Vágólapra másolva!
Visszatér a futballba Luciano Moggi, a  Juventus korábbi igazgatója, aki központi szerepet játszott a 2006-os olasz bundabotrányban, a calciopoliban. A labdarúgástól eltiltott sportvezető inkognitóban lesz a Bologna alkalmazottja.

A calciopoli a 2006-os labdarúgó-világbajnokság előtti hónapokban robbant ki. Több északolasz klub éveken át rendszeresen lefizette a játékvezetőket és az ellenfeleket - a Moggi irányítása alatt álló torinói egyesület élen járt a gyakorlatban. A botrány után a Juventust a másodosztályba száműzték, az igazgatót pedig öt évre eltiltották a futballal kapcsolatos tevékenységektől, aki ezért nemhivatalosan tér vissza Serie A-ba.

"Moggi afféle keresztapa az olasz futballban" - nyilatkozta a BBC-nek Giancarlo Galavotti, olasz sportújságíró a botrány idején. Tény: a Juve erős embere egy ízben odáig ment, hogy bezárta az öltözőbe a feltételeivel egyet nem értő játékvezetőt.

Moggi kedden az Italpressnek teljesen másról nyilatkozott: "Valamit kezdeni kell magammal, ilyen egyszerű. Segítek a Menarini családnak új üzleti partnereket találni a klubjukhoz." Az egyesületet irányító famíliát a szurkolók tehetetlenséggel és gyenge, inkompetens vezetéssel vádolják, ezért Renzo Menarini klubigazgató és lánya, Francesca Menarini elnök szeretné ráncba szedni a klubot, lehetőleg elhibázott lépések és ésszerűtlen költekezések nélkül.

A Gazzetta dello Sport szerint Moggi tanácsadói szerepet vállal majd a Bolognánál, a hírt szerdán jelentik majd be a sajtónak. Moggi, a tulajdonos család és az edző, Giuseppe Papadopulo kedden beszélt egymással az együttműködés részleteiről. Az újság szerint a száműzött sportvezető konzulensi szerepvállalásával árnyék-sportigazgatóvá válna a likviditási gondokkal küzdő egyesületnél.

Kérdés ugyanakkor, hogy a Bologna hívei miként fogadják Moggi érkezését, akit a 2005-ös kiesés egyik felelősének tartanak. A Bologna osztályozón maradt alul a Parmával szemben a 2004/2005-ös idény végén, az első találkozón a Bologna idegenben nyert 1-0-ra, ám a visszavágón a 2-0-ra kikapott a Dall'arában. A találkozóra bundagyanú árnyéka vetült, amit a drukkerek a mai napig nem felejtettek el. "A pénzen és a piaci stratégián túl az is kérdés, mi lesz a lelkiismerettel és az erkölccsel" - zárja cikkét a Gazzetta.