Vágólapra másolva!
Rudolf Gergelyt, a bajnok Debreceni VSC csatárát választották meg a 2008/2009-es szezon legjobb játékosának a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki, Telkiben megtartott elnökségi ülésén. Eldőlt, hogy a július 25-én kezdődő bajnokság őszi szezonjában több kettős rangadóra is sor kerülhet.

Rudolf Erwin Koemantól, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányától és Kisteleki Istvántól, az MLSZ elnökétől vette át a Bozsik József-díjat. Az év vezetőedzője, a Szombathelyi Haladással bajnoki bronzérmes Csertői Aurél lett. Az idény felfedezettjének járó Hidegkuti Nándor-díjat a Debrecen futballistája, Varga József kapta meg. A gólkirálynak járó elismeréssel Bajzát Péter, a Győri ETO támadója lett gazdagabb.

Az új idény sorsolása előtt döntöttek arról is, hogy a július 25-én kezdődő NB I őszi szezonjában több kettős rangadóra is sor kerülhet. A versenybizottság megtárgyalta a Szombathelyi Haladás és a Ferencváros kérelmét, így ez a két csapat egymással játszik az első fordulóban, ám a találkozó elhalasztására nem adott lehetőséget az MLSZ.

A bizottság jelezte: irányított sorsolást végeztek, így több alkalommal is sor kerülhet kettős rangadókra, amelyeket a Puskás Ferenc Stadionban tartanának, azonban ebbe az egyesületeknek is bele kell egyezniük.

A kettős rangadó a 80-as évek második felében szűnt meg, ezeken négy fővárosi csapat vívott két egymást követő mérkőzést az akkor még Népstadionnak nevezett létesítményben. Ezúttal azonban nem feltétlen négy fővárosi csapat esetén lehet szó kettős rangadóról, ilyenre ugyanis csak az 5. és a 10. forduló kínál lehetőséget, hanem olyan eset is szóba jöhet, amikor vidéki gárda játszana rangadót egy fővárosi együttessel. Ilyen lehetőséget kínál például a 2. forduló, amikor a Budapest Honvéd az MTK-t fogadja, míg a Ferencváros a Zalaegerszeget látja vendégül.

A 14. forduló időpontja még kérdéses, ugyanis a válogatott világbajnoki selejtezős szereplésétől függ. Amennyiben a Erwin Koeman együttese pótselejtezős helyen végez csoportjában, akkor november 21-én rendezik a mérkőzéseket, amennyiben nem kell pótselejtezőt játszania, akkor egy héttel korábban lesznek a találkozók.

Az Újpest-Ferencváros rangadóra a 10. fordulóban kerül sor.

Soproni Liga, díjazottak (2008/2009)

Az év játékosa: Rudolf Gergely (DVSC-TEVA)
Az év vezetőedzője: Csertői Aurél (Szombathelyi Haladás)
Az év felfedezettje: Varga József (DVSC-TEVA)
Gólkirály: Bajzát Péter (Győri ETO) 20 góllal
Az év játékvezetője: Szabó Sándor
A Labdarúgásért-díj: Sziky Gyula (Nyíregyháza)
Az év roma származású labdarúgója: Fazakas Géza (Budapest Honvéd)
Az év utánpótlás labdarúgója az U19-es korosztályban: Ladányi Tibor (MTK)
Az év utánpótlás labdarúgója az U17-es korosztályban: Nagy Armand (Budapest Honvéd)
Az év utánpótlás bajnokcsapat edzője az U19-es korosztályban: Tamási Zsolt (MTK)
Az év utánpótlás bajnokcsapat edzője az U17-es korosztályban: Szalai László (Budapest Honvéd)
A legsportszerűbb csapatok a Soproni Ligában: 1. DVSC-TEVA, 2. Kecskeméti TE-ERECO, 3. Szombathelyi Haladás
A legsportszerűbb csapatok az NB II Keleti csoportjában: 1. Ferencvárosi TC, 2. DVSC-DEAC, 3. Makói FC
A legsportszerűbb csapatok az NB II Nyugati csoportjában: 1. FC Ajka, 2. Pécsi MFC, 3. Győri ETO
A legsportszerűbb U19-es csapat: Kecskeméti TE
A legsportszerűbb U17-es csapat: Kazinczbarcikai BSC