Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetést hozott a Konföderációs Kupa szerdai elődöntője, hiszen a szuperfavorit spanyolok 2-0-s vereséget szenvedtek az Egyesült Államoktól. Az Európa-bajnok válogatottnak ezzel megszakadt a veretlenségi sorozata, amely 35 találkozón keresztül tartott, és Spanyolország így nem döntötte meg, csak beállította Brazília világrekordját.

Amikor 2006. november 15-én a román válogatott barátságos mérkőzésen 1-0-ra győzött a spanyolországi Cádizban, valószínűleg kevesen gondolták, hogy Xaviék ezt követően ilyen pazar sorozatot produkálnak.

A széria 2007 februárjában, Manchesterben kezdődött, ahol Luis Aragonés együttese - szintén barátságos találkozón - 1-0-ra verte az angolokat, azóta pedig Iker Casillasék egészen szerda estig egyszer sem szenvedtek vereséget, amivel beállították a világrekordot.

Még döntetlent is csak ritkán játszottak: a 35 összecsapáson csak háromszor fordult elő, hogy nem nyertek. Az Izland elleni idegenbeli Eb-selejtezőn, egy Finnország elleni barátságos mérkőzésen, illetve az Eb negyeddöntőjében Olaszország ellen - utóbbi összecsapást viszont büntetőkkel megnyerték.

Az angolok elleni sikerrel kezdődött a spanyolok veretlenségi sorozata:

http://www.youtube.com/v/7-3lNF3EEYo&hl=en&fs=1&


A 35 mérkőzésen a spanyolok összesen 73 találatot ünnepeltek, miközben mindössze 12-t kaptak: csak egyszer lőttek nekik 90 perc alatt két gólt (2007 augusztusában a görögök ellen 3-2-re nyertek). Most Bloemfonteinben ez az amerikaiaknak is sikerült, és Spanyolország ezúttal nemhogy három, de egyetlen góllal sem tudott válaszolni.

Az Egyesült Államok elleni vereség hatalmas csalódás a spanyolok számára, ám ettől még az együttes veretlenségi sorozata rendkívül tiszteletre méltó, már csak azért is, mert a 35 meccs kétharmada tétmérkőzés volt. A sorozat alatt volt egy Európa-bajnokság, amelyen a spanyol válogatott aranyérmet nyert, a döntőben a németeket legyőzve, így jó időre lemosta magáról az örök vesztes bélyegét. A széria közben kapitánycsere is történt, hiszen a kontinensviadalt követően Luis Aragonés nem hosszabbított szerződést, és a helyére Vicente del Bosque került, aki tovább folytatta a sorozatot. Sőt a Real Madrid egykori mestere első 15 találkozóját mind megnyerte a csapattal, mégpedig úgy, hogy Puyolék a 15 összecsapásból csak kettőn kaptak gólt.

A legnagyobb büszkeség az Eb-döntős diadal:

http://www.youtube.com/v/fuatAjH-o7Y&hl=en&fs=1&


Del Bosque kapitánysága alatt, vagyis az Eb-t követően egészen a Konföderációs Kupa elődöntőjéig a veretlenségi sorozat tulajdonképpen egyetlen meccsen sem került veszélybe. Előtte is csak az Izland elleni, idegenbeli 1-1-es döntetlennél rezgett a léc, akkor viszont nem sok hiányzott ahhoz, hogy a veretlenségi széria már ott véget érjen. Izlandon a spanyolok Xabi Alonso kiállítása miatt több mint egy félidőt emberhátrányban futballoztak, és Andrés Iniestának csak öt perccel a lefújás előtt sikerült egyenlítenie. Akkor a döntetlen miatt Aragonés rengeteg kritikát kapott, kis híján menesztették...

Az olaszok elleni Eb-negyeddöntőn ez már nem volt téma, a meccs végeredménye 0-0 lett, és a spanyolok büntetőkkel mentek tovább. Persze ha kiesnek, akkor is veretlenek maradtak volna.

A 35 mérkőzésből álló sorozat gólkirálya David Villa, aki 22 alkalommal talált be, míg Fernando Torres "csak" nyolc gólt ért el ebben a periódusban. Az aligha véletlen viszont, hogy Iniesta az összes, válogatottban szerzett gólját ezen sorozat alatt érte el (ez hat találatot jelent), és a csapat nélküle kapott ki az Egyesült Államoktól, hiszen az FC Barcelona középpályása sérülés miatt nem utazhatott el Dél-Afrikába.

A sorozatot nyitó, Anglia elleni találkozón szerepeltek közül heten szerda este is ott voltak a kezdő tizenegyben, és közülük hatan már 2007 februárjában is alapemberek voltak: Casillas, Sergio Ramos, Carles Puyol, Joan Capdevila (vagyis majdnem a teljes védelem), valamint Xavi és Villa. Francesc Fabregas akkor csak csere volt, akárcsak David Silva, aki most az USA ellen nem játszott, de a Konföderációs Kupán a keret tagja volt.

Végül két védőbaki vetett véget a spanyol futballcsodának:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=5pF6F6Cv2vXeePgY


www.global-soccer.eu