, hiszen a debreceniek ellen az ellenfélnek általában ritkán kerülnek helyzetbe, olyankor azonban bravúrra van szükség. Poleksic ebben a műfajban kiváló teljesítményre képes, népszerűségéről sokat elárul, hogy a debreceni szurkolók szerint ő minden idők legjobb kapusa, aki felhúzhatta a Loki mezét, a válogatottban szerzett tapasztalatok pedig Balajczával szemben is felé billentik a mérleget.

jobb oldali védőjobb oldali védő
Forrás: MTI

Forrás: [origo]

Forrás: www.ujpestfc.hu

Bernáth Csaba
Az ősdebreceni hátvéd igazi sportcsaládból származik, édesapja és testvére is futballozott, édesanyja pedig kézilabdázott. Az hazai élvonalban csak a Lokiban játszott, egy évet lehúzott a belga Royal Antwerp csapatánál is, aztán visszatért, és immáron négyszeres bajnoknak vallhatja magát. Igazi csapatember, aki ugyan veszített gyorsaságából, de még mindig helye van a legjobb jobbhátvédek között. Erőssége, hogy kiválóan ad be, de ha felmegy a támadásokhoz, akkor nem mindig tud visszaérni a helyére. Ezzel együtt jobb szezont járt, mint Dudic, így nálunk ő a jobbik jobbhátvéd.

1

1

Ivan Dudic
A jobbhátvédek közül az újpesti szerb a legjobb hazánkban futballozó légiós - már csak azért is, mert ebben a pozícióban más nem nagyon szerepelt rendszeresen az élvonalban. Persze ne legyünk igazságtalanok vele, hiszen fénykorában még a Benficában és a szerb válogatottban is szerepelt, aligha véletlen, hogy a szezon során mindössze két mérkőzést hagyott ki. Más kérdés, hogy a támadásokból nem nagyon vette ki a részét, a bajnokság során egyszer sem volt eredményes, és mindössze egyetlen gólpassz fűződik a nevéhez, ráadásul meglehetősen nagy hibaszázalékkal játszott.

középső védőközépső védő
Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: MTI

Korcsmár Zsolt
A magyar védőgeneráció egyik legígéretesebb tagja, aki 20 évesen stabil helyet harcolt ki magának az Újpest kezdőcsapatában és az U21-es válogatottban. Angliából és Olaszországból is érdeklődtek iránta, remélhetőleg nem az NB I-ben fog megöregedni. Jól fejel és az ellenfél kapuja előtt is feltalálja magát, amit bizonyít, hogy az előző szezonban öt gólt szerzett, ráadásul a középpályán is bevethető, sőt, egyes vélemények szerint ott még többet ki lehetne belőle hozni, amolyan Pirlo-szerepkörben. Ahogy a magyar játékosok többségének, úgy neki is fel kéne szedni egy kis izmot a felsőtestére, de a jövő embereként jár neki a pont.

2

1

Mladen Lambulic
Dudic a következő szezonban akár együtt is játszhat a lila-fehéreknél honfitársával, Mladen Lambuliccsal, aki a 2008-2009-es bajnokságban még az MTK színeiben szerepelt. A középhátvéd a fiatal kék-fehéreknél a rutint képviselte, a 30 bajnokiból huszonhármon pályára lépett, és két gólt is szerzett, igaz, az egyiket tizenegyesből. Egy alkalommal kiállították, de hogy nem nyújtott rossz teljesítményt, azt jól bizonyítja, hogy a Újpesten igényt tartanak rá - lehet, hogy éppen Korcsmárt kell majd pótolnia. Usain Boltra nem lenne veszélyes száz méteren, de a hozzáállása jó példa lehet a fiatalok számára, ahogy az MTK-nál is neki kellett terelgetnie az ifjakat.

középső védőközépső védő

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: MTI

Mészáros Norbert
Pápáról indult, majd Dunaújvárosban, a BKV Előrénél és Siófokon is játszott, utána következett egy cottbusi kitérő, hogy végül Debrecenben landoljon. Eredetileg jobb oldali középpályás volt, Miroslav Beranek csinált belőle belső védőt, és átlagon felüli gyorsaságát, valamint fejjátékát a hátvédsorban is jól kamatoztatja. A Juhász Rolandot idéző átváltozás előnyére vált, nagyon fontos láncszeme lett az itthon szinte egyeduralkodó Debrecennek, és elérte, hogy az ország legjobb belső védői között emlegessék.

