Vágólapra másolva!
A klubnál eddig sportigazgatóként dolgozó Mezey György lett a Fehérvár FC labdarúgócsapatának vezetőedzője. A klub honlapjának szerdai híre szerint a tulajdonos szándékával összhangban az ügyvezetés július 1-i hatállyal, egy évre kérte fel a volt szövetségi kapitányt az együttes dirigálására. 

A 67 éves Mezey György a fehérvári futballklub szakmai vezetőjeként egy hónappal ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen külföldi edzőt szeretnének szerződtetni a csapat élére, a magyar edzőképzés egykori irányítója elsősorban német, spanyol vagy olasz szakemberben gondolkodott. Június 10-én a Fehérvár bejelentette, hogy megállapodtak a német Lothar Matthäusszal, ám mint múlt szombaton kiderült, az egykori aranylabdás mégsem vállalta a feladatot. Az edzéseket ezalatt a korábbi tréner, Varga István vezette, akinek az egy hónapja lejáró szerződését nem hosszabbították meg.

A fehérvári klubvezetés a Matthäus-szerződés kútba esése után sem tett le arról, hogy külföldről hozzon edzőt a csapatnak, sajtóhírek szerint Berzi Sándor ügyvezető igazgató a héten Klaus Augenthalerral és Thomas Hässlerrel tárgyalt Németországban. Mezey György korábban úgy nyilatkozott, mások mellett Klaus Topmöller, Javier Clemente, Werner Lorant és Giudo Buchwald is a jelöltek között van.

"Sajnos, a bajnoki rajt közelsége, a felkészülés kezdete nem tette már lehetővé, hogy hasonló, minden szempontból megfelelő, külföldi edzőt találjon az FC Fehérvár" - olvasható a klub honlapján. "Mindez azonban nem téríti le a klubot a megkezdett útról, nem teszi szükségessé a korábban nyilvánosságra hozott célok módosítását. Célszerű megoldásnak tűnt, hogy a menedzsment olyan szakembert kérjen fel a folytatásra, aki a nemzetközi labdarúgás világában megfellebbezhetetlen tekintélynek örvend - és akinek a neve elválaszthatatlanul összeforrt a Vidi legutóbbi másfél évének pozitív történéseivel: dr. Mezey Györgyöt."

"Nagyon sajnálom, hogy Lothar Matthäusszal végül nem sikerült tető alá hozni a megállapodást, mert rá, illetve a munkájára garanciát tudtam volna vállalni. Ismertem őt abból az időszakból, amikor a válogatottnál dolgozott, megfigyelhettem értekezleteken, meccsek közben, láttam, hogy jók a meglátásai és a nüánszokra is odafigyel. Kényszerhelyzet alakult ki, aminek a felelősségét magamra kellett vállalnom. Azután, hogy a klubvezetés az általam javasolt magyar edzőket nem fogadta el, ez a megoldás vált szükségessé. Óriási munkám van a keret átalakításában, és még nem is vagyunk készen. Két hiány van még a keretben, ráadásul elképzelhető, hogy távozók is lesznek, ez a munka sem fejeződött még be. Azt gondolom, hogy a vezetés részéről nem változik a célkitűzés. Az én szempontom, tervem viszont más - minden meccset meg akarok nyerni" - nyilatkozta a vidi.hu-nak Mezey.

Mezey utoljára a 2003/2004-es szezonban vállalt edzői feladatot, akkor az Újpestet írányította, ahonnan 2004 februárjában távozott. Korábban bajnokságot nyert a Bp. Honvéddal, a magyar válogatott pedig utoljára az ő vezetésével szerepelt világbajnokságon, 1986-ban Mexikóban. Tavaly januárban nevezték ki a Fehérvár sportigazgatójának, emellett továbbra is a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője maradt.