Vágólapra másolva!
Kiesés a Konföderációs Kupán, csalódások az európai kupákban, világsztárok elvándorlása, veszteséges klubok - a La Gazzetta dello Sport szerint ez jellemzi most az olasz labdarúgást, amely az elmúlt tíz évben kétmilliárd eurós veszteséget volt kénytelen elszenvedni.

A lap szerint egyedül a bajnok Internazionale két éven belül - 2006-tól 2008-ig - 355 milliós veszteséget "termelt". A Serie A összforgalma az 2007-2008-as idényben 1,4 milliárd euró volt, ezzel szemben az angol Premier League 2,4 milliárd eurót produkált.

Az olasz együttesek nem rentábilisak, mert elmaradnak a nemzetközi sikerek, s alacsony a stadionok kihasználtsága. Az olasz élvonal az elmúlt szezonban 185 millió eurós bevételre tett szert jegyek és bérletek eladásából. Ezzel szemben Spanyolországban egyedül a Real Madrid 100 milliós bevételt könyvelhetett el a belépőkből.

A Juventus a rossz gazdasági helyzetre úgy reagált, hogy épülő stadionjában bevásárlócentrumot és szórakoztató központot hoz létre, s példáját az Inter is követni akarja. Az AC Milan megvált legnagyobb sztárjától, a brazil Kakától, ezenkívül csökkenti a játékosok fizetési keretét.

A klubok nagy reménye, hogy az új televíziós szerződésből több pénz folyik be, mint korábban. A 2010-es évtől ez kereken egymilliárd eurót jelentene a Serie A csapatainak, ami 200 millióval több az előző megállapodásban foglalt összegnél.