3

1

Mico Smiljanic
A Budapest Honvéd közös megegyezéssel szerződést bontott szerb középső védőjével, aki pedig alapembernek számított a kispestieknél, és nagy szerepe volt abban, hogy a csapat elhódította a Magyar Kupát. Smiljanic korábban Diósgyőrben és az MTK-nál is stabil csapattag volt, de légióskodott Izraelben és Görögországban, mindenhol elégedettek voltak vele. Különösen remek helyezkedése, kiváló fejjátéka emelte az átlag fölé. Hosszú távon azonban mi inkább Mészáros mellé tennénk a voksunkat.

bal oldali védőbal oldali védő

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: MTI

Leandro
A brazil származású, védőként és középpályásként is jó teljesítményre képes Leandro 17 évesen, az MTK játékosaként mutatkozott be a magyar élvonalban, aztán Bükön, Szombathelyen és a Ferencvárosban is meg-megvillantotta a bal lábát, minek köszönhetően a válogatottba is bekerült. Hangulatember, annak minden előnyével és hátrányával, kreatív játékos, aki irányítóként is megállta a helyét Debrecenben. Télen Angliából csábították, most a lengyel Wisla Krakkow próbálta megszerezni, de mivel úton van a második gyerek, így lehet, hogy marad a Lokinál. Sokoldalúsága miatt veri újpesti ellenfelét.

4

1

Mirsad Mijadinoski
A balhátvéd posztján nem volt sok választási lehetőségünk, hiszen ebben a pozícióban nem sok légiós szerepelt az élvonalban. Az újpestieknél viszont alapember volt a macedón származású, ám svájci állampolgár Mirsad Mijadinoski, aki mindössze négy bajnokiról hiányzott. A magas futballista a pontrúgásoknál az egyik fő fegyvernek számított Újpesten, a bajnokság során háromszor is eredményes volt, igaz, védőmunkája sokszor hagyott kívánnivalót maga után. Technikás, de heves vérmérsékletű játékos, aki nehezen viselte a pénztelenséget, és címlapokra került, amikor emiatt húzódozott az edzőtáborba utazástól.

középpályásközéppályás
Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: dvsc.hu

Csordás Csaba
A kölyökképű szélső középpályás folytatta a családi hagyományt, édesapjához hasonlóan futballista lett. Bejárta az országot, rengeteg helyen játszott (többek között BVSC, MTK, Siófok, Sopron), de a sok váltás oka szerinte a csapatok pocsék gazdasági helyzetében keresendő. Jelenleg szülővárosában, Kecskeméten játszik, és a csapat történelmi, első élvonalbeli szezonjában 14 gólig jutott, e mellett gólpasszokkal tömte a társakat az élvonal egyik legalacsonyabb, egyben leggyorsabb játékosa. Elég ránézni az idénybeli statisztikákra, hogy miért Csordást hoztuk ki nyertesnek, nagyon fekszik neki a Sivic-féle, megalkuvás nélküli támadótaktikta.

5

1

Luis Arcangel Ramos
A bajnokság egyik pozitív meglepetése a Nyíregyháza hondurasi középpályása, Luis Arcangel Ramos volt, aki a sportnapilap osztályzatai alapján a jobb oldali középpályások között harmadik lett. Ramos, aki Nyitráról érkezett a Nyírségbe, 25 bajnokin egy gól mellett számtalan gólpasszal járult hozzá a Spartacus sikereihez. Nem csoda, hogy a bajnok Debrecen is szeretné leigazolni, a felek azonban egyelőre nem tudtak megegyezni a vételáráról. Nyíregyházán felfelé lógott ki a csapatból, kérdés, egy erősebb brigádban még jobb lenne, vagy csak egy lenne a sok közül.

középpályásközéppályás
Forrás: MTI

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Molnár Balázs
A védekező középpályás már 17 évesen debütált a ZTE-ben, később részese volt a zalaiak legnagyobb sikerének, a 2002-es bajnoki címnek is. Légiósként belekóstolhatott a spanyol (Espanyol) és a török bajnokság (Ankaraspor) légkörébe. Nagy munkabírású játékos, aki ugyan nem kápráztatja el brilliáns technikai trükkökkel a szurkolókat, de rengeteg labdaszerzése miatt kulcsszerepet tölt be, és akkor sem jön zavarba, ha a labdát meg kell játszani. Bár ezer szállal kötődik a nagy rivális ZTE-hez, az újoncként dobogón végző Haladás szurkolói is elfogadták és elismerik.

5

2

Mario Bozic
A bosnyák Mario Bozsic már el is hagyta a magyar ligát: az Újpest futballistáját a Slovan Bratislava vette meg, a szlovák bajnokcsapat 275 ezer eurót fizetett érte. A védekező középpályás kifejezetten nagy munkabírású, egyik erőssége a labdaszerzés, ugyanakkor a góllövéssel sem áll hadilábon, a 2008-2009-es bajnokságban hat találatig jutott, amelyek többsége távoli bombából született. Le sem tagadhatná délszláv származását, a pályán néha a kelleténél agresszívabb, hisztisebb, elég csak a Fehérvár elleni jelenetére gondolni.

középpályásközéppályás
Forrás: MTIForrás: [origo]Forrás: MTI

Böőr Zoltán
Debrecenben nevelkedett, itt is szerzett hírnevet magának az apró termetű, de annál fürgébb középpályás, aki a vonal mellett és belül is képes alkotni. 21-szeres válogatott, de az utóbbi években szinte többet harcolt a sérülésekkel, mint az ellenfelekkel. 2007 óta Győrben játszik, az előző szezonban a vártnál gyengébben teljesítő zöld-fehéreknél ő volt az egyik, akire nem lehetett panasz, a sportnapilap játékosrangsorában például élen végzett az osztályzatok alapján, így nem kell félnie attól, hogy áldozatául esik a csapatnál várható nagytakarításnak.

5

3

Nemanja Obric
Külföldi irányító középpályásoktól szinte hemzseg a magyar élvonal, a sportnapilap szerint ezen a poszton a három legjobb egyaránt külföldi. Közülük is kitűnik a Kaposvár szerb játékosa, Nemanja Obric, aki mindössze egyetlen bajnokit hagyott ki. A játékmester nem góllövő típus (csupán két alkalommal talált be), viszont remekül osztogatott és szolgálta ki a többeieket. Nem meglepő, hogy ő sem marad: nevelőegyesülete, a Crvena Zvezda 150 ezer eurót fizetett érte, és mivel az idény egyik legnagyobb meglepetését okozta, így Böőrt is lenyomta nálunk.

középpályásközéppályás
Forrás: MTI

Forrás: [origo]

Forrás: www.kecskemetite.hu

Czvitkovics Péter
Serdülőéveit még Fehérváron töltötte, innen szerezte meg az MTK, 16 évesen már az élvonalban játszott. Tehetsége alapján már rég külföldön kéne játszania, de volt, hogy a klubja nem engedte el, máskor a próbajátékon hiúsult meg a szerződés. 2007 óta a Lokit erősíti, a középpályán igazi jolly joker, ballal és jobbal is jól lő, de ha nem megy neki a játék, könnyen feladja. Tavasszal másik arcát mutatta, küzdött, hajtott, ha kellett, becsúszott, hozta a rá jellemző technikás futballt, és a végül debreceni fiestába torkolló Diósgyőr elleni bajnokin duplával bizonyult nyerőembernek. Pengésebb, kreatívabb játéka miatt győzte le Yannickot.

6

3

Yannick Mbengono
A bal oldalon a kecskeméti Yannick Mbengono a választottunk. Az ördöngősen cselező, gyors, bár néha kissé önzőnek tűnő kameruni középpályás, akit Kecskeméten csak Janikának hívnak, Kispesten ismerkedett meg a magyar futballal, innen került az Alföldre. Csak két bajnokit hagyott ki az idényben (mivel egyszer kiállították, így már csak az eltiltása miatt sem játszhatott többször), és hétszer is eredményes volt a meglepetésre remekült szerepelt újonccsapatban. Az élvonalba visszakapaszkodó Ferencváros már jelezte, hogy szívesen látná, úgyhogy izgalmas nyár elé nézhet.

támadótámadó
Forrás: MTI

Forrás: [origo]

Kabát Péter
Kispesten tanulta meg a futball alapjait, itt is lett élvonalbeli játékos, aztán a Vasashoz igazolt, ahol gólkirályi címig vitte, majd légiósnak állt, megfordult Törökországban, Bulgáriában és Ausztriában is. A 16-szoros válogatott támadó 2008-ban hazatért, és az Újpest alkalmazottja lett, ahol góljaival és gólpasszaival elég gyorsan elfogadtatta magát. Nem az a kimondott befejező csatár, bár 16 gólja önmagáért beszél, de az előkészítéshez is jó érzéke van, szögletei és szabadrúgásai után rengeteg gólt értek el a lilák, válogatott formában játszott a szezon nagy részében. És még Beckhamet is sikerült kiborítania.

7

3

Petar Divic
Az angyalföldieket erősítő Petar Divic válogatott már nem lehet, de a veterán támadó alighanem a teljes magyar élvonal egyik legjobb adottságokkal megáldott csatára. Divic saját bevallása szerint egy időben többet látogatta a gyorséttermeket, mint az edzéseket, de még időben sikerült leszoknia a hamburgerekről. A szerb csatár hét gólig jutott a szezonban, azonban tavasszal szinte egyáltalán nem játszott egy sérülés miatt, összesen csak 18 bajnokin lépett pályára. Nélküle a Vasas a bajnokság második felében szinte képtelen volt betalálni.

támadótámadó
Forrás: MTI

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: MTI

Rudolf Gergely
Nyíregyházáról indult, de 14 évesen már Franciaországban, a Nancy futball-akadémiáján pallérozódott, ahol végigjárta a korosztályos csapatokat, és a francia bajnokságban is megmutathatta magát. Kevés játéklehetőséghez jutott, így a hazatérés mellett döntött, Debrecenben tárt karokkal várták. Gyors, agilis csatár, látszik rajta, hogy jó kezekben volt külföldön, a válogatottban szokatlan szerepkörben is jól teljesített Tiranában. Sokan öncélúnak tartják, mivel néha olyankor is ő fejezi be az akciót, amikor a társ jobb helyzetben van. Igaz, amíg valaki 16 góllal a házi góllövőlista élén végez, addig az ilyen kritikákra megvan a megfelelő válasza.

8

4

Nemanja Nikolic
Az elmúlt szezonban a légiósok közül a kaposvári Nemanja Nikolic volt a legeredményesebb: a szerb támadó 15 gólt ért el, és ezzel ötödik lett az összesített góllövőlistán. Teljesítménye már csak azért is tiszteletet parancsol, mert ezt a 15 gólt mindössze 22 találkozón érte el. Könnyen lehet, hogy már nem sokáig lesz légiós: édesanyja révén magyar felmenőkkel is rendelkezik, így az állampolgárságot megkapva akár Erwin Koeman is számításba veheti. Mint ahogy az is előfordulhat, hogy az értékeit minden nyáron kiárusító Kaposvár őt is elengedi, ha valaki korrekt ajánlattal kopogtat, hírlik, hogy az Üllői úton szívesen látnák. Akkor legalább maradna zöld-fehérben.


Ajánlat